Urechelnita - o planta medicinala si ornamentala

DESCRIERE, GENERALITATI

Urechelnița - SEMPERVIVUM TECTORUM - este o plantă erbacee, perenă, medicinală și ornamentală, datorită aspectului și cromaticii deosebite, este destul de greu de găsit, fiind răspândită în flora spontană pe terenuri pietroase și stâncoase, ziduri de piatră și de cărămidă, locuri părăsite, ruine, datorită valorii ei tămăduitoare este și cultivată.

În medicina populară, aceasta plantă este folosita încă din cele mai vechi timpuri pentru tratarea unor infecții ale urechii cât și a surzeniei, de unde și denumirea populară de curechiul stâncii, ghintură, iarba ciutei, iarbă de urechi, iarbă grasă, iarba lupului, iarba tunului, nevăstuică, buruiana porcului, argintură, verzișoara, pentru durerile de dinți, a arsurilor, pentru eliminarea bătăturilor.

urechelnița sursă foto

În scop medicinal se folosesc frunzele mari, cărnoase, suculente, care pot avea nuanțe de verde, mov, roșu, galben, forma ovala cu vârf ascuțit și sunt dispuse în formă de rozetă.

                urechelnița sursă foto

Recoltarea frunzelor se face din martie până în octombrie, acestea au în compoziția lor acid malic, alcaloizi, saponozide.

PREPARATE, RECOMANDARI, PROPRIETATI

Preparatele sub formă de suc proaspăt, infuzie, pulbere din frunzele uscate, au proprietăți antiinflamatore, cicatrizante, astringente, hemostatice și de refacere a  celulelor, curăță pielea, fiind benefice împotriva pistruilor, petelor pigmentare, au efecte antibiotice - distrug germenii patogeni -, sunt eficiente în tratarea bătăturilor, au acțiune antiparazitară și vermifugă.

  • sucul se obține din frunzelor proaspete, cărnoase prin stoarcere, sau se taie în lung și se așează pe marginea unui vas ca se scurgă sucul. Sucul proaspăt, pus în ureche, de două-trei ori pe zi tratează infecții ale urechii, se fac spălături cu infuzie de cimbru, sunătoare, galbenele, mușețel, după care se pun picăturile de suc călduț, este recomandat și pentru surzenie.              
  • pulberea se obține prin măcinarea frunzelor uscate, se administrează intern cate un vârf de cuțit de pulbere de trei ori pe zi sau sub formă de cataplasme, revigorând părți ale organismului care au suferit lovituri puternice
  • infuzia - două lingurițe de pulbere, sau frunze mărunțite la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat zece minute, se beau 2-3 căni pe zi.

Intern urechelnița este benefică în afecțiuni urinare, dureri de urechi, otite acute și cronice, febră.

Extern în înțepături de insecte, pecingine, pete congenitale, alunite, pete pigmentare, pete senile, Zona Zoster, răni, arsuri, cancer de piele.

CULTIVARE

Înmulțirea se face prin divizarea tulpinii, urechelnița fiind o plantă cu rădăcină scurtă, potrivită pentru grădini pietroase, stâncoase sau pentru a crește în ghivece.

                urechelnița sursă foto

Divizarea tulpinii se poate face pe toata perioada de creștere a plantei, rezistă foarte bine la secetă, iubește temperaturile ridicate, locurile luminoase și călduroase, se uda rar, având nevoie de umiditate scăzută.

                  

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
Bianca
Buna, incercati la magazinele naturiste, eu nu comercializez.
petrisor dumitru
Buna ziua,
Solicit 2 citii Urechelnita.
multumesc