Cresonul - o planta tonica

DESCRIERE

Cresonul - Lepidium sativum - este o plantă erbacee legumicola anuală, cu frunze lunguiețe, de culoare verde intens, cu o aromă condimentată și proaspătă care se cultivă pentru frunzele sale, care sunt întrebuințate ca salată sau drept condiment.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Este o plantă naturală și sănătoasă, bogată în iod care se absoarbe ușor, conține vitaminele A, B1, B2, E, PP, săruri minerale: sulf, crom, potasiu, mangan, magneziu și calciu.

cresonul sursă foto

Cresonul conține uleiuri esențiale sulfurate, substanțe ce acționează eficient împotriva bronșitelor cronice, asupra tusei persistente și convulsive și a altor boli pulmonare.

Pentru calmare, este recomandat sucul de creson – 200 ml de suc, zilnic, în combinație cu apă rece, sau cu lapte - se consumă dimineața și la prânz, înainte de masă. Pe întreaga durată a acestei cure, se evita consumul de alimente calde, pentru ca sunt anulate, efectele uleiului volatil din creson.

PREPARARE SI RECOMANDARI

  • Sucul, ce se obține din frunzele proaspete, se folosește în prevenirea bolilor contagioase; a oboselii; a anemiei; pentru buna funcționare a ficatului; a rinichilor si a stomacului; scade nivelul zaharului din sânge; și din urină; este indicat în constipație; consumul de creson stimulează diureza; vitamina A, ajută la întărirea sistemului imunitar.

                suc de creson 

Datorită conținutului de caroten, sulf și calciu, planta este tonică; regenerează celulele, redând suplețea pielii și a părului.

CULTIVARE

Este ușor de cultivat și se acomodează aproape în orice sol. Se poate creste ușor în grădină, sau în ghivece, atinge o înălțime de aproximativ 60 cm, frunzele de creson se consumă  proaspete, se pot păstra la frigider câteva zile. Cresonul este o plantă rezistentă, care crește rapid, la o lună de la semănat frunzele de creson, se pot recolta, semințele încolțesc la doar câteva zile de la sădire, cultivarea cresonului, se face pe straturi înalte la 40-50 cm, la o distanta de 10-12 cm intre rânduri.

Poate fi semănat în orice fel de pământ, având siguranța că în câteva săptămâni frunzele sale vor fi bune de cules, dar vara, pe călduri mari, este bine sa aibă un loc mai răcoros și umbrit, ca frunzele să rămână fragede și numeroase, de asemenea, se recomanda semănarea la intervale de timp, ca sa nu ducem lipsă de frunze.

                creson sursă foto

Semințele de creson datorită acestei proprietăți de a încolți foarte rapid, se pot cultiva și iarna, în ghiveci, pentru a avea verdeață toata iarna, ele încolțesc în mai puțin de 24 de ore la o temperatura de 10-15 grade, se poate recolta, aproximativ la 30 de zile de la semănare, recoltarea se face prin tunderea frunzelor, la 3- 4 cm deasupra pământului.

  • Frunzele sunt delicate, foarte fragede și ușor picante, se presară pe sandviciuri sau pe salate, se adaugă la unt, pentru tartine de pâine proaspătă sau prăjită, cresonul de gradină este folosit și sub formă de germeni, însă marele dezavantaj al cresonului este ca frunzele nu pot fi păstrate, nici uscate și nici congelate.

                creson frunze 

 

sursă foto cover

 

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0