Salcia Capreasca - o specie nectaro - polenifera, cu efecte terapeutice

DESCRIERE, GENERALITATI

Salcia căprească - SALIX CAPREA -, denumiri populare - salcie căprească, iova -, face parte din familia Salicaceae, crește sub formă de arbore sau arbust, este originar din Europa și Asia, la noi în țară este răspândită în flora spontană, de la câmpie și până în zona montană, dar o găsim și în parcuri sau grădini, pe marginea lacurilor de agrement ca și plantă decorativă.

Salcia căprească, este o specie arborescentă care poate ajunge până la 10 metri înălțime, trunchiul este acoperit de o coajă netedă, mai târziu cenușie și crăpată, ramurile tinere,- lujerii -, sunt la început tomentoase, mai târziu glabre, verzui - roșcate, până la roșu tare, pufoase, păroase, frunze sunt lat-eliptice, groase, cazatoare, lungi, verde închis pe partea superioară și cenușiu-albicioș pe partea inferioară, florile apar în luna martie-aprilie înainte frunzelor, cresc grupate în ameți erecți.

Salcia căprească, este o specie puțin pretențioasă la condițiile de sol este rezistentă la secetă, ger și poluare, crește și se dezvoltă bine în orașe, plantată ornamental în parcuri și grădini, solitar sau în grupuri, pe marginea lacurilor de agrement, pe aleii, de asemenea se plantează în scop decorativ o varietate de talie mică, cu ramuri arcuite și pletoase - Salix caprea Pendula -, salcia căprească este o specie nectaro - poleniferă care înflorește timpuriu, pe lângă polen oferă și mari cantități de nectar, este vizitată de milioane de albine, obținându-se cantități însemnate de miere de albine, foarte bogată în proteine.

Din clasa plantelor melifere cu mare importanta apicola care înfloresc timpuriu începând din luna martie fac parte:

  • Salcia căprească - Salix caprea-, 

          salcie căprească sursă foto

  • Salcia plesnitoare - Salix fragilis-,
  • Zalogul - Salix cinerea-,
  • Salcia alba - Salix alba-,       
  • Răchita - Salix viminalis-,

          răchita sursă foto

  • Răchita roșie - Salix purpurea-,
  • Salcia plângătoare - Salix babilonica-.

           salcia plângătoare sursă foto

Dintre toate aceste specii de sălcii, salcia căprească are o importanță meliferă deosebită.

CULTIVARE

Salcia căprească este o specie, care se înmulțește destul de greu prin butași,- deși este o salcie -, altoirea este metoda cea mai folosită, și de asemenea cu toate că este o salcie, salcia căprească, este o specie care nu agrează zonele cu multă umezeală este iubitoare de lumină, se dezvoltă bine în regiuni reci, pe soluri reavene.

PREPARATE, EFECTE TERAPEUTICE, RECOMANDARI

Coaja de salcie este recunoscută pentru efectele terapeutice asemănătoare cu cele ale aspirinei, are efecte - antireumatice,- analgezice,- antiinflamatoare,- sedative, - astringente,- hemostatice, coaja se recoltează de pe ramurile tinere înainte de apariția frunzelor, se mărunțește în bucăți și se pune la uscat, în locuri uscate și aerisite, este uscată cam în 14 zile, atunci când devine casantă și se rupe ușor, se păstrează în săculeți de pânză sau pungi de hârtie.

           coaja de salcie sursă foto

Decoctul din coaja de salcie, 2-3 linguri de coajă uscată și mărunțită, la 250 ml de apă, se fierbe 30 de minute, este eficient în tratarea durerilor musculare, reumatism, gută, nevralgii, combate febra, menstruațiile dureroase, anxietate.

Pulberea din coajă de salcie,- pulberea o putem obține prin măcinarea cât mai fină a cojii uscate de salcie, eficientă maximă o are pudra măcinată proaspăt, este recomandat ca să se macine cantități mici de coajă, pudra se poate păstra într-un borcănel etanș închis.

Pulberea este foarte bogata în salicină, este de fapt aspirina naturala,- eficientă în tratarea afecțiunilor cardiovasculare, are efect vasodilatator, astfel ajută la scăderea tensiunii arteriale, și protejează vasele de sânge împotriva depunerilor de grăsime și colesterol.

Florile de salcie, datorită proprietăților sedative, sunt eficiente în tratarea insomniilor, calmează stările de nervozitate, mierea de salcie, are un gust ușor amărui, foarte plăcut, este deschisă la culoare, și are un conținut bogat de vitamine C și B6.

           miere de salcie sursă foto

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentul și recomandările medicale.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
Bianca
Buna, nu stiu sa va explic cun se altoieste. Din cite stiu eu nu merge altoi cu pomi fructiferi la salcie.
petrisor
Cum pot sa altoiesc salcia ce altoi ar merge ceva pomi fructiferi