Rhododendron - un copacel viu colorat

DESCRIERE, GENERALITATI

Rhododendron - Azalee, Trandafir de munte, Bujor de munte, este o plantă originară din zonele cu ierni blânde Japonia, China, SUA, Europa, face parte din familia Ericaceae, familie din care fac parte în jur de 1000 de specii de arbuști și arbori.

Este o plantă DECORATIVĂ, deosebit de atrăgătoare prin frumusețea întregii plante, dar mai ales a florilor divers și viu colorate, de la roșu închis, violet, roz închis și deschis până la alb.

Rhododendron sursă foto

Crește sub formă de arbust sau tufă cu ramificații bogate tot timpul verzi, în grădina sau în diverse recipiente și vase pentru flori împodobind terasele, balcoanele și interioarele, preferă spațiile umbroase, semiumbroase și mai răcoroase.

Azaleea este o plantă perenă, care înflorește în special primăvara, florile sunt cu petale încrețite simple sau duble, viu colorate cele mai răspândite sunt nuanțele de roz.

                rhododendron sursă foto

CULTIVARE

Înmulțirea se face prin butași, prin altoire dar și prin semințe.

Butașii se recoltează de la plante tinere nu mai mari de un an, în lunile martie-mai sau iulie-august, se plantează în recipiente semi închise, în spatii cu temperatura între 18 și 25 grade C, înrădăcinarea se produce după șase-opt săptămâni.

Planta trebuie așezata în spații luminoase ferite de vânt și curent și de acțiunea directă a razelor de soare, udarea se va face cu apă de ploaie, sau apă, care nu trebuie să fie rece de câte ori este nevoie, înainte de înflorire și în timpul înfloririi, se fertilizează cu îngrășământ pentru flori, o dată la două săptămâni.

Umiditatea prea mare duce la putrezirea rădăcinilor, deci trebuie udată cu moderație, însă lipsa umezelii și  căldura, duc la căderea bobocilor florali, în perioada de înflorire este recomandată pulverizarea zilnica a plantei.

               rododendron sursă foto

Pentru a menține planta înflorită timp cât mai îndelungat și pentru a asigura capacitatea plantei de a înflori din nou și în anul următor, este obligatorie menținerea compostului bine udat, în loc răcoros -10-16 grade C- și cu multă lumină.

 

sursă foto cover

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0