Ceaiul Alb - un ceai cu savoare deosebita si proprietati benefice pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Ceaiul alb, se obține din frunzele arbustului Camellia sinensis, planta din care provine și ceaiul verde, ceaiul negru și ceaiul oolong, diferența dintre aceste ceaiuri, este modul de procesare.

Camellia sinensis, este un arbust originar din sud-estul Asiei, este înrudit cu cameliile plante ornamentale, mult mai populare, verzi tot anul, folosite în aranjamente ornamentale, iar sinensis, în limba latină înseamnă chinez.

Arbustul de ceai are frunze groase, cu nuanțe de verde închis, florile sunt colorate într-o nuanță de alb suav, ceaiurile cele mai fine și aromate se obțin din mugurii frunzelor așezate în vârful ramurilor, ceaiul preparat din celelalte frunze de pe ramuri este mai amărui și are un gust mai tare.

                camellia sinensis  

Ceaiul alb - se obține din frunzele care sunt recoltate atunci când sunt foarte tinere, sub formă de muguri, care sunt acoperiți cu un pufuleț foarte fin de nuanță albă-argintie, de aici numele de ceai alb, care sunt lăsați să se usuce la soare, pe urmă sunt procesați foarte puțin pentru a preveni oxidarea ulterioară, fără să treacă prin procesul de fermentație, ca și celelalte ceaiuri - verde, negru -, astfel datorită gradului minim de procesare ceaiul alb, conține cea mai mare cantitate de antioxidanți, își păstrează proprietățile și savoarea delicată și fină și are cea mai puțina cantitate de cofeină.

Producția de ceai alb, este mult mai mică decât cea de ceai verde, sau de ceai negru, mugurii din care se obține ceaiul alb, se recoltează manual, se pot recolta doar câteva zile pe an, înainte de apariția primelor frunze.

                ceai alb sursă foto

La noi ceaiul alb, este mai puțin cunoscut și consumat decât ceaiul verde sau ceaiul negru, poate și pentru că este mai scump, însă este apreciat și folosit din cele mai vechi timpuri pentru gustul său fin și delicat ușor dulceag, ca medicament, este recomandat de efectele sale binefăcătoare asupra sănătății, de calitățile sale puternic - antioxidante, - diuretice, - antimicrobiene,- antivirale,- antibacteriene.

PRINCIPII ACTIVE

Ceaiul alb, are un conținut mare de vitaminele A, C, E, grupul vitaminic B, antioxidanți, are conținut mic de cofeină, conține de trei ori mai mulți polifenoli decât oricare alt tip de ceai, este apreciat, ca fiind mai eficient decât ceaiul verde și ceaiul negru.

Câteva dintre beneficiile consumului de ceai alb

  • previne o gamă mare de afecțiuni, grație conținutului mare de antioxidanți,
  • întărește sistemul imunitar al organismului,
  • reduce riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer, - de stomac, - colon, ficat, de sân, cancer de piele, cancer ovarian, grație flavonoidelor o clasă de antioxidanți din conținutul ceaiului alb care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase,
  • detoxifică ficatul,
  • scade colesterolul rău și îl crește pe cel bun,
  • subțiază sângele și dilată vasele de sânge, astfel ajută la o mai bună circulație a sângelui în tot corpul, 
  • ajută la scăderea tensiunii arteriale,
  • ajută la scăderea concentrației zaharului din sânge,
  • eficient pentru sănătatea oaselor - întărește oasele, prevenind osteoporoză, 
  • combate bacteriile și germenii din cavitatea bucală, astfel previne diverse afecțiuni ale gingiilor și dinților,
  • respirație plăcut mirositoare a gurii,
  • efect de accelerare a metabolismului, previne formarea celulelor de grăsimea, reduce grăsimea prin arderea mai rapidă a caloriilor, grație cofeinei din conținut, astfel ajută la eliminarea kilogramelor în plus, consumul de ceai alb, fiind recomandat persoanelor care vor să slăbească,
  • menține elasticitatea și fermitatea pielii,
  • întârzie procesul de îmbătrânire prematură a pielii,
  • menține pielea sănătoasă și îi dă strălucire, datorită nivelului înalt de antioxidanți,
  • protejează pielea de acțiunea razelor solare.

PREPARARE

Ceaiul alb se prepara cu apă fierbinte - 80-85 de grade -, nu se fierbe, o linguriță de ceai alb la 250 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat 10-15 minute.

PRECAUTII

Ceaiul alb se poate consuma în cantități mai mari decât ceaiul verde sau ceaiul negru, conține o cantitate mai scăzută de cofeină, este mai fin și este mai plăcut aromat.

Dacă este consumat în cantități mari, și ceaiul alb poate avea efecte secundare - poate scădea capacitatea organismului de asimilare a fierului, din legume, fructe și din alimente.

Persoanele anemice, care au deficiență de fier, trebuie să fie atente la cantitatea de ceai alb pe care o consuma, un consum exagerat poate fi nociv pentru sănătate.

             ceai alb sursă foto

  • ceaiul alb se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI, AICI.

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc recomandările și tratamentele medicale.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0