Macul de gradina - o floare cu proprietati magice

DESCRIERE, GENERALITATI

Macul de grădinăPAPAVER SOMNIFERUM - este o specie cultivată, care face parte ca și macul roșu de câmp din familia Papaveraceae, este cunoscut sub denumirea populară macul alb, mac.

Rădăcina este puternică, pivotantă, poate ajunge până la 25 cm lungime, prezintă ramificații care se întind până la 50 cm.

Tulpina este netedă, uneori ramificată în partea superioară, verticală, înaltă, poate ajunge până la un metru și jumătate.             

Frunzele sunt groase verzi - albăstrui, cerate, alterne, netede lipsite de peri cu marginile dințate.

 frunze de mac 

Florile sunt mari, solitare, în funcție de varietatea speciei de Papaver Somniferum pot fi

  • flori albe la papaver album capsulă este ovoidală, semințele sunt alb - gălbui;

               mac  sursă foto

  • roșu aprins, purpuriu la papaver glabrum semințele sunt închise la culoare aproape negre;

               mac sursă foto

  • florile sunt violacee - albastrui, la papaver nigrum, capsula este globuloasa iar semințele sunt cenușii-albastre;

               mac sursă foto

  • flori violete la papaver setigerum, semințele sunt păroase și papaver somniferum cu florile albăstrui - gri, o specie care creste numai cultivată. 

               nac sursă foto

Fructul este o capsulă ovoidă, brun - gălbuie la maturitate nu se deschide, conține foarte multe semințe reniforme, închise la culoare, cu un conținut ridicat de ulei, care la maturitate se eliberează prin porii din partea superioara, stelată a capsulei.

                fruct de mac 

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Semințele de mac pot fi cenușii, negre, violaceu - cenușiu sau albastre - cenușii - acestea sunt cele mai apreciate -, nu conțin alcaloizi, în conținutul lor un loc important îl ocupă trigliceridele - acizi grași mono și polineaturați -, lipide, proteine, săruri minerale, substanțe enzimatice, prin presare la rece din semințele de mac se obține ulei vegetal, cu calități de excepție, foarte benefic pentru sănătate.

Proprietățile semințelor de mac: calmante, analgezice, tonice, hipnotice, astringente, afrodisiace, bactericide, emoliente, sudorifice, expectorante, hipotensive, narcotice, sedative, datorită acestor proprietăți sunt folosite ca și remediu în insomnie; isterie; greață; dureri de stomac; răceală; cancer; colici; hemoragie; hipertensiune arterială; tumori; ulcerații.   

Macul de gradină este cea mai importantă sursă naturală din care se obține opiul. Întreaga plantă, în special capsulele verzi, imature, conțin un suc lăptos latex, din care se extrage opiul natural, o substanță foarte importantă folosită în medicină.

                mac opiul sursă foto

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

Opiul conține în jur de 25 de alcaloizi, dar și un număr mare de substanțe toxice, macul fiind considerat o plantă periculoasă, preparatele din mac - morfină, decoct din coji de capsule, pudră de opium, siropuri, tinctură de opium - trebuie utilizate numai cu avizul și sub îndrumarea medicului.

Din opiu și din cojile uscate de mac se extrag substanțe active esențiale: - morfina, codeina, papaverina, narcotina, laudanina, tebaina, heroina, zaharuri, acid lactic, acid acetic -, morfina este componenta principala a opiului, fiind alcaloidul cel mai important, care se extrage din opiu, la toate speciile de mac cultivate.

Morfina, este un analgezic narcotic cu acțiune sedativă și somniferă, datorită proprietăților analgezice, calmează durerea din organismul uman, de fapt acționează asupra sistemului nervos central anulând durerea, se folosește  în leziuni și traume cu dureri mari, în cazul durerilor legate de funcționarea organelor interne, se folosește pre și postoperator.

Codeina are proprietăți sedative, este benefică pentru calmarea tusei.

Papaverina este o substanță spasmolitică, reduce spasmele musculare, este benefică în combaterea colicilor intestinale, colite spastice, colici renale și hepatice, migrene, astm bronșic, bolii ulceroase a stomacului.

CULTIVARE

Macul se înmultește prin semințe, acestea se seamănă în februarie, martie, în pământ afânat la unu-doi cm adâncime, în locuri însorite, este rezistent la secetă, se udă ocazional în perioadele foarte secetoase.
                semințe de mac sursă foto

Înflorește de la sfârșitul primăverii până la începutul verii, după înflorire intră într-o perioadă de repaus vegetativ, când nu trebuie udat, frunzele se ofilesc și încep să cadă la sfârșitul verii.

 

 sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
3
Bianca
Buna, doar petalelor si semintele se pot folosi de la mac. Acestea se pot utiliza sub formă de tinctură, decocturi sau siropuri.
dorina
Ce știți de frunzele de mac proaspăt răsărite? Se pot folosi la ceai? Ce proprietăți terapeutice au?
Codrut

:):):):):)



I