Dovleacul - are un continut bogat in vitamine

DESCRIERE, GENERALITATI

Dovleacul sau bostanul sau cucurbată - Cucurbita maxima - este o plantă erbacee agățătoare, se târăște pe suprafața pământului, este cultivată pentru fructul, florile și semințele sale, face parte din familia Curcubitaceae din care fac parte castravetele, dovlecelul.

Se cultivă mai multe soiuri de dovleac, – cu denumiri, forme și culori diferite, alb, galben, portocaliu, verde. La noi se cultivă și se folosește în bucătărie, dovleacul portocaliu dovleacul de zahar - rotund și turtit și cel galben, portocaliu în formă de pară.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Semințele de dovleac sunt ovale, netede, cu un miezul alb și comestibil sunt bogate în grăsimi Omega 3, Omega 6, vitamine C, E, minerale, în special zinc care sunt esențiale pentru un sistem imunitar puternic, sunt și laxative și antianemice.

                dovleacul sursă foto

Dacă facem o cură de semințe de bostan ne ajută în tratarea afecțiunilor prostatei, ne jaută în caz de insomnie și în tratarea simptomelor cauzate de lipsa fieriului, este benefic în osteoporoză și ajută la prevenirea cancerul de prostată.

                semințe dovleac sursă foto

Dovleacul sau bostanul este indicat în alimentație datorită conținutului sau bogat în vitamine A, B, E, C, D, PP, și vitamina T care poate accelera procesele metabolice din organism; în beta-caroten care contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, a îmbătrânirii premature și a cancerului. Este o resursă bogată de carbohidrați, aceștia controlează nivelul glicemiei în sânge.

Este sărac în grăsimi și calorii, are efecte sedative asupra sistemului nervos și este indicat în dieta astenicilor și celor care vor sa slăbească.

Miezul dovleacului și semințele sunt benefice pentru sănătate datorită proprietăților nutritive, diuretice și sedative, activate și de conținutul de minerale: sodiu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, calciu, proteine, puține grăsimi, acid folic, niacină, beta-caroten care îi da culoareă portocalie, și pe care organismul prin digestie îl transformă în vitamina A; datorită fibrelor de calitate pe care le conține, dovleacul poate fi consumat și de persoanele cu digestie dificilă.

UTILIZARE

Dovleacul se poate consuma simplu, în salate, dar și sub formă de suc sau supă, accelerează tranzitul intestinal, te ajută să pierzi in greutate, creează senzația de sațietate, datorită conținutului mare de fibre si proteine, poate fi copt sau fiert, preparat în plăcinte sau tarte, spume sau creme pentru torturi și prăjituri sau fiert pentru supe creme.

                dovleacul sursă foto

Miezul de dovleac poate fi foarte ușor congelat, fără să-și piardă gustul și calitățile.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0