E-urile Conservanti

E-urile sunt – CODURILE - oficiale folosite pentru denumirea substanțelor chimice folosite ca și aditivi alimentari. Aceste denumiri se găsesc inscripționate pe etichetele alimentelor, pe care le găsim în comerț.  

 E-uri sursă foto

Denumirea de E-uri este utilizată pentru toate ingredientele artificiale folosite în alimente, însă și mulți componenți naturali ai alimentelor sunt numiți tot cu un cod E:

  • E 901 - ceară de albine, folosita ca și agent de separare;
  • E 640 – glicina - potențator de aromă
  • E 300 - vitamina C - este un antioxidant.

Efectele adverse ale E-urilor sunt influențate în mod direct de cantitatea și constanța cu care se consumă produsele alimentare în care  acestea sunt introduse. Pericolele cele mai mari cu care se poate confruntă organismul în urma consumării e-urilor periculoase sunt tumorile și cancerul.        

E 210

  • E 210 sau ACIDUL BENZOIC  este un conservant artificial, fiind utilizat împotriva drojdiilor și a bacteriilor din produsele acide. El poate să provoace crize de astmă, hiperaciditate la copiiși a fost,  în urma testelor de laborator, trecut pe lista de E-uri periculoase fiind ascoiat cu tumorile și cancerul. Îl întâlnim pentru produsele ușor acide sau acide, în dulciuri, băuturi alcoolice, produse de panificație, branzeturi, condimente, și chiar în medicamente.

E 211

  • E 211 sau BENZOAT DE SODIU este un conservant artificial obținut din acidul benzoic el acționează supra dezvoltării bacteriilor și a fungilor din alimente, din medicamente și produse cosmetice. Acest conservant în combinație cu vitamina C -acidul ascorbic-, produce benzenul care este o substanță foarte toxică, cancerigena, poate produce leucemie și alte forme de cancer. În urma acestei reacții conținutul de vitamina C din alimente scade și cantitatea de benzen este influențată de anumiți factori de transport, de depozitare de vechimea alimentelor. E 211 poate produce iritații la nivelul pielii, agravează astmul, afectează sistemul respirator, rinichii, ficatul, cosmeticele care îl conțin pot irita ochii și pielea. E211 este folosit în murături, jeleuri, condimente, măsline conservate, produse lactate, preparate din carne, condimente, gemuri, sosuri, băuturi răcoritoare, caviar, creveți, medicamente, produse de patiserie. Face parte din categoria E-uri periculoase.

E 212

  • E212 sau BENZOAT DE POTASIU este un conservant artificial, utilizat împotriva drojdiilor și bacteriilor dintr-o gamă variată de produse acide sau puțin acide. Face parte din categoria E-uri periculoase.

E 213

  • E 213 sau BENZOAT DE CALCIU este un conservant artificial, utilizat împotriva drojdiilor și bacteriilor dintr-o gamă variată de produse acide sau puțin acide. Face parte din categoria E-uri periculoase

E 214

  • E 214 sau P-HIDROXIBENZOAT DE ETIL este un conservant artificial, utilizat împotriva drojdiilor și bacteriilor dintr-o gamă variată de produse acide sau puțin acide. Face parte din categoria E-uri periculoase.

E 215

  • E 215 sau P-HIDROXIBENZOAT DE ETIL SODIC este un conservant artificial, utilizat împotriva drojdiilor și bacteriilor dintr-o gamă variată de produse acide sau puțin acide. Face parte din categoria E-uri periculoase.

E 216

  • E216 sau PARA-HIDROXIBENZOAT DE PROPIL este un conservant artificial obținut din acidul benzoic și este utilizat împotriva mucegaiurilor și a drojdiilor. Face parte din categoria E-uri periculoase.

E217

  • E 217 sau sorbat de sodiu. Acesta este utilizat pe scară largă în industria alimentară ca agent de conservare pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, mucegaiurilor și drojdiilor în alimente. Sorbatul de sodiu este eficient în special în produsele alimentare acide sau cu pH scăzut.

E 220

  • E 220 sau DIOXID DE SULF  este folosit ca și conservant, este un gaz incolor, el prevenind degradările enzimatice şi cele de natură bacteriană ale produselor. E 220 acţionează și ca un agent oxidant, avân efect de albire, fiind folosit la făină ca agent de albire. Împiedică decolorarea vinului. Face parte din categoria E-urilor periculoase, poate provoca tumori și cancer.

