Mutulica - o planta relaxanta

DESCRIERE, GENERALITATI

Mutulica - SCOPOLIA CARNIOLICA - denumirea popular mătrăguna mică, nimeata, sculătoare mare este o plantă erbacee și aparține familiei Solanaceelor, crește în flora spontană în tufișuri, în păduri, pe locuri unde au fost defrișate păduri, preferă zonele umede și umbroase.

 mutulica sursă foto

Este o plantă TOXICĂ, care se remarcă prin rizomul gros, orizontal, cărnos și foarte bogat în alcaloizi, tulpina este dreaptă cu ramificații în partea superioară, frunzele tulpinale sunt verzi au formă ovală, alungită, florile sunt solitare, axiale apar primavara în lunile aprilie-mai, sunt colorate în brun-roscat sau vișiniu violet la exterior și galben-verzui sau brun-galbui în interior.

FACTORI CURATIVI, FACTORI CURATIVI

În scopuri medicinale se folosesc rizomul și rădăcinile plantei care se recoltează în perioada de înflorire și care conțin alcaloizi în care predominantă este atropina, alte substante active importante:  scopolamina, belaradina, scopina tropica, hiosciamina.

                 mutulica sursă foto

BENEFICII, PROPRIETATI

Preparatele din această plantă, au acțiune hipnotică si narcotică inducând somnul, sunt benefice în tratarea astmului pulmonar, varice ulcerate, ulcerații ale pielii, se administrează numai sub supravegherea strictă a medicului, respectand dozajul prescris, se vor folosi numai preparatele farmaceutice, planta fiind prea toxică pentru a se prepara în casă.

Mutulica prezintă o importanță deosebită pentru industria farmaceutică, prin prelucrare din plantă se extrage atropina și scopolamina.

ATENTIOANRE!

Intoxicația cu Mutulica produce dilatarea pupilei, uscarea gâtului, halucinații, senzație de sete, pierderea cunoștintei, delir și chiar moartea, de altfel în toate tratamentele pe bază de plante medicinale, este vitală respectarea dozelor recomandate.

 

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0