Vriesea Splensens - o floare eleganta

DESCRIERE, GENERALITATI

Vriesea - VRIESEA SPLENDENS - este cunoscută și sub denumirea de pană pictată, zebra, sabia în flăcări, este o plantă EXOTICĂ, cu aspect de rozetă cu frunze tari, originară din Brazilia, Mexic, Columbia, Ecuator, crește în zonele stâncoase și în păduri, face parte din familia Bromeliaceae, împreună cu alte peste 250 de specii. Este o plantă epifită, care poate crește până la un metru înălțime și 50 de cm lățime.

vriesea sursă foto

Planta de apartament Vriesea splendens formează o singură inflorescență care ține puțin, frumusețea este dată de bractee - frunzele colorate de la baza florii.

Frunzele sunt plate, rigide, ferme, netede, în formă de săgeată, de nuanță verde, conturate cu dungi orizontale de nuanțe mai închise, așezate sub formă de rozetă, din mijlocul acestei rozete se ridică o tijă roșie, rigidă, înaltă terminată cu un spic floral.     

Florile sunt mărunțele, galbene sau albe, neparfumate, sunt înconjurate de bractee roșii care persistă mai multe luni, însă florile se ofilesc foarte repede, după înflorire rozeta de frunze supraviețuiește un an sau doi.       

                vriesea sursă foto

CULTIVARE

Înmulțirea se poate face prin semințe, în mod curent se face prin separarea lăstarilor care se dezvoltă la baza plantei-mama, aceștia trebuie sa aibă o înălțime de 10-15 cm.

Lăstarii se plantează fiecare în vas separat într-un sol care se poate drena ușor, în încăperii luminoase, călduroase, feriți de acțiunea directă a razelor de soare, vor înflori după câțiva ani.

Planta se dezvoltă armonios amplasata în poziții cu lumina mare, speciile fără țepi trebuie protejate de soarele direct, cele cu țepi se pot așeza în locuri însorite, se udă zilnic, vara în sezonul călduros dar nu excesiv, frunzele se pulverizează cu apă de ploaie săptămânal, fără a stropi și inflorescențele, pentru a menține umiditatea, rozeta din mijlocul frunzelor se umple tot timpul cu apă moale, necalcaroasă, dacă este posibil apa de ploaie, la temperatura camerei, iarna planta se udă foarte puțin.

Lipsa umidității duce la uscarea vârfurilor frunzelor, umiditatea prea mare și temperaturile reduse duc la putrezirea plantei.

Este o plantă foarte decorativă prin eleganță și frumusețea formei inflorescențelor, prin frumusețea frunzelor dar și prin cromatică, pentru a mari efectul decorativ se poate fixa în scoarța unui trunchi de copac bătrân, va fi în elementul ei fiind o plantă epifită, lunar se poate introduce soluție nutritiva - îngrășământ universal sau îngrășământ pentru orhidee -, diluat cu apă în mijlocul rozetei de frunze.

Cele mai răspândite și cunoscute specii din familia Bromeliadelor, sunt Vriesea splendens, Vriesea vulcana, Vriesea favorite, Vriesea hieroglyphics - deosebita prin frumusețea frunzelor-,  Vriesea fenestralis - care prezintă minunate flori mov și frunze lungi.

                Vriesea fenestralis  sursă foto

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0