Paducelul - eficient in afectiuni cardiace

DESCRIERE, GENERALITATI

Păducelul - CRATAEGUS MONOGYNA -, denumire populară - mărăcine, gherghinar, malai moale, mărăcine alb, mălaiul cucului, este un arbust cu calități remarcabile în tratarea afecțiunilor cardiace, fiind denumit  PLANTA INIMII.          .

Păducelul este un arbust rămuros care poate ajunge la 3-4 metri înălțime, unele specii au aspectul unui arbore, care pot ajunge la opt metri înălțime, face parte din familia Rosaceae care cuprinde în jur de 250 de specii, care sunt răspândite pe întregul mapamond, majoritatea cu proprietăți terapeutice.

păducelul sursă foto

La noi, cresc cinci varietăți de păducel toate cu calități tămăduitoare, este răspândit la marginea pădurilor de foioase, pe dealuri, în tufărișuri, în livezi, pășuni, poieni, crânguri, îl întâlnim de unul singur sau în grupuri mari.

Păducelul este un arbust rămuros, ghimpos, frunzele sunt mici, lobate, primăvara, în luna aprilie-mai, este invadat cu numeroase floricele albe,- varietățile cu flori roz, cresc numai cultivate, mai ales în scop ornamental -, fructele sunt niște bace mici de culoare roșie, cărnoase, comestibile cu gust dulceag, acrișor - astringent caracteristic datorită conținutului mare de vitamina C.

În scopuri terapeutice se recoltează în special florile și fructele, dar și frunzele, primăvara se poate recolta și coaja, care se folosește proaspătă sau crudă, în medicina tradițională preparatele din păducel se folosesc în numeroase afecțiuni, în special în - afecțiunile cardiace și nervoase -, recoltarea se face manual, florile și frunzele se culeg la începutul înfloririi, fructele se culeg toamna, după ce a dat bruma, uscarea se face la umbră, se păstrează în săculeți de pânză, sau în pungi de hârtie în locuri uscate și aerisite. 

PRINCIPII ACTIVE

Toate părțile păducelului conțin principii active - derivați flavonici, steroli, colina, acizi organici - malic, nicotinic - vitamina B2 -, oleanolic, cafeic -, uleiuri volatile, glucozide, leonurina, acid triterpenic - cu o mare importanta medicinală -, toate aceste componente au efecte de liniștire a inimii, asemănătoare cu cele ale valerianei.

Fructele de păducel, au în compoziție vitamine C, grupul vitaminic B, flavonoide, acizi, uleiuri esențiale, pigmenți care protejează inima, taninuri, zaharuri.

                 păducelul sursă foto

PREPARATE, RECOMANDARI

Preparatele din păducel sub formă de - ceai, pulbere, tinctură, au - acțiune vasodilatatoare - acțiune calmantă și sedativă se utilizează în toate tipurile de afecțiuni cardiace - în palpitații,- aritmii,- în angină pectorală,- insuficiență coronariana, - în ateroscleroză,- în nevroză cardiacă,- în hipertensiune și hipotensiune, pentru ca reglează tensiunea.   

Ceaiul de păducel - o linguriță de fructe uscate și mărunțite, la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se filtrează, se pot bea doua căni de ceai pe zi - este eficient în angina pectorală, combate migrena, reglează tensiunea arterială, combate insomnia. 

Pulberea de păducel - se obține din fructele foarte uscate, care se macină fin, pulberea obținută trebuie consumată în două săptămâni, pentru că, peste această perioadă, preparatul își pierde calitățile terapeutice, se ia cate o linguriță de pulbere de două ori pe zi - eficientă în cardiopatie ischemică, angină pectorală, ateroscleroză, în stres, emotivitate excesivă, anxietate.

Tinctura de păducel - se prepară din flori și frunze, proaspăt recoltate, mărunțite, peste care se pune alcool alimentar de 70 de grade, se lasă la macerat 90 de zile, se agită zilnic, se filtrează și se păstrează la rece, în sticluțe de culoare închisă, se iau câte 25- 30 de picături, de trei ori pe zi, diluate în ceai,- combate tahicardia și palpitațiile, reglează tensiunea arterială, angina pectorală, ateroscleroză.

                păducel sursă foto

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentul și indicațiile medicului specialist.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0