Piperul Cayenne - un condiment - medicament care lupta cu kilogramele in plus

GENERALITATI

Piperul Cayenne sau Piperul rosu, este un produs extras din Ardeiul Cayenne un ardei iute din clasa Capsicum Frutescens,originar din Guyana.

Piperul Cayenne este o pudra aromata usor amaruie, cu gust foarte iute si culoare rosie asemanatoare cu boiaua dar de cateva ori mai iute, calitatile lui sunt cunoscute de mii de ani, este folosit in toata lumea ca si condiment-medicament benefic in numeroase afectiuni, este apreciat pentru efectele sale de imbunatatire a circulatiei sangelui si de detoxifiere a organismului.

ardeiul chayenn 

Piperul rosu se obtine prin uscarea si macinarea fina a pulpei si semintelor ardeiului Cayenne i se spune piper datorita iutimii sale si pentru ca este folosit in special uscat si macinat sub forma de pudra.

PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI

Cu toate ca este cunoscut ca si condiment datorita numeroaselor utilizari in bucatarie, piperul cayenne este o planta medicinala apreciata ca si un antioxidant extrem de puternic impotriva bacteriilor si radicalilor liberi.

Piperul rosu este bogat in calciu si potasiu, contine vitamina - C, A, vitamine din grupul vitaminic B -, capsaicina - substanta activa care ii confera iutimea, capsaicina nu are gust si nici miros, este un analgezic si un antiinflamator puternic folosit in tratatarea a numeroase afectiuni.

Pudra rosie Cayenne este apreciata pentru efectele antioxidante,- antiiritante,- antiseptice,- antibacteriene,- detoxifiante,- antivirale, are sicapacitatea de a distruge agentii patogeni.

BENEFICII PENTRU SANATATE

Piperul rosu, renumit ca si condiment, este mai putin cunoscut pentru calitatile sale tamaduitoare,- se poate utiliza adaugat in tincturi si ceaiuri sau se gaseste inclus in creme si unguiente care se aplica pe locurile dureroase -, folosit regulat poate preveni si trata numeroase probleme de sanatate.

  • creste imunitatea organismului,- datorita continutului mare de vitamina A si de vitamina C un antioxidant puternic,
  • este un calmant al durerilor si ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos,
  • ajuta digestia, detoxifica intestinele si combate constipatia,
  • previne formarea gazelor intestinale,
  • stimuleaza metabolismul datorita capsaicinei, ingredient care ajuta la topirea excesului de grasimi pe care il transforma in energie si totodata scade pofta de mancare, fiind eficient in curele de slabire,
  • stimuleaza secretia de saliva, foarte importanta pentru o digestie buna,
  • intareste si fortifica sistemului imunitar,
  • combate stresul,
  • scade colesterolul din sange,
  • stimuleaza circulatia sangelui,
  • are capacitatea de incalzire a corpului, ajuta procesul de transpiratie si de eliminare in mod natural al toxinelor,
  • combate raceala, tusea, durerile de gat, starile febrile, ajuta la dizolvarea si eliminarea mucozitatilor in exces cauzate de raceala,
  • combate ateroscleroza prin prevenirea formarii cheagurilor de sange, si are grija de sanatatea inimii,
  • reduce si regleaza nivelul zaharului din sange fiind benefic pentru persoanele care sufera de diabet,
  • regleaza si mentine tensiunea arteriala in limite normale,
  • benefic in calmarea spasmelor musculare, reumatism, artrita, dureri articulare, inflamatii.

            piperul rosu 

RECOMANDARI

Piperul rosu nu trebuie consumat in stare pura si in exces, se recomanda consumul cu moderatie si numai in amestec cu alte alimente sau bauturi, ori folosit ca si condiment.

Piperul rosu consumat in exces poate produce efecte adverse asupra rinichilor, poate provoca iritatii daca ajunge in zona ochilor, a narilor.

Piperul rosu se poate achiziona din magazinele naturiste, sau online AICI, se poate consuma periodic prin condimentarea a diferite preparate pe care le pregatim in bucatarie,- fripturi, salate de cartofi, oua, cartofi prajiti, tocanite, ciorbe si supe picante etc.

Pentru o dieta de slabire este bine sa se consulte medicul specialist care va stabili dozajul corect si durata dietei.

CONTRAINDICATII

Piperul nu este recomandat persoanelor care sufera de afectiunii gastro-intestinale, ulcer, din cauza gustului picant care poate provoca efecte adverse, gravidelor, mamelor care alapteaza, aroma si gustul picant se transfera in lapte, persoanelor care se trateaza cu aticoagulante.

Informatiile din acest site sunt in scop informativ si educativ, ele nu inlocuiesc recomandarile si tratamentele medicale.

 

sursa foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
Lepadatu Iuliu
Nu dauneaza la prostata, daca ai prostatita?