Turta - o planta benefica pentru sanatate

GENERALITATI

Turta - Carlina Acaulis - popular este cunosacuta sub denumirea de - painea babei, marul -ciobanului, sita zanelor, ciurul zanelor, palamida, spinul cerbului -, este o planta medicinala recunoscuta pentru efectele ei benefice.

Este raspindita in flora spontana in zonele inalte alpine pe pasuni, pajisti si fanetele de la munte, prefera locurile pietroase, calcaroase, locurile sarace, creste solitara sau in grupuri, este raspindita in toata Europa in unele zone creste si cultivata, radacina este folosita ca aliment fiind comestibila, are un miros racoritor, placut, gustul este aromat si iute, este utilizata si la fabricarea unor produse medicamentoase.

turta sursa foto

DESCRIERE

Carlina acaulis,- turta -, este o planta ierboasa care face parte din familia Compozitelor, radacina este un rizom maro la exterior, gros bine dezvoltat, tulpina este foarte scurta aproape ca nu exista, frunzele sunt spinoase, adanc crestate, ovale, verzi-argintii, lanceolate, asezate in forma de rozeta, florile sunt mari alburii, tubuloase, deosebit de frumoase se deschid vara din iulie si pina in septembrie.

FACTORI CURATIVI

In scopuri medicinale rizomul si radacinile puternic aromate dupa uscare, se recolteaza primavara in martie-aprilie si toamna in septembrie-octombrie, au un continut bogat in substante active - flavonoide, inulina, carlinina, tanin, rezine, ulei volatil, saruri minerale, substante amare, rasini-, extractele din turta, sunt folosite in industria farmaceutica, fiind ingrediente in compozitia unor medicamente.

In medicina traditionala, turta este folosita in vindecarea tulburarilor digestive si gastro-intestinale, in diverse afectiuni la nivelul pielii si pentru calmarea durerilor de dinti.

PROPRIETATI SI INDICATII TERAPEUTICE

Preparatele care se obtin din radacinile si rizomul de Carlina acaulis,- extract, tinctura, infuzie, decoct, pulbere -, au proprietati - laxative,- diuretice,- antiinflamatoare,- antibacteriene,- sudorifice,- tonice asupra sistemului nervos, au si efect - antibiotic,- antiinfectios,- cicatrizant,- frbrifug.

  • combate bacteriile prezente in organism,
  • combate infectiile cu stafilococul auriu,
  • stimuleaza sucurile gastrice si creste pofta de mancare,
  • eficienta in afectiuni gastro-intestinale, colici abdominale, parazitoze intestinale, eficienta in afectiuni ale cailor urinare si afectiuni renale,- mareste cantitatea de urina care se elimina efectul fiind detoxificarea organismului -,
  • in afectiuni ale ficatului si dereglari ale bilei,
  • eficienta in tuse, raceli, stari febrile, bronsita,
  • combate viermii intestinali,
  • benefica in afectiuni la nivelul pielii,- rani, acnee, eczeme, herpes, pecingine, micoze cutanate, plagi, ulceratii cutanate, dermatite, scabie -, sub forma de spalari locale, comprese, cataplasme,
  • trateaza sterilitatea si impotenta in combinatie cu branca-ursului.

         radacina de turta sursa foto

RECOMANDARI

Inainte de a incepe tratamentul cu preparate din aceasta planta, este recomandat avizul medicului specialist care va stabili corect dozajul si durata de timp in functie de afectiune.

In doze prea mari provoaca senzatia de voma si este purgativa.

CONTRAINDICATII

Este contraindicat consumul de rizomi si radacini de turta, femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza.

 

sursa foto cover

   

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
Bianca
Buna , gasiti pe net aici http://www.magazinplantemedicinale.ro/ciurul-zanelor-radacina-20gr.html
Anca Staicu
Buna ziua!!!!
Doresc sa achizitionez radacina de ciurul zanelor si nu stiu de unde sa achizitionez...am tot cautat prin magazinele de tim plafar si nu am gasit.
Va rog ajutati-ma, spuneti-mi de unde pot achizitiona. Mentionez ca sotul meu vrea sa urmeze un tratament ptr o hernie inghinala.
Se poate achizitiona de la dvs?
Multumesc!!!!
Anca Staicu