Anasonul - o planta medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Anasonul este o plantă medicinală, care aparține familiei Apiaceae, fiind utilizată des. Anasonul este o plantă care crește anual fiind o plantă aromată, erbacee, poate să ajungă până la o înălțime de 60 - 80 cm. Înflorește din iunie până în septembrie. Planta este originară din regiunile mediteraneene, la noi crește numai cultivată, și este cunoscută sub denumirea de – bădean.  

anason sursă foto

Florile mici de culoare albă sunt așezate în umbrele dense.

Fructele sunt mici și verzui, și se confundă cu cele de cucută, care sunt foarte toxice,  pot fi culese de la sfârșitul lunii august până în luna septembrie. Fructele de anason au gust și miros plăcut, conțin - LIPIDE, SUBSTANȚE ALBUMINOIDE, ZAHARURI, AMIDON  și SUBSTANȚE MINERALE.

                fructe anason sursă foto

FACTOR CURATIV, PRINCIPII ACTIVE

De la anason se folosesc în scop terapeutic fructele, care conțin ULEI VOLATIL, care stimulează apetitul, de asemenea semințele de anason reprezintă o sursa excelenta de fier, vitamina C, calciu, magneziu, fosfor, potasiu și zinc.  

PREPARATE, RECOMANDARI

Ceaiul de anason, se recomandă, ca expectorant în bronșite, stimulează lactația la femeile care alăptează, calmează colicile intestinale la sugari, ajută la eliminarea gazelor din stomac, ajută digestia și contribuie la creșterea poftei de mâncare; are o acțiune stimulativă asupra secrețiilor pancreatice și intestinale.  

Pentru sugari ceaiul se obține, opărind câteva fructe la o căniță de ceai. Pentru adulți ceaiul se poate prepara dintr-o jumătate de linguriță de fructe la 1/4 litru apă, se bea înainte de masă.  

Infuzia preparată din 10 grame de fructe la 100 ml de apă clocotită ajută la eliminarea viermilor intestinali.

CONTRAINDICATII

Nu se recomandă utilizarea anasonului în cazul gastritei, al ulcerului gastric și duodenal sau al enterocolitelor acute și cronice.  

                ceai de anason sursă foto

Femeilor însărcinate, le este interzis consumul de anason în scop medicinal. Supradozajul, duce la stări de excitabilitate manifestate prin: euforie, tulburări de somn și de vorbire, depresie, iritarea mucoaselor digestive.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0