Amareala - o floare cu efecte tonifiante si expectorante

GENERALITATI

Amareala - Polygala amara -, denumiri populare - serparita, sopirlita -, este un gen de plante originar din Europa, Australia, Africa de Sud, apartine familiei Polygalaceae, care cuprinde in jur de 500 de specii de plante erboase.

Amareala este o planta erbacee, perena, folosita in scopuri medicinale datorita efectelor  benefice in buna functionare a sistemului nervos, a aparatului digestiv si respirator, in special in combaterea afectiunilor pulmonare datorita proprietatilor sale expectorante si fluidifiante.

amareala 

La noi Amaeala este o planta cunoscuta de secole cu utilizari in terapia naturista, creste in flora spontana din regiuni alpine si subalpine, pe marginea drumurilor, prin paduri, pe pasuni si fanete dar creste si cultivata in gradina ca planta ornamentala, sau se ingrijeste ca si planta medicinala.

CARACTERISTICI

Amareala este o planta perena, ierboasa, creste in tufe, inalta pana la 20 de cm, este neramificata sau cu ramificatii putine, frunzele sunt eliptic-ovate, grable, florile grupate in spice sunt colorate cu preponderenta in albastru, dar pot avea si nuante de alb, violet-rosiatic, rizomul este scurt si ramificat brun-galbui in exterior, albicios in interior, prelungit cu o radacina groasa, fructul este o capsula, gustul plantei este puternic amar.

PARTI UTILIZATE

In scopuri terapeutice se utilizeaza partea aeriana a plantei si radacinile, recoltarea se face in perioada de inflorire din mai pina in iulie.

radacina de amareala 

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Amareala contine - poligalina - substanta care da gustul amar -,glicozide, saponine, mucilagii, tanini, ulei eteric, este benefica pentru reglarea si stimularea secretiei gastrice, are efecte  laxative,- tonifiante, ,- antiasmatice - antiinflamatoare,- expectorante si fluidifiante.

INDICATII TERAPEUTICE

Preparatele din Amareala sub forma de - extract, decoct -, se utilizeaza in terapiile impotriva tuberculozei, pneumoniei, in tuse convulsiva, gripa, astm bronsic, bronsita - fluidifica secretiile bronhice, micsoreaza inflamatiile reumatismale, in guta, gastrita, diaree, anemie, convalescenta, sub forma de spalaturi locale atenueaza mancarimea in varicela.

ceai de amareala 

RECOMANDARI

Nu este recomandat consumul preparatelor din aceasta planta femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza.

Consumul excesiv de amareala provoaca iritatii ale tractului digestiv si are efecte purgative puternice, este contraindicat persoanelor cu leziuni ale tubului digestiv.

Tratamentele cu aceasta planta se vor face numai cu acordul medicului care va stabili corect dozele si durata tratamentului.

Prezentul site este in scop educativ si informativ, el nu inlocuieste prescriptiile si recomandarile medicului specialist.

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
3
Bianca
Buna, eu nu cunosc problemele dumneavoasta medicale, cel mai in masura sa va dea un sfat avizat este medicul care va urmareste evolutia. o zi buna!
Broasca Sorin
da sunt intersat de aceasta plata amareala,din cauza unei probleme de sanatate care am facuto acum cinci ani an spate,si vrea sa ,nu ajung sa devin dependent de sprei ,ce ma sfatuiti ca este mai bun pentru mine.Astept raspuns.
Broasca Sorin

Da asi dori cat mai multe ,tratamente naturale ,care sa ne faca sa folosim ,si sa nu devenim dependenti de diverse mewdicamente ,la care contribuie sistemul medical transformandune an cobai fara sa stim,si ca atare va rog sa postati tratamente naturiste,care sunt benefice pentru omenire.