Zbarciogul Maro - o ciuperca cu gust placut

Zbârciog maro - MORCHELLA ESCULENTA - crește și se dezvoltă în pădurile rare de foioase, prin tufișuri, prin locuri ierboase, apare primăvara, din luna martie până prin luna mai.

zbârciogul maro 

Este o CIUPERCĂ COMESTIBILĂ, dar nu trebuie exagerat consumul acestei ciuperci.

DESCRIERE

Pălăria are forma de căciulă, este globuloasă sau conică, este zbârcită și perforată, seamănă cu un fagure de albine are alveole neregulate și unghiulare. Culoarea pălăriei este la început galben-murdar și apoi spre maturitate este brun-deschis.

Piciorul este, la început, alb și apoi spre maturitate, ocru-maroniu, este bont, solid, brăzdat, poate avea negi, este gol pe dinăuntru. Pălăria și piciorul comunică prin interiorul piciorului.

                zbârciogul maro sursă foto

Carnea este foarte subțire, fragilă, nu are miros, dar gustul este plăcut.

ATENTIONARE

Este o ciupercă comestibilă, dar nu trebuie consumată în cantități mari, pentru că poate provoca tulburări gastrice.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0