Boabele de Mustar - condiment si medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Muștarul - Brassicaceae Alba, Nigra, Juncea -, este o plantă erbacee, care face parte din familia Crucifere. Boabele de muștar, sunt cunoscute și folosite din cele mai vechi timpuri fiind unul dintre cele mai vechi condimente din lume. Se cunosc peste 40 de specii de muștar, există soiuri de muștar dulci și soiuri iuți, cele mai bune pentru sănătate sunt cele iuți, pentru ca stimulează metabolismul.

 muștarul alb sursă foto

Cele mai populare sunt

  • muștarul alb - brassica alba -, boabele sunt rotunde, dure, mai mult gălbui, este o plantă foarte ramificată crește în zone submontane, este înaltă, cu flori galbene sau albe care produc păstăi păroase, fiecare conținând șase semințe, este cultivat pentru semințe, din care se prepară o pastă mai slabă, dar care își păstrează gustul mai mult timp, este cel mai folosit în alimentație.

                mustarul alb sursă foto

  • muștarul negru - brassica nigra -, este o plantă înaltă cu flori mai mici, păstăile netede bombate, conțin mai multe semințe închise la culoare, rotunde, dure, cu gustul cel mai picant, din el se obține făina de muștar ingredient principal în obținerea pastei de muștar, uleiul extras din semințele de muștar negru, este folosit pentru fabricarea margarinei.

                muștarul negru 

  • muștarul brun - brassica juncea - este puțin mai picant decât muștarul alb și este o sursă bogată de vitamine - complexul vitaminic B-, vitamine esențiale pentru buna funcționarea a sistemului nervos, reglează metabolismul și ajută digestia.

               muștarul brun 

PRINCIPII ACTIVE

Boabele de muștar conțin uleiuri, mucilagii, senagrină - o substanță care fluidizează sângele din vasele subcutanate și accelerează procesele de vindecare -, substanțe minerale - potasiu, magneziu, calciu, fosfor -, proteine, uleiuri, un glucozid - sinigrina -, un ferment - mirozina -, acizi grași Omega 3 și Omega 6. Gustul picant și iuțeala muștarului se datorează uleiurilor speciale pe care le conțin boabele de muștar.

UTILIZARE, BENEFICII

Pasta de muștar sau muștarul de masă pe care îl găsim în magazine, se prepară din făina de semințe, obținută prin zdrobirea semințelor de muștar alb sau negru, împreună cu oțet, vin, apă, sare, zahar, piper, cuișoare, hrean, scorțișoară și alte condimente.    

Muștarul, nu se reduce doar la pastă pe care o consumam alături de carne, cârnați și mai ales lângă mici, sau la gustul picant și savuros pe care boabele de muștar îl dau diverselor preparate culinare, boabele de muștar, aduc și reale efecte medicinale organismului 

  • stimulează buna funcționare a circulației sângelui,        
  • crește tensiunea arterială,
  • stimulează pofta de mâncare,
  • stimulează tranzitul intestinal, 
  • combate constipația, având efecte laxative - o linguriță cu boabe de muștar, se ia de 2-3 ori pe zi cu multă apă, este eficient pentru cei care luptă cu kilogramele în plus,   
  • reduce nivelul zaharului din sânge,
  • controlează nivelul colesterolului - o linguriță de boabe de muștar de trei ori pe zi înainte de masă, se iau cu multă apă fără să fie zdrobite sau pisate, timp de trei săptămâni,
  • previne apariția cancerului gastrointestinal, de esofag și a celui de plămâni, datorită conținutului de izotiocianați- substanțe care pot preveni riscul anumitor forme de cancer -, cu cât muștarul este mai iute, cu atât acestea sunt mai concentrate,
  • este benefic în tratarea răcelilor și a tusei.

Consumat sub formă de semințe pisate, semințe întregi, sau pastă, muștarul

  • combate durerile de cap și tratează migrenele,
  • eficient în simptomele menopauzei,
  • eficient în carențele de vitamine și minerale,
  • reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare.

RECOMANDARI

Pasta de muștar, muștarul se poate obține în casă, boabe de muștar - care se găsesc în magazine naturiste sau în supermarketuri - se pisează și se freacă până când se obține o pastă groasă, cu apă, sare, puțin zahar, câteva picături de zeama de lămâie, este mult mai sănătos decât muștarul din magazine.

Este bine, să nu se consume orice fel de muștar din comerț, este recomandat muștarul colorat cu șofran sau curcuma, de aceea trebuie citită eticheta de pe produs. Acest aliment-condiment ar fi ideal pentru organism, dacă nu ar avea în compoziție conservanți și coloranți sintetici.

Muștarul produs în casă, nu are agenți de îngroșare, coloranți sintetici și nici conservanți, este sănătos reglează și accelerează procesul de digestie, însă el trebuie consumat în ziua în care s-a preparat.

                muștar 

Pentru tratamente, este recomandat să se consulte medicul specialist, dozele de boabele de muștar trebuie luate cu precauție, pentru ca în cantitate prea mare, muștarul poate produce inflamații ale tractului gastrointestinal, diaree și poate afecta rinichii.

 

 

         

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0