Paraluta - stimuleaza metabolismul

GENERALITATI

Paralute - BELLIS PERENNIS - popular se mai numesc banutei, năsturei, bumbișori, margarete pitice. Este o plantă ierboasă, perenă face parte din familia Asteraceelor, o întâlnim în flora spontană, prin fânețe, lunci însorite, este de înălțime medie, înflorește primăvara devreme, până toamna, în alb cu nuanțe de roz, roșiatice, galbene, multicolore dar se poate cultiva în ghivece și grădini ca plantă ornamentală.

 părălița sursă foto

DESCRIERE

Tulpina este acoperită de perișori, frunzele sunt verzi, cu formă mai alungită de lopățică dispuse rozular, puțin păroase, formează o tufă din mijlocul căreia răsare pedunculul având în vârf lui floarea.

FACTOR CURATIV

Se recoltează mugurii și frunzele, care se pot conserva prin uscare în locuri uscate și bine aerisite, umbroase, se păstrează în pungi de hârtie sau de material fără a depăși un an.

                părăluța frunze sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Florile și frunzele plantei conțin saponine; substanțe amare; substanțe mucilaginoase; uleiuri esențiale; taninuri; substanțe glicozide și au proprietăți laxative; antitusive; antiinflamatorii, analgezice;  oftalmice, purgative, expectorante, astringente.

                părăluța sursă foto

PREPARATE, RECOMANDARI 

Din punct de vedere terapeutic preparatele din părăluță sunt considerate un remediu natural, benefic în special în stimularea metabolismului.

  • INFUZIA - 2 lingurițe de flori și frunze uscate la o cană de apă fiartă și răcită, se lasă să stea două ore, se bea câte o jumătate de cană în trei reprize pe zi.

Este un bun remediu în afecțiuni ale aparatului respirator, ajută în tratarea tusei, răgușeli, bronșitei, guturaiului, diverse afecțiuni ale gâtului, purifică sângele, stimulează diureza.

Compresele cu loțiuni pe baza de părăluța sau cu infuzie ajută la vindecarea rănilor, tăieturilor, acneei, diverselor contuzii.

Pentru o cură de detoxifiere a organismului, frunzele tinere, fragede se pot consuma în stare proaspătă, în salate împreună cu frunze de salată, spanac, papadie se poate asezona cu puțin oțet de mere, sare, putin ulei, o linguriță de miere de albine diluată în putină apa. Se poate consuma înainte de masa de dimineață și înainte de cina timp de zece zile, ajută la combaterea bronșitei, în astm, sinuzita, laringita, faringita.

                pălăriuța sursă foto

Mirosul acestei plante era folosit în timpuri străvechi ca și somnifer, aroma plantei aducând o stare profundă de somn. 

CULTIVARE

Paraluțele sunt plante de primăvară, cu înflorire timpurie și abundență, prefera locurile cu soare, dar suferă pe caniculă excesivă, nu sunt pretențioase, se pot planta pe lângă borduri, se pot construi diverse rondouri împreună cu alte specii de plante sau se pot planta solitar, aducând o pată de culoare în locurile unde cresc, înflorește din martie până în iunie.

Înmulțirea se poate face prin divizare, când plantele nu mai sunt înflorite, se scot din pământ se despart apoi se replantează, sau prin semințe - puterea de germinație este de 3 ani -. Părăluțele se  pot semăna în ghivece sau lăzi în lunile iulie-august, vor fi ținute în interior, în loc ușor umbrit, semințele răsar în 7-10 zile de la semănare iar când plăntuța este înaltă de 8-10 cm, se poate planta în gradină unde va rămâne și peste iarnă.

                părăluța sursă foto

Răsădirea în gradină se face de la mijlocul lunii august până la mijlocul lui septembrie, fiecare plăntuță se așează individual, într-o adâncitură  care trebuie sa acopere rădăcinile plantei, la o distanta de 10-20 cm, se acoperă cu pământ și se udă din abundență cu apă, se udă din abundență toata vara. Plantele se pot transplanta toamna sau primăvara, suportă bine schimbarea locului chiar înflorită, iarna se recomandă acoperirea plantelor pentru a le proteja împotriva gerului.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0