Hameiul - remediu naturist în combaterea insomniei cronice

Hameiul - Humulus lupulus - este o plantă perenă, cățărătoare ca o liană, cu tulpină groasă aspră, care poate să ajungă la 3-5 metri.

hamei  sursă foto

DESCRIERE

Tulpina este acoperită de peri aspri, florile sunt de două tipuri: flori femele de culoare galben-verzuie și flori mascule care au formă de ciorchine de culoare brun deschis, fructele sunt conuri sau achene.

                 hamei flori  hamei flori 

                 sursă foto                    sursă foto       

                hamei sursă foto

PRINCIPII ACTIVE

Hameiul conține ulei volatil, substanțe azotate, glucide, fibre, substanțe amare, tanin, substanțe minerale, flavonoizi, substanțe estrogene.

FACTOR CURATIV

În scop medicinal se folosesc florile femele și conurile de culoare galben-verzuie - fructele femelă -. Hameiul înflorește din luna iunie până în august, recoltarea se face în timpul înfloririi.

UTILIZARE FARMACEUTICA

Hameiul este un remediu naturist eficient în combaterea insomniei cronice, preparatele din hamei - infuzia, tinctură, pulberea - asigura un somn liniștit și odihnitor, fără a crea dependență sau efecte secundare.           

Pe lângă efecte hipnotice hameiul este antimicotic; anafrodisiac; sedativ; antialergic; antitumoral; diuretic, cu eliminare de acid uric; coleritic; antivirotic.

  • Infuzia -2-3 linguri de hamei, uscat și mărunțit, la o cană cu apă clocotită, se infuzează 15 minute, se adaugă adaugi miere de albine, se beau două ceaiuri pe zi.

                ceai de hamei sursă foto

  • Tinctura - 20 de linguri de pulbere de hamei, se macerează, în 1/2l  de alcool alimentar, timp de două săptămâni. Se filtrează și se păstrează la rece în sticluțe, închise la culoare. Este recomandată folosirea împotriva căderii părului, se iau câte 20 de picături diluate în apă de 3 sau 4 ori pe zi, pentru efecte mai bune putem să adăugăm, două, trei lingurițe de tinctură, în apă în care se limpezește părul după spălare.
  • Pulberea - se obține măcinând planta uscata. Se păstrează, în locuri reci, întunecoase în borcane închise ermetic. Se administrează cate o linguriță de pulbere, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, timp de două, trei luni, în caz de iritabilitate psihică și nervoasă care se manifesta pe fond de stres.
  • Uleiul - 15 linguri de pulbere de hamei se macerează în 1/2l ulei de măsline, timp de două săptămâni, timp în care se agită din când în când. Se păstrează la rece, în sticle închise la culoare. Uleiul se aplică pe locurile dureroase, sau se folosește la masaj. Uleiul protejează pielea la frig, o catifelează și îi păstrează tonusul și elasticitatea de asemenea, se folosește contra mătreții și a diferitelor infecții care apar la nivelul scalpului.

CONTRAINDICATII

Hameiul, nu este recomandat pentru copii, un consum prea frecvent de hamei, poate avea ca efect scăderea valorii glicemiei, de asemenea pot apărea probleme în respirație, senzație de vomă, este indicat sfatul medicului pentru a urma un tratament naturist cu hamei.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0