Germenii de Mustar - energia vietii

GENERALITATI

Puterea de  revitalizare a germenilor este cunoscută de la începutul vieții pe pământ. Efectele binefăcătoare asupra organismului sunt cunoscute de umanitate din cele mai vechi timpuri, civilizațiile antice le apreciau foarte mult calitățile curative. Germenii sunt alimente vii, conțin esența plantei mature, vitalitatea provine din semințe, în care sunt strânse, toate elementele nutritive necesare plantelor.

germeni de muștar sursă foto

Germenii, trebuie consumați proaspeți, valoarea lor nutrițională este mai mare în stare crudă, fiind preluată imediat de organism, un singur germen are mai multă substanță activa decât planta matură, au gust plăcut, caracteristic plantei mature, se pot consuma în sandvișuri, în salate, sucuri, creme etc.

Atât semințele germinate, cât și lăstarii, se pot consuma la orice masă, ca atare sau adăugați în salate sau alte preparate, germenii au o mare concentrație de vitamine și enzime, au mare putere de detoxifiere, completează cerințele organismului de vitamine, enzime și minerale naturale, prin aportul de fibre, au efect diuretic, combat constipația, reduc colesterolul, sunt benefice în prevenirea și tratarea diabetului, a obezității etc.

Toate tipurile de germeni și lăstari stimulează activitatea sistemului imunitar, pentru că volumul fibrelor din semințe crește o dată cu germinația, ele accelerează digestia, asigură asimilareă nutrienților, ajută la distrugerea grăsimilor ineficiente din organism.

Sunt recomandați în alimentația copiilor, sunt benefici persoanelor aflate în convalescență, persoanelor care luptă cu kilogramele în plus, celor care fac eforturi mari, sportivilor și în general tuturor persoanelor care vor să-și mențină sănătatea.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Semințele de muștar, sunt bogate în vitamine: A, C, complexul de vitamine B - B1, B2, B12 -, enzime, proteine, clorofilă, minerale - calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, fier, siliciu -.

Concentrația acestor substanțe active din semințele de muștar, crește în urma procesului de germinare - concentrația vitaminei B 12 se mărește de câteva ori, concentrația de enzime crește de aprox. 20 de ori.

                boabe de muștar sursă foto

Proprietățile germenilor de muștar sunt cunoscute de mii de ani în medicina chinezească, ei sunt considerați energia vieții, și sunt consumați pentru revitalizarea corpului și a minții.

  • ajută în combaterea bolilor de piele,                        
  • ajută la regenerarea florei intestinale, în cazuri de convalescență, și la refacerea organismului,
  • cresc pofta de mâncare, sunt ideali pentru persoanele anemice fără pofta de mâncare,
  • întăresc sistemul imunitar,
  • combat astenia de primăvară,
  • sunt benefici în stări de slăbiciune și depresie,
  • sunt eficienți pentru combaterea afecțiunilor digestive,
  • balonare, gastrită, constipație, cronice, colită,
  • ajută la detoxifierea ficatului și a rinichilor,
  • ajută la detoxifierea corpului,
  • ajută la prevenirea tumorilor, 
  • stimulează circulația sanguină,
  • au proprietăți antivirale, antiinflamatorii și de revitalizare,
  • stimulează transpirația, reduc febra, și vindeca răceala și gripa,
  • sunt eficienți în reducerea trigliceridelor, și a colesterolului rău din organism,
  • au efect deparazitar - sunt eficienți în combaterea viermilor intestinali,
  • conțin o enzimă specială, care ajută la dezvoltarea placentei în timpul sarcinii, se recomandă pentru consum în timpul sarcinii, numai câteva fire pe zi, cu acordul medicului.

CULTIVARE

Germenii sau lăstarii, se pot crește și acasă, investiția este mai puțin costisitoare, decât achiziționarea lor, se consuma când semințele sunt încolțite, iar lăstarii au între 2 și 5 cm, se pot consuma și rădăcinile dacă germinarea s-a făcut fără pământ.

Într-un recipient de sticlă cu formă mai lungă, sau într-un borcan, cu capac în care am făcut mici găurele pentru aerisire, semințele, se pun la înmuiat pentru 24 de ore, într-un loc mai întunecos, - borcanul se așează înclinat, pentru ca semințele sa aibă mai mult spațiu -.

După ce semințele de muștar - achiziționate de la mag. de semințe -, s-au înmuiat corespunzător, se spală de câteva ori, până când apa rămâne curată, și se așează la loc, repetând clătirea semințelor cu apă în fiecare zi, (pentru a evita dezvoltarea bacteriilor), până când încolțesc și apar mugurii, se scoate recipientul și se lasă la lumină sau la soare pentru înverzire, și se pot consuma.

Trebuie avut grijă ca apă să acopere semințele, ele își vor dubla volumul în timpul germinării, este necesara verificarea cantității de apă, care trebuie să acopere semințele și după ce ele se umflă, recipientul se așează într-un vas în poziție înclinată la 45 de grade, pentru a se scurge surplusul de apă.

Semințele trebuie răspândite în recipient, dacă stratul de semințe este prea gros și semințele sunt prea înghesuite, nu vor germina, este foarte important ca semințele să aibă aerisire, altfel vor putrezi.

                germeni de muștar sursă foto

Semințele încolțite, este bine să fie recoltate  atunci când tulpinile plăntuțelor abia au răsărit, cantitatea de nutrienți fiind maximă, aceasta durează doar câteva zile, - în funcție de tipul de sămânță - , după cinci zile de la germinare, lăstarii devin amari la gust, se pot păstra proaspeți la rece in frigider până la cinci zile.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
Bianca
Buna, pentru sinuzita recomand extract de semințe de grapefruit, miere de albine, hrean proaspat, inhalatii cu uleiuri esentiale de eucalipt, pin, etc., ceaiuri calde etc.
Roberta
Sunt preferatii mei! Gustosi si aromati, stiam ca sunt buni si pentru sinzita cumva?