Praful de copt, un ingredient miraculos

GENERALITATI

Praful de copt este un produs chimic uscat granular care ajuta la afanarea prajiturilor si aluaturilor, este un ingredient alimentar esential in patiserie, cofetarie, panificatie.

Praful de copt este compus dintr-o baza,- bicarbonat de sodiu-, o sare acida si amidon care absoarbe umezeala.

Praful de copt in mediu umed  si la temperatura ridicata din cuptor, elibereaza dioxid de carbon in interiorul aluatului, bulele de aer care se formeaza ajuta aluatul sa creasca si il fac mai pufos, amidonul prin absorbirea umiditatii mentine aluatul crescut.

ASEMANARI SI DEOSEBIRI INTRE PRAFUL DE COPT SI BICARBONAT

Praful de copt si bicarbonatul de sodiu sunt doi agenti alimentari de afanare si crestere a aluaturilor, intre ei exista asemanari si diferente, insa putem sa il inlocui unul cu celalalt, in raport de restul ingredientelor din reteta,- o lingurita de bicarbonat = 1 pliculet praf de copt-,

  • amandoua ingredientele contin "bicarbonat de sodiu",
  • praful de copt actioneaza,- elibereaza dioxidul de carbon-, numai dupa ce ajunge la temperaturi inalte, el contine toate ingredientele pentru a face aluatul sa dospeasca,    
  • bicarbonatul de sodiu,- trebuie sa fie activat,-"stins"- pentru a elibera dioxid de carbon, cu un produs acid,- otet, suc de lamaie, smantana -, in lipsa acestui ingredient care sa il activeze aluatul nu se va afina,
  • ambele ingrediente daca nu sunt pastrate intr-un loc uscat si racoros isi pied din proprietati,
  • bicarbonatul pastrat in conditii adecvate se poate pastra ani de zile,- intr-o lingurita cu praf de bicarbonat se adauga cateva picaturi de otet sau suc de lamaie, este bun daca spumeaza  imediat-,
  • praful de copt isi pastreaza calitatile doar cateva luni,- pe plic este trecut termenul de valabilitate-, o lingurita de praf de copt se amesteca cu putina apa fierbinte, la suprafata trebuie sa se formeze numeroase bulinute de aer.

praf de copt si bicarbonat de sodiusursa foto

BENEFICII

Praful de copt, desi este cunoscut ca unul dintre ingredientele principale in retetele de prajituri si ca agent de afinare a aluaturilor, specialistii au descoperit ca el aduce multe beneficii sanatatii:

  • la persoanele care au un nivel scazut de sodiu in organism,- mai ales virsnicii-, exista riscul de deces timpuriu, cresterea cantitatii acestui compus in corp poate prelungii viata,
  • ajuta la echilibrarea pH-ului in sange,
  • este eficient in combaterea gutei,
  • este eficient in infectii ale tractului urinar, ajuta la buna functionare a rinichilor si a plamanilor,
  • este benefic pentru diminuarea cantitatii de grasime de pe abdomen si coapse, este si mai eficient daca se adauga si un program de exercitii fizice, dimineata si seara se consuma un smoothie, amestecul este compus din:
  • praf de copt, fructe si citrice:
    • 1 lamaie cu coaja,
    • 1 pahar mare cu capsune,
    • 2 pahare cu apa,
    • frunze de menta,
    • 1 lingurita praf de copt.
  • praf de copt si otet de mere:
    • 1/2 lingurita praf de copt,
    • 1 pahar mare de apa,
    • 2 linguri otet de mere de buna calitate, se amesteca toate ingredientele in paharul de apa si se consuma dimineata.

praf de copt si otet de meresursa foto

Prezentul articol este in scop informativ si educativ el nu inlocuieste prescriptiile medicului specialist.

 

http://clicksanatate.ro/De-ce-este-bine-sa-folosim-deseori-praf-de-copt_0_14266.html 

https://www.gustos.ro/sfaturi-culinare/sfaturi-practice/totul-despre-praful-de-copt.html

  

 

sursa foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0