Despre beneficiile medicinale și alimentare ale fructelor, frunzelor, florilor și semințelor de Maces

GENERALITATI

Măceșul - Rosa Canina -, este un arbust din familia Rosaceae, este originar din Europa, din nord-vestul Africii, vestul Asiei, astăzi este răspândit pe toate continentele, acolo unde clima este cald-temperată, iar in unele regiuni din Noua-Zeelanda și America de Nord este apreciat ca și o varietate invazivă.

La noi crește spontan fiind răspândit în toate zonele țării, este o plantă nepretențioasă care se adaptează foarte ușor și repede la toate tipurile de sol, nisipos, calcaros, mărăcinos, este extraordinar de rezistent la secetă și la îngheț, în tradiția populară în funcție de zona unde creste, se mai numește - cacadar, cacadir, rug, răsură, ruja, trandafir - sălbatic, trandafir - câinesc.

 măceșul sursă foto      

Măceșul, este cunoscut din cele mai vechi timpuri ca și plantă medicinală și tămăduitoare dar și pentru delicatesele care se pot pregăti din fructele banale, și nebăgate în seamă, care de multe ori rămân neculese, niște pete purpurii, pe crenguțele încărcate de zăpadă.

                 măceșul sursă foto

PREPARTE, RECOMANDARI

Frunzele de măceș sub formă de infuzie, pot înlocui ceaiul verde sau cafeaua de dimineață, infuzia din frunze este apreciată ca și un energizant natural, frunzele sunt ingredient alături de florile și fructele de măceș, în ceaiuri recomandate în special pentru perioada rece a anului, datorită conținutului mare de vitamine, în special vitamina C,- conferă organismului, rezistență la afecțiunile respiratorii specifice anotimpului rece, dar și la diferite boli infecțioase. 

Florile de măceș rozalii, fragile și fine, pe lângă mireasma simplă și delicată, au și calități vindecătoare, împreună cu frunzele, efectele terapeutice sunt mult mai puternice - calmante, depurative, antifebrile -, calitățile lor medicinale, sunt cunoscute în medicina tradițională, fiind folosite în gospodăriile țărănești din cele mai vechi timpuri, pentru tratarea unor boli la animalele din gospodărie.

  • ceaiul din flori proaspete de măceș este laxativ, stimulează tranzitul intestinal și eliminarea materiei reziduale,
  • ceaiul din flori uscate de măceș are efecte antiseptice și astringente, combate diareea,
  • ceaiul din flori și fructe de măceș este eficient în - afecțiuni renale, cistită, afecțiuni hepatice, intoxicații alimentare, stimulează pofta de mâncare, combate frisoanele și febră, constipația, benefic pentru persoanele care suferă de alergie la polen,
  • decoctul - 1-2 lingurițe de semințe uscate și zdrobite, se fierb 5 minute în 250 ml apă, - se beau câte 2- 3 ceaiuri pe zi - palpitații, colite cronice, menstre neregulate, hemoragii, hemoroizi.

               ceai de măceșe sursă foto

Semințele, au un conținut mare de vitamina E, F - trocoferolul -, odată, erau măcinate, și adăugate în aluaturi.

Uleiul din semințele măceșelor, conține vitaminele E, F, acizi esențiali - acidul linolic, linoleic, arahidonic -, este foarte apreciat în cosmetică - este un excelent hidratant,- combate îmbătrânirea pielii,- albește tenul și reduce ridurile,- tratează acneea și combate eczemele. Uleiul esențial de măceș, se utilizează cu rezultate excelente în aromoterapie - în depresie, stres, anxietate, tensiune, este tonic, antiseptic, sedativ, benefic în probleme circulatorii, în menopauză, în tulburări menstruale.

Fructele măceșele, sunt celebre pentru gustul dulce - acrișor caracteristic și pentru efectele vindecătoare, datorate conținutului foarte mare de vitamina C, și de antioxidanți, se pot consuma crude - cu condiția îndepărtării perișorilor din interiorul fructului, care pot cauza iritații severe -, sau se pot conserva sub formă de gem, marmeladă, pastă, jeleu, vin, sirop, lichior, se pot pregăti sosuri delicioase pentru preparate din carne. 

Măceșele au valoare nutritivă și terapeutică datorită conținutului bogat în vitamina C - acidul dehidroascorbic, acidul ascorbic, acidul citric -, vitaminele E, K, P, PP, D, grupul vitaminic B, conțin - zaharuri, proteine, acid malic, carotenoide, flavonoizi, uleiuri esențiale, pectine, celuloză, substanțe minerale.

PRECAUTII

Pulpa de măceșe nu are contraindicații în ceea ce privește consumul, fiind printre cele mai bune remedii naturale care se cunosc, dar semințele de măceșe, și în special perișorii care acoperă semințele, trebuie îndepărtați cu mare atenție, pentru ca, fiind foarte fini au un efect deosebit de iritant asupra aparatului respirator,- pot declanșa reacții alergice, și disconfort gastro - intestinal, - semințele pot produce intoxicații, din cauza compoziției de cianide -.

               măceșele sursă foto

Preparatele cu macese se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI, AICI.

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentele și prescripțiile medicale.    

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0