Cozile de cirese - benefice pentru tuse

Cireșul este un arbore, înalt de 10-20 de metri, cu rădăcini puternice, cu trunchiul drept, scoarța netedă, brun - cenușie, frunze alungite și are flori albe. Înflorirea are loc în lunile aprilie-mai, rodirea în mai-iunie, în funcție de  soiului cireșului. Cireșul trăiește 25-40 de ani, iar cel sălbatic poate ajunge și până la 100 de ani.

Codițele, prin care se hrănesc cireșele, cu prospețimea și roșul lor strălucitor, sunt aproape nebăgate în seamă. Cu toate acestea creșterea, mărimea, gustul, culoarea cireșelor se datorează acestor mici codițe prin care se hrănesc. Totul se datorează acestor codițe verzi, prin care tranzitează toata seva care hrănește fructele în procesul lor de creștere și coacere.

cireș sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Cozile de cireșe, datorită conținutului ridicat de săruri de potasiu și flavonoide, au puternice efecte diuretice, de asemenea au proprietăți astringente și antidiuretice, datorită conținutului de taninuri, sunt depurative, antifebrile și antiinflamatoare renale. Flavoidele pe care le conțin, stimulează suplimentar activitatea rinichilor și reduc inflamația, combat alergiile și previn bolile cardiace.

                cireșe sursă foto

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

După recoltarea fructelor, cozile de cireșe se spală, se întind la soare, în locuri ferite de umezeală. După uscare coditele se depozitează în pungi de hârtie, în locuri uscate, ferite de umezeală.

Preparatele din cozi de cireșe sunt recomandate în: afecțiuni renale; afecțiuni ale aparatului digestiv; reumatism; guta; artrită; în prevenirea aterosclerozei; în tratarea edemelor și a celulitei.

În funcție de necesități, din cozi de cireșe se poate prepara decoct, infuzie astfel

  • - decoctul se prepară dintr-un pumn de codițe uscate la 500 ml apă, se fierbe 10 minute la foc mic, se infuzează 15 minute, se bea călduț între mese, de 3-4 ori, în cursul zilei, are efect și în tratarea durerilor de rinichi provocate de litiaza renală. Cura de ceai din codite de cireș este bine să dureze cel puțin două săptămâni, pentru efectele depurative și antiinflamatoare;
  • - infuzia se prepară dintr-o linguriță de codite uscate, la o ceașcă de apă fierbinte, se lasă 15 minute la infuzat, se beau 2-3 cești de ceai cald, este benefic pentru tuse, dureri de stomac, rinichi, se poate bea și în caz de infecții urinare, litiază renală, pentru creșterea diurezei.

                 ceai de cozi de cireșe 

Ceaiul de cozi de cireșe se recomandă și în caz de afecțiuni ale aparatului cardiovascular (insuficiență cardiacă), hipertensiune, edeme, în afecțiuni metabolice (obezitatea), gută, uremie - favorizând eliminarea acidului uric și a altor compuși azotați.

Preparate cu cozi de cirese puteti achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI, AICI.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0