Mazarea - aliment si remediu natural

DESCRIERE, GENERALTIATI

Mazărea - PISUM SATIVUM -, este o plantă anuală, originară din Asia de Vest și Asia Centrală, aparține familiei Leguminoase, este o leguminoasă, dicotiledonată, cu un sistem radicular foarte puternic, dar puțin dezvoltat, rădăcina principală pătrunde adânc în sol, însă cele mai multe ramificații se găsesc mai la suprafața solului, și prezintă numeroase nodozități, acestea au calitatea de a fixa azotul din atmosferă.

Mazărea este o legumă, cultivată din antichitate de vechii greci și romani în sudul Europei, mai târziu s-a răspândit pe tot continentul, este o legumă foarte apreciată și cultivată și la noi, pentru boabele ei verzi, cu un conținut mare de zaharuri solubile, proteine, vitamine, săruri minerale,hidrați de carbon, dar și pentru ca reface structura și contribuie la fertilizarea solului.

Tulpina verde, este ierboasă, goală în interior, fără țesut de susținere, prezintă cârcei care s-au format prin transformarea foliolelor, sunt folosite ca și furaj, sau ca și îngrășământ verde care îmbogățește pământul cu azot.

                  mazărea 

Frunzele sunt verzi, alterne, mari, formate din două-trei perechi de foliole, apar câte una, sau în grupuri de câte 2-3.

Florile sunt albe, sau ușor albe-violacee, sunt așezate la subsuoara frunzelor, înflorirea la mazăre durează în jur de trei săptămâni, în funcție de specia plantei și de condițiile climaterice, este o plantă autogamă, polenizarea se face direct, polenul ajunge pe stigmatele aceleași flori, dar poate ajunge și pe alte flori,- polenizare încrucișată -, purtat de insecte, vânt, ploaie.

Fructul este o păstaie verde, ușor curbată sau dreaptă, lungă de 10-12 cm, depinde de soiul de mazăre, fiecare păstaie conține intre 5 până la 12 semințe - boabele de mazăre -, care sunt netede sau zbârcite, au forme și mărimi diferite în funcție de specia plantei, boabele de mazăre ajung la maturitate și la greutatea optimă în aproximativ trei săptămâni de la înflorire, după care încep să scadă în greutate, încep să își piardă gustul dulce, deoarece glucidele din conținut se transformă în amidon.

Ajunsă la maturitatea fiziologică, păstaia începe să se usuce, boabele se întăresc, învelișul neted sau zbârcit are culoarea verde de diferite nuanțe, sau galben, în funcție de varietatea plantei.

Câteva soiuri de mazăre cu bobul neted  

  • Fina verde ,- este un soi semitimpuriu, boabele sunt fine și extrafine.
  • Alaska ,- este un soi de mazăre timpuriu, boabele sunt fine și extrafine.
  • Prima, - este un soi de mazăre timpuriu, boabele sunt fine și extrafine.

Câteva soiuri de mazăre cu bobul zbârcit

  • Mingomark, - este un soi de mazăre timpuriu, rezistent la secetă.
  • Vidra 187,- este un soi semitârziu, cu boabe fine și foarte fine.
  • Gotinga, - este un soi târziu, boabele de mazăre sunt mijlociu de fine.

Mazărea, este o plantă nepretențioasă fața de solul unde este cultivată, dar este sensibilă la condițiile climaterice, în special la secetă, este recomandată udarea culturilor, pentru a obține producții optime.

PRINCIPIILE ACTIVE SI BENEFICIILE CONSUMULUI DE MAZARE

Mazărea, poate fi consumată crudă, poate fi conservată prin congelare, mazărea congelată își păstrează, textura, culoarea, conținutul nutrițional, mult mai bine decât mazărea conservată în borcane, de asemenea, mazărea conservata prin uscare, și gătită aduce organismului necesarul de energie.

               mazăre sursă foto

Boabele de mazăre, pe lângă întrebuințarea în bucătărie, dând gust și savoare la o gama largă de preparate culinare, este și un adevărat remediu natural, fiind de ajutor în tratarea și vindecarea a numeroase boli,

  • apară organismul de afecțiuni, viruși și cancer, datorită antioxidanților pe care îi conține și în mod special a conținutului mare de vitamina C, un antioxidant foarte puternic,
  • previne constipația, datorita conținutului mare de fibre,
  • ajută la menținerea sănătății oaselor, previne și tratează osteoporoza - grație, conținutului de vitaminei K, care ajută la fixarea calciului, și a grupului vitaminic B, foarte important pentru sănătate,
  • reduce colesterolul rău, și aduce la un nivel ridicat colesterolul bun,
  • încetinește procesul de îmbătrânire, datorită conținutului de acizi grași Omega 3, care au un rol foarte important în menținerea sănătății organismului,
  • reglează cantitatea de zahar din sânge, consumul de mazăre reduce riscul de diabet,
  • ajută la reglarea digestiei, datorită conținutului mare de fibre,
  • previne bolile de inimă, datorită substanțelor antioxidante și antiinflamatoare, care mențin sănătoase vasele de sânge, și datorită nivelului ridicat de vitamine - B1-tiamina-, B2-riboflavina-, B3-niacina -, B6, B9- acidul folic -,
  • reglează tensiunea arterială,
  • este eficientă în afecțiunile rinichilor,
  • este benefică în stările de epuizare fizică și psihică,
  • conferă senzația de sațietate, datorită conținutului mic de calorii, este recomandată în dietă persoanelor care luptă cu kilogramele în plus.

              mazăre sursă foto

PRECAUTII

Persoanele care suferă de gută sau tulburări renale, este recomandat să nu consume mazăre, sau să o consume cu moderație, și cu avizul medicului.

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, este nu înlocuiesc tratamentul și prescripțiile medicale.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0