Seminte de anason - o aroma benefica sanatatii

DESCRIERE, GENERALITATI

Anasonul - Pimpinella anisum - este o plantă anuală aromatică, erbacee, atinge o înălțime de 60 – 80 cm, perioada de înflorire este iunie – septembrie, florile sunt mici, albe, dispuse sub formă de umbrele, frunzele sunt mici și rare, fructele - semințele, sunt mici, verzui - cenuși ovale, au o aromă plăcută ușor dulceagă, se recoltează începând de la sfârșitul lui august până la sfârșitul lui septembrie.

Este una dintre cele mai aromate plante, alături de chimen, fenicul și coriandru, este apreciat în special pentru proprietățile sale gastro - intestinale.

anason sursă foto

Putem procura anasonul din magazinele naturistesau online AICI, deoarece la noi în țară se găsește numai cultivat. Este recomandat să cumpăram semințele întregi și să le măcinam, doar când avem nevoie, deoarece semințele iși pierd substanțele active devenind astfel ineficiente din punct de vedere medicinal.

PRINCIPII ACTIVE, BENEFICII, PROPRIETATI

Anasonul, ca plantă medicinală este utilizat în colicile abdominale, în astenie, reumatism, migrenă, astm, tuse convulsivă, dureri gastrice, digestii lente, flatulentă, spasme intestinale, menstre dureroase.

Semințele de anason, datorită uleiul volatil pe care îl conțin au un puternic efect asupra apetitului, stimulează digestia, au efect carminativ, expectorant, galactogen - măresc cantitatea de lapte la femeile care alăptează - și antispasmodic.

Semințele anasonului sunt o sursă bogată de vitamine: A, C, complexul de vitamine B, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, protide, lipide, substanțe albuminoide, zaharuri, amidon, uleiul eteric, ulei volatil.

                semințe anason sursă foto

UTILIZARE

Semințele de anason, dacă sunt proaspete și moi, se pot mesteca, fără să mai fie măcinate, astfel calitățile lor medicinale sunt la cote maxime.

  • pulberea se obține, prin măcinarea semințelor, stimulează digestia, este un calmant gastric și intestinal - se ia o jumatate de linguriță de pulbere, de 2-3 ori pe zi.
  • infuzia - o jumătate de linguriță de semințe mărunțite, la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute. Se bea fierbinte în afecțiuni ale cailor respiratorii, iar pentru stimularea poftei de mâncare, se beau cel mult 2-3 căni, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. La sugari, pentru calmarea colicilor, se prepara o infuzie slabă, din 6-8 bucăți de semințe la 100 ml de apă, se administrează 3-6 lingurițe, în funcție de vârstă.

                  ceai de ananson sursă foto

  • tinctura - o preparăm din 10 linguri de pulbere de semințe, se acoperă cu alcool alimentar de 40 de grade și se lasă la macerat două săptămâni. Se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare, în locuri reci și uscate. Se ia o linguriță de trei - patru ori pe zi, în cure de una până la trei luni.

                  tinctură de semințe de ananson sursă foto

În bucătărie, anasonul este folosit pentru prepararea de prăjituri, gemuri și compoturi, dă aromă băuturilor calde, preparate în casă, iarna, în deserturi pentru copii, este folosit la aromatizarea unor băuturi, lichioruri, siropuri. Se mai folosește la prepararea siropurilor contra tusei, la parfumarea unor șăpunuri, paste de dinți, apă de gură și a altor produse cosmetice.

CONTRAINDICATII

Anasonul nu este recomandat în gastrite, ulcer gastric și duodenal, enterocolite, femeilor însarcinate, consumat în cantități prea mare acesta încetinește circulația sangvina și respirația.

 

sursă foto cover 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0