Coacazul Negru - o adevarata minune a naturii

DESCRIERE, GENERALTIATI

Coacăzul negru este un arbust care crește spontan la margini de pădure acolo unde este lumină suficientă, se cultivă și în grădini pe lângă garduri, se dezvoltă sub forma unei tufe, care poate atinge înălțimea de 1-2 m.

Înflorește după 15 aprilie, florile sunt sub formă de ciorchini, care se deschid treptat de la baza către vârful ciorchinelui. Fructele sunt niște bace de culoare neagră cu gust acru-dulce și apar după doua luni de la înflorire.

 coacazul negru sursă foto

FACTORI CURATIVI

Frunzele coacăzului, conțin tanini, flavonoizi, vitamina C, săruri de potasiu și ulei esențial, sunt utilizate în medicina naturistă ca diuretic, în afecțiuni cardiace, reumatism, gută.

                coacăz negru sursă foto

Extractul din flori de coacăz este utilizat în parfumerie.  

Semințele coacăzului negru, conțin acizi grași nesaturați, acidul gama - linoleic, omega 3 și omega 6.

Boabele coacăzului, sunt bogate în zaharuri, acizi organici, proteine și substanțe minerale: calciu, fier, fosfor, potasiu, carotenoide  vitamine din complexul B: B1, B2, B6, vitamina C, sunt folosite la prepararea de sucuri, siropuri, jeleuri sau marmeladă, au o acțiune tonică asupra organismului, aduc un aport important de vitamine, reminieralizează, fiind indicate în surmenaj și anemie, persoanelor care au lipsă de fier.

                boabe de coacăz negru sursă foto

CALITATI TERAPEUTICE

Cura de coacăze negre este de folos persoanelor care suferă de artrită, de reumatism sau de gută.

Calitățile terapeutice fac din coacăzul negru o adevărată minune a naturii: protejează organismul de cancer; eliberează organismul de deșeuri și toxine și contribuie la scăderea acidului uric și a colesterolului; facilitează digestia; stimulează funcționarea ficatului; a pancreasului; a splinei și a rinichilor; elimină anemia; stimulează creșterea și consolidarea oaselor; ajută la regenerarea organismului; reglează activitățile hormonale; consumul de coacăze negre este recomandat în tratarea oboselii, surmenajului și scorbutului.

UTILIZARE SI CALITATI MEDICINALE

Coacăzele negre se pot consuma proaspete, ca atare, sau sub formă de suc, se pot păstra congelate și pot fi întrebuințate în stare congelată; se pot prelucra sub forma de jeleuri,  dulceață, peltea, marmeladă, compoturi, șerbet, vin sau lichior, pot fi utilizate la aromatizarea produselor lactate, se pot pregăti salate combinate cu alte fructe, creme pentru prăjituri,torturi, etc.

SUCUL DE COACAZE NEGRE, este ușor de preparat, boabele se desprind de pe ciorchine, se spală, se zdrobesc, până devin ca o pastă, apoi printr-un tifon curat se storc, se obține un suc negru, cu miros puternic și efecte terapeutice benefice pentru organism, se consuma, înainte de masă cu jumătate de oră, pe stomacul gol - 10 linguri la adulți si 5-10 lingurițe la copii, se poate adaugă și miere de albine, opțional, combate toate tipurile de anemie.

SIROPUL DE COACAZE NEGRE, este benefic pentru gât și căile respiratorii superioare: boabele se spală și se așează într-un borcan, - un strat de fructe și un strat de miere de un 1cm grosime -, se lasă la macerat, șaizeci de zile, se agită din când în când, se filtrează și se păstrează în sticle închise ermetic la rece.  Acest preparat este un minunat mijloc de protecție împotriva răcelilor, bronșitelor specifice perioadelor reci.

                 sirop de coacăz sursă foto

COACAZELE NEGRE USCATE, se obțin, din ciorchini de coacăz negru, care se pun la uscat, la soare, într-un loc uscat și bine aerisit. Boabele se deshidratează și se stafidesc, apoi se macină și se obține o pulbere, de culoare închisă, cu efecte vitaminizante și tămăduitoare.  Doua lingurițe de pulbere de coacăze, se combină cu o linguriță de pulbere de măceșe la o ceașcă cu apă, se lasă la macerat, de seara până dimineața, se adaugă 2 lingurițe de miere, se bea pe stomacul gol. O cură de o lună, are efecte vitaminizante, întărește oasele, mărește capacitatea de efort intelectual, este foarte eficient pentru copii cu întârzieri de creștere.

Iarna, în sezonul rece, pentru a mări imunitatea organismului, se face o cură, de cel puțin o lună, cu pulbere de fructe uscate - se iau 4 lingurițe pe zi, pe stomacul gol.

Pulberea, are efecte benefice puternice asupra circulației periferice - doua lingurițe de pulbere, de doua ori pe zi - o cura de 5-6 săptămâni cu acest remediu, este indicată persoanelor cu extremitățile reci chiar și in timpul verii, este indicată și celor care au picioarele umflate la căldură, care au fragilitate capilară și se învinețesc foarte ușor.

VIN DE COACAZE NEGRE, este un medicament, puțin alcoolizat, plăcut la gust, este un tonic general și vitaminizant, tratează anemia; reumatismul; este detoxifiant, mărește imunitatea organismului etc. Boabele de coacăz, se zdrobesc, - proporția este de 1kg de fructe zdrobite, la 1,5kg de zahar și 5 l de apă. Zaharul se dizolva în apă călduță și se amestecă cu coacăzele zdrobite, amestecul se pune intr-un balon de sticlă, care se astupă cu un dop cu furtun care permite fermentația, capătul furtunului se introduce într-un borcan cu apă, să nu ajungă în contact cu aerul, balonul se agită la câteva zile, pentru stimularea fermentației. După 4-6 săptămâni, fermentația s-a oprit, lichidul din balon, începe să se limpezească și drojdia se depune la fundul balonului. Se trage în alt balon, se închide cu dop și se lasă încă o lună să decanteze. După decantare, vinul se trage în sticle și se păstrează în cămări uscate și răcoroase.

Preparate cu coacaze negre se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI, AICI.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
dan ian
buna !mare multumesc pentru articol .foarte util cautam peste tot sa stiu daca trebuie oprit din fermentatie .si cum?