E 221 

  • E 221 sau SULFIT DE SODIU este utilizat ca și conservant, agent de oxidare şi albire, la carne previne îmbrunarea; el nu este permis la preparatele din carne. Este folosit și la pâine ca bonificator. Poate să reducă conţinutul de vitamine din produse, ca urmare a efectului oxidant pe care îl are. Face parte din categoria E-urilor periculoase, poate provoca tumori și cancer

E 222

  • E 222 sau SULFIT ACID DE SODIU este un conservant artificial și este folosit și ca agent de albire. Face parte din categoria E-urilor periculoase, poate provoca tumori și cancer.

 E 223

  • E 223 sau METABISULFIT DE SODIU este un conservant artificial și este folosit și ca agent de albire. Face parte din categoria E-urilor periculoase, poate provoca tumori și cancer. Îl găsim în băuturi alcoolice, produse de panificaţie, sucuri din fructe, produse din cartofi, în ceapă conservată, etc.

E 224

  • E 224 sau Metabisulfit de potasiu este un conservant artificial și este  folosit în conservarea fructelor şi a produselor din fructe şi poate fi folosit și ca un agent de albire. Reduce efectele mahmurelii. Face parte din categoria E-urilor periculoase, poate provoca tumori și cancer.

E 226

  • E 226 sau SULFIT DE CALCIU este un conservant artificial dar poate fi folosit și ca agent de albire la producţia de zahăr, îmbunătățește fermitatea fructelor conservate . Face parte din categoria E-urilor periculoase, poate provoca tumori și cancer.

E 230

  • E 230 sau  BIFENIL, DIFENIL este un conservant artificial, pesticid, fiind foarte toxic. Este folosit contra mucegaiului Penicillium care se dezvoltă pe citrice, de asemenea este folosit pentru a dezinfecta vasele. Face parte din categoria E-urilor periculoase, poate provoca tumori și cancer. Recent a fost interzis în UE.

E 232

  • E 232 sau Ortofenilfenol este un conservant artificial. Este un praf alb, utilizat pentru distrugerea mucegaiului Penicillium care se dezvoltă în special pe citrice, mere, pere, este foarte solubil în apă și este folosit, prin pulverizarea fructelor, el intră încet prin pielița fructului și poate fi prezent în pulpa fructului.

E 250

  • E 250 sau Nitrit de sodiu este un conservant artificial, este folosit pentru preparatele din carne și se adaugă în des în șuncă, în slănină, în hot-dog, în peste afumat și în cantități mari în unele legume. El împiedică devoltarea bacteriilor, dar la temperaturi înalte, se formează un compus reactiv, care poate produce diferite tipuri de cancer.

E 251

  • E 251 sau NITRAT DE SODIU este un conservant artificial, este folosit pentru preparatele din carne și se adaugă în des în șuncă, în slănină, în hot-dog, în peste afumat și în cantități mari în unele legume. El împiedică devoltarea bacteriilor, dar la temperaturi înalte, se formează un compus reactiv, care poate produce diferite tipuri de cancer.

E 311 

  • E 311 sau GALAT DE OCTIL este un antioxidant artificial, care provoacă scăderea fierului din organism. E 311 poate produce alergii, iritații ale pielii și produce afecțiuni ale stomacului. Face parte din categoria E-urilor periculoase, poate provoca tumori și cancer.

E 312

  • E 312 sau GALAT DE DODECIL este un antioxidant artificial, care poate provoca alergii, iritații ale pielii și produce afecțiuni ale stomacului. Nu este recomandat consumul frecvent. Face parte din categoria E-urilor periculoase, poate provoca tumori și cancer.

E 320 și E 321

  • E 320 sau Butylated hydroxyanisole (BHA) și E 321 sau Ei butylated hydrozyttoluene (BHT), sunt antioxidanți folosiți pentru a conserva unele alimente. Ele împiedică râncezirea grăsimilor și se întâlnesc mai des în cereale, guma de mestecat, chipsuri din cartofi, uleiuri vegetale. Și acestea pot provoca cancerul la unele persoane, în combinație și cu alți factori.

Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea și regularitatea cu care obișnuim să consumam produsele alimentare în care sunt introduse.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0