Untisorul - considerat o planta medicinala

DESCRIERE, GENERALTIATI

Untișorul este o plantă de dimensiuni moderate, cu frunze rotunde, verzi, lucioase și cărnoase, crește prin locuri umede și umbroase, la marginea pădurilor, pe lângă tufișuri, în livezi și pășuni.

Untișorul, cunoscut și sub numele de sălățica, grăușor, apare în același timp cu păpădia și se culege ca și aceasta, în lunile martie-aprilie și are aceleași precauții la recoltare - nu se culeg frunzele de la plantele înflorite deoarece sunt toxice -.

untișorul sursă foto 

FACTOR CURATIV

Se recoltează întreaga plantă, cu rădăcini tuberi, tulpini frunze si flori.

                untișorulsursă foto

De la Sălățica INFLORITĂ, nu se mai flolsesc intern nici frunzele, nici tulpinile, nici florile și nici rădăcinile, ele fiind toxice, se utilizează doar extern. Intern se administrează doar planta de untișor recoltată înainte de înflorire.

                untișor înflorit sursă foto

Frunzele de untișor, care apar înainte de înflorire sunt folosite pentru salată, sunt gustoase în supe, se prepară la fel ca și supa de salată verde sau de urzică, sau se pregătesc ca si garnitură la diverse preparate de carne,  în special la carnea de miel.

PRINCIPII ACTIVE SI BENEFICII

Untișorul este considerat o plantă medicinală datorită conținutului în săruri minerale, are o concentrație mare de vitamina C, vitamina K, A, complexul de vitamine B, fibre, acid ficaric, ulei volatil, proteine și glucide planta este indicată pentru proprietățile ei anestezice și antiinflamatoare.

În stare crudă, frunzele de la untișor ne ajută să la combaterea asteniei de primavară și ajută la eliminarea toxinelor din organism; curăță sângele și ficatul; combat anemia; osteoporoza; apară organismul de  viruși și infecții.

Curele cu frunze de untișor, ameliorează circulația venoasă, fiind un ajutor real în tratamentului varicelor, a hemoroizilor și a bolilor de piele.

Consumul de frunze de untișor poate duce la scăderea riscului de cataractă și acidul floic pe care îl conține ne ajută să ne menținem creierul sănatos.

                sălățica sursă foto

Datorită conținutului de potasiu și fibre alimentare untișorul ajută la reducerea nivelului colesterolului în sânge și la reglarea tensiunii arteriale.

CONTRAINDICATII

Femeile însărcinate sau cele care alăptează, trebuie sa evite untișorul sau să se sfătuiască cu medicul.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
Bianca
Buna, incercati la magazinele naturiste.
Razvan
Buna ziua,

De unde pot cumpara ceai de untisor?