Passiflora - Floarea patimilor, decorativa, medicinala si comestibila

GENERALITATI

Floarea patimilor Mantuitorului, Ceasornic - Passiflora incarnata -, este o planta recunoscuta pentru beneficiile oferite organismului, face parte din familia Passifloraceae, este o planta cataratoare originara din zonele tropicale ale Americi de Sud, Americii de Nord si Auatraliei. Este folosita de bastinasi in special ca si sedativ, si ajuta la vindecarea mai multor afectiuni de la nivelul pielii, arsuri, rani, iritatii, eruptiilor cutanate, este o planta care iubeste lumina si soarele.

La noi in medicina populara este cunoscuta in mod gresit sub denumirea de floarea pasiunii, pentru ca passiflora se traduce corect floarea suferintei, ea a fost descoperita de misionarii spanioli.  

Genul Passiflora din care face parte Floarea-patimilor este un arbust catarator, care cuprinde cam. 350-400 de specii de plante din care majoritatea sunt cataratoare, sunt plante din zonele tropicale apreciate si indragite pentru efectul ornamental al frunzelor si pentru frumusetea si coloritul florilor care variaza de la nuante alb, rosu, albastru, galben, flori care apar dupa ce planta isi intinde lujerii cataratori .

Floarea-patimilor este raspandita si creste in toata Europa, cateva varietati de passiflora s-au aclimatizat si la noi in tara, unde este cultivata in special ca si planta decorativa, pe terase, in gradini, in ghivece expuse in balcoane, spatii verzi.

             floarea patimilor 

DESCRIERE

Floarea-patimilor are tulpinile si ramurile subtiri, lemnificate, care poate atinge lungimi de pana la 10 metri.

Frunzele au o forma ovala, ele fiind ascutite spre varf, sunt trilobate avand marginile putin zimtate, au petiolul lung pe care se afla doua glande de nectar, sunt dispuse de o parte si cealalta a ramurilor, prezinta carcei lungi cu ajutorul carora se catara si se fixeaza.

Florile se formeaza abundent din primavara pina in toamna, ele au o forma ciudata, corola este mare specifica avand culori difgerite care incanta prin frumusetea lor.

            floarea patimilor 

Fructele sunt comestibile, rotunde cu numeroase seminte in interior.

FACTORI CURATIVI

In scopuri medicinale se recolteaza partea aeriana inflorita a plantei, acesta fiind bogate in alcaloizi indolici-harmina, harmol, harman -, flavonoizi, steroli, ulei volatili, cumarine, acid clorogenic.

PROPRIETATI MEDICINALE, INDICATII TERAPEUTICE

Floarea-patimilor datorita continutului de substante active are efecte calmante si sedative puternice asupra sistemului nervos central, antispastice, hipotensive, stimuleaza transpiratia.

  • fructele au actiune calmanta, sedativa si antitusiva,
  • sunt benefice in insomnii, astm, tuse, palpitatii etc.,
  • frunzele vindeca arsurile,ranile,au efect astringent,anestezic,narcotic,sedativ.
  • sucul din frunze este benefic in probleme oculare.

Preparatele din Floarea-patimilor se pot achizitiona din magazinele naturiste,- infuzie, extract, pulbere -, sunt indicate in

  • stari de stres,
  • stari de anxietate,
  • tulburari de somn, stari de insomnie,
  • tulburari emotionale,
  • iritabilitate nervoasa, nevralgii, isterie, in epilepsie,
  • ajuta la scaderea tensiunii arteriale,
  • eficiente in afectiuni ale aparatului digestiv,- gastrite, colite, sindromul de colon iritabil -.

Infuzia de Floarea-patimilor - o lingurita de planta uscata si maruntita la 250 ml de apa clocotita, se lasa la infuzat 10-15 minute, se consuma 2-3 cesti pe zi, pentru a avea parte de un somn odihnitor si linistit se consuma o ceasca de ceai inainte de culcare.

            ceai de floarea patimilor 

RECOMANDARI

Inainte de a incepe un tratament cu Floarea-patimilor, este recomandat avizul medicului specialist care va stabilii dozele corecte si durata tratamentului.

Dozele prea mari, si consumul prelungit pot produce efecte adverse - cefalee, stari de confuzie mintala, ameteala.

CONTRAINDICATII

Nu este recomandata femeilor insarcinate, copiilor si mamelor care alapteaza.

CULTIVARE SI INGRIJIRE

Passiflora se inmulteste primavara prin butasi, are nevoie de multa lumina si o temperatura minima de 20°C si multa umiditate, creste foarte mult din primavara pina in toamna, interval in care infloreste daca se bucura de luninia soarelui, udarea trebuie facuta regulat pamintul trebuie sa fie in permanenta umed, se poate pulveriza cu apa de ploaie.

Iarna are nevoie de o perioada de repaus cand udarile se raresc, atat cat solul sa nu se usuce, in perioada de inflorire se poate administra ingrasamant lichid, conform instructiunilor de pe ambalaj.

 

Informatiile din acest site sunt in scop informativ si educativ, ele nu inlocuiesc tratamentul si recomandarile medicului.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
Bianca
Buna, incercati la magazinele naturiste, O zi buna!
ILASCU CAMELIA
Buna ziua ! Cum pot sa cumpar si eu passiflora rosie?