Litchi - inlatura oboseala

Litchi - Litchi chinensis - își are originea în sudul Chinei, în prezent este cultivat în multe zone tropicale și subtropicale. Este un arbore cu viață lungă, înălțime de pana la 10-15 m, care are frunze, flori și fructe pe ramurile terminale.

PRINCIPII ACTIVE

Fructele conțin - săruri minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, mangan, iod, zinc, natriu,  vitamine C, E, B2, B5, proteine, fibre, carbohidrați, grăsimi, zaharuri.

litchi sursă foto

DESCRIERE

Fructele sunt variate ca mărime, pot fi rotunde, ovoide sau în formă de inima, coaja poate fi netedă sau rugoasa, groasă sau subțire, de culoare roz, roșu-viu sau violet.

                fructe de litchi sursă foto 

Fructul copt are coaja roșie, diametru de 2-5 cm, cu un sâmbure, înconjurat de o pulpă cărnoasă albă, aromată și dulce, aroma lui variază în funcție de gradul de maturitate, fructele uscate se  aseamănă, cu stafidele. Dacă sunt foarte coapte coaja devine maro, dar miezul își păstrează și gustul și proprietățile, se păstrează la frigider câteva zile.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE LITCHI

Sunt recomandate pentru efectul lor anti-oboseală; sunt o sursă excelenta de energie; prin conținutul mare de vitamina C, aceste fructe sunt benefice în răceli, febră,dureri de gât; ajută organismul sa digere mâncarea pentru a asigura cea mai buna nutriție; au capacitatea de a calma durerea; sunt diuretice; prin aportul de vitamina B2 au capacitatea de a reechilibra sistemul neuromuscular; contribuie la întărirea sistemului osos, în menținerea sănătății dinților, părului și a unghiilor; ajută la asimilarea fierului; sunt bogate în fibre.

UTILIZARE

Fructele Litchi sunt folosite proaspete, uscate sau prelucrate.

                litchi uscate sursă foto

PRECAUTII

Consumul prea mare poate duce la febra și sângerări nazale, semințele de litchi nu se consumă.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0