Castravetele amar - sau insulina vegetala

DESCRIERE, GENERALITATI

Castravetele amar - Momordica charantia -, este o legumă cunoscută și sub numele de pepene amar.

Castravetele amar își merită numele datorita gustului sau foarte neplăcut, este una dintre cele mai amare legume din lume. Deși mai greu de introdus în dietă din cauza gustului sau insuportabil, castravetele amar, conține substanțe nutritive , benefice în multe afecțiuni.

castravetele amar sursă foto

Este o plantă agățătoare, cu frunze zimțate, florile sunt mici de culoare gălbuie, fructele sunt portocalii când sunt coapte, au formă cilindrică și sunt noduroase.

                castravetele amar castravetele amar

                sursă foto                                      sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, PTOPRIETATI

Studii amănunțite, afirmă că, aceasta legumă are proprietăți curative rar întâlnite la alte vegetale, dacă este consumată proaspătă.

În componența ei se găsesc vitaminele A, B1, B6, B9, B12, C, E și K, minerale: calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier si zinc, conține fibre alimentare și carbohidrați, fiind recomandată în regimul alimentar al persoanelor care suferă de afecțiuni digestive. O serie de cercetări au arătat că nivelul zaharului din sânge se echilibrează în urma consumului de castravete amar.

Leguma aceasta, mai este cunoscută și sub denimirea de insulină vegetală, pentru că, ea are în compoziție aminoacizi identici cu cei ai insulinei bovine, substanță care se administrează persoanelor care suferă de diabet.

Studiile au dovedit ca extractul de castravete amar previne și încetinește evoluția cancerului de sân și întărește sistemul imunitar în fata atacurilor virușilor și a bacteriilor.

Utilizat în tratarea stărilor de iritare și de inflamare a organismului, castravetele amar are certe proprietăți calmante și antiinflamatorii și merită să fie introdus în dietele de detoxifiere a organismului.

                castravete amar sursă foto

UTILIZARE            

Se administrează sub forma de suc proaspăt -1 pahar pe zi; sub formă de decoct sau semințele măcinate se adaugă în preparate alimentare. 

CULTIVARE

Deși este originară din sudul Asiei, leguma este ușor adaptabilă la condițiile climaterice din țara noastră, poate fi sădită în ghiveci, în balcoane închise sau în sere, având nevoie de lumină și de căldură constantă, este o plantă care da multe fructe într-un timp relativ scurt; - semințele se pot achiziționa de la magazine de specialitate sau online AICI.   

 

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0