Casul - Popii, Nalba - o plantă vindecătoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Casul - Popii, Nalba  - MALVA VULGARIS, NEGLECTA -, denumiri populare - banuti, turtele, covrigel, colacel, nalba mica - genul Malva, familia Malvaceae.

Este o planta taratoare, usor lemnoasa la baza rizomului, cu frunze mici, lobate, cu marginile zimtate rotund, florile sunt mici, amplasate la baza frunzelor, culoarea de la mov la roz - albicios, fructele sunt mici cu forma rotunda, aplatizate, au forma unui cas in miniatura, de unde si denumirea de casul-popii.

Casul-popii cu frunze mici, creste spontan in gradini, la marginea drumurilor, pe linga garduri, ziduri vechi, case, gradini de zarzavat, in imediata apropiere a zonelor locuite, este raspandita de la campie pana in zonele montane.

               casul popii cu frunze mici sursa foto

Casul-popii cu frunze mari - Malva Grandifolia sau Malva Silvestris -, cunoscuta sub denumirea de - nalba de camp, nalba alba sau nalba-mica, la fel ca alte varietati din genul Malva, sunt raspindite pe linga garduri, case locuite, prin gradinile de zarzavaturi, florile, frunzele, tulpina, la unele si radacina au proprietati medicinale prin continutul de substante mucilaginoase si taninuri.

              casul popii cu frunze mari sursa foto

RECOLTARE

In scopuri fitoterapeutice se folosesc - florile, frunzele, acestea se recolteaza din luna iunie pina la sfarsitul lui septembrie, este indicata folosirea plantei in stare proaspata care contine toate substantele mucilaginoase.

Prin uscare se pierd o parte din aceste substante, insa se pastreaza o mare parte din puterile vindecatoare ale plantei.

PRINCIPII ACTIVE

Planta, contine - substante mucilaginoase, taninuri, amidon, substante minerale, betaina, asparagina, rezine, flavonoide-.

PROPRIETATI SI INDICATII TERAPEUTICE

  • emoliente,- datorita mucilagiilor -,- expectorante,- secretolitice, - antiinflamatoare, usor laxativ - .

Planta nu se fierbe, pentru a pastra toate principiile active, se prepata sub forma de extract la rece,- o lingurita de planta la 250 ml apa rece, se lasa la macerat peste noapte, se incalzeste usor, dimineata inainte de consum -, se beau 2-3 cani pe zi.

UZ INTERN

  • inflamatii ale cailor respiratorii,- bronsita, dureri de gat, tuse, tuse convulsiva, faringita, laringita,- se face gargara cu ceai de nalba, de mai multe ori pe zi, aplicat sub forma de comprese caldute in combinatie cu faina de orz, ajuta la revenirea vocii -,
  • probleme ale cavitatii bucale, gura uscata, gat uscat, amigdalita, inflamatii ale ochilor, pleoape uscate,- se face gargara cu ceai de nalba, se fac spalaturi si se aplica sub forma de comprese,
  • inflamatii ale vezicii urinare.
  • inflamatii renale.
  • tulburari gastro-intestinale,- ulcer gastric, gastrite, boli intestinale.

              ceai de casul popii, nalba sursa foto

UZ EXTERN

  • abcese, rani, umflaturi la maini si la picioare, provenite in urma fracturilor, flebite,- bai cu extractul la rece, care se incalzeste,
  • furunculoza,- cataplasme cu decoctul preparat la rece si cu  frunze -,
  • inflamatii vaginale, micoze, leucoree, hemoroizi, fisuri anale,- se fac bai si spalaturi locale,
  • tenuri uscate si ridate, tenuri cu pielea uscata care se descoameaza usor,- se aplica comprese -.

Informatiile din acest site sunt in scop informativ si educativ, ele nu inlocuiesc tratamentul si recomandarile medicului specialist.

 

 

     

        

   

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
Iulian
Buna ziua aveți ceai de nalba mica MALVA VULGARIS ?