Ghintura de Primavara - calitati tonice - amare, remediu pentru un ficat sanatos

DESCRIERE, GENERALITATI

Ghințura de primăvară - GENTIANA VERNA -, este una dintre cele mai răspândite plante din genul Gențiana, crește în zonele subalpine pe pajiști însorite din centrul și în sud-estul Europei, crește la altitudini mari pe soluri calcaroase, pietroase. Ghințura de primăvara aparține familiei Gentianaceae, care include în jur de 1.200 de specii de plante, clasificate în 80 de genuri.

ghințura de primăvară sursă foto

Este o plantă de talie mică, scundă, mică de înălțime, tulpina creste înaltă 20-50 cm, dreapta are în vârf o singură floare de culoare albastru intens în formă de stea, caliciul este lung, bombat, cu 5 muchii ascuțite, corola este un tub cu cinci petale întinse, ovale și late, frunzele de un verde închis, sunt așezate pe sol, în formă de rozetă la baza tulpinii, sunt scurte și ovale, la noi este răspândită pe pajiști, grohotișuri, zone stâncoase din Munții Carpați.   

Ghințura de primăvară, este cea mai răspândită și cea mai albastră dintre toate speciile de gențiane, este o plantă meliferă - atrage insectele - fluturii și albinele fac polenizarea, iar furnicile împrăștie semințele, înflorește din luna mai până în august.

Câteva dintre speciile de gențiana cu flori albastre, acestea sunt diferențiate de numărul de petale și de nuanță de albastru.  

  • ghințura, lumânărica pământului - gențiana asclepiadea -,

             lumânărica pământului sursă foto

  • ghințura, gențiana - gențiana acaulis -, 

               gențiana acaulis sursă foto

  • ghințura sau trâmbița ciobanului - gențiana ciliata -, 

              trâmbița ciobanului sură foto                

  • ghințura, gențiana - lomatogonium carinthiacum -, 

               ghințura sursă foto

  • ghințura, fierea pământului - gențiana uticulosă -.

               fierea pământului sursă foto

Toate speciile de ghințură sunt considerate un remediu prețios în tratarea unor afecțiuni, este considerat unul dintre cele mai puternice remedii tonice amare vegetale din natură.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Din punct de vedere terapeutic sunt utilizate rădăcinile, considerate ca fiind cele mai bogate în principii active - uleiuri volatile, - mucilagii, - glicozizi, - principii amare  - amarogentina, gentiopicrina, gentioamrina -, care îi conferă acestei plante calități tonice, coleretic - colagoge, antipiretice, antimalarice, antihalminitice.

PREPARATE, RECOMANDARI

Rădăcinile se recoltează din luna august până la sfârșitul lui octombrie, și intră în componența ceaiului aperitiv-tonic.

Preparatele din rădăcina de ghințură consumate în doze mici, sunt de folos în tratarea a numeroase afecțiuni:

  • întăresc sistemul nervos, 
  • creșterea imunități organismului,
  • ajută la refacerea funcțiilor ficatului după hepatită cronică,
  • benefice în convalescență, depresii,
  • întărește și protejează celulele hepatice,
  • ajută la buna funcționare a ficatului și a bilei,
  • stimulează digestiile leneșe sau dificile,
  • tratează febra cronică, gripă, gută,
  • eficiente în nevroze, oboseală cronică,
  • tratează reumatismul,
  • tratează incontinența urinară,
  • combate paraziții intestinali,
  • stimulează secrețiile salivare și gastrice, 
  • scade numărul de globule albe.

Rădăcinile de ghințură nu se prepara termic. 

  • Ceaiul din rădăcini de ghințură-2 lingurițe de rădăcina uscată și mărunțită, la 250 ml apă rece, se lasă la macerat 7-8 ore, se bea înainte de mesele principale - ajută la buna funcționare a ficatului și a bilei, - combate anemia,- oboseala, nevrozele, - stimulează digestia. 
  • Tinctura din rădăcină de ghințură  - 20 gr de rădăcină uscată și mărunțită, la 100 ml alcool alimentar de 70°, se lasă la macerat la temperatura camerei 14 zile, într-o sticlă închisă la culoare, se agită zilnic, se filtrează și se păstrează în sticluțe mici etanș închise, în locuri uscate și reci - ajută digestia, stimulează pofta de mâncare, combate anemia, se iau 10-20 de picături diluate în apă înainte de mesele principale.
  • Rachiul din rădăcina de ghințură - rădăcina de plantă uscată și 1/2 l alcool rafinat, se ia un păhărel -50 ml -, dimineața și seara înainte de masă - tratează durerile de stomac, combate balonarea, protejează organismului de infecții, se poate îndulci cu miere de albine.

                rădăcină de ghințura 

Informațiile din prezentul site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentele prescrise de medicul specialist.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
Bianca
Buna, incercati la magazinele naturiste.
Visan on
Pentru o afecțiune gravă a ficatului doresc și eu rădăcină de ghintura.
Adresa email vimet_tehnologie @Yahoo. Comentariul
Telefon 0722350013