Ghintura Galbena - o planta medicinala - monument al naturii

DESCRIERE, GENERALITATI

Ghințura galbenă - GENTIANA LUTEA -, denumiri populare - ghimbire de munte, abramească, cahincea, dantură, fierea  pământului, iantura, strigoaie, ochincea, tintaura, lumânărica pământului etc.

Este o plantă medicinală cu proprietăți tămăduitoare, răspândită în munții Carpați, crește spontan, la altitudini înalte însorite, pe grohotișuri, pe coastele ierboase, la marginea pădurilor însorite, recoltarea prea mare a plantei, datorită calităților terapeutice excepționale, și în scopuri comerciale, a făcut ca planta să fie tot mai rară, pe cale de dispariție, de aceea este ocrotită de lege, fiind considerata monument al naturii, recoltarea ei din flora spontana fiind interzisă.

 ghințura sursă foto

Planta este protejată, fiind ocrotită prin lege în mai multe țări, crește în rezervații naturale, și se încearcă aclimatizarea ei în grădini sau rezervații naturale, ghințura în scopuri medicinale este cea cultivată și se găsește în magazinele naturiste.

Se cunosc mai multe specii de ghințură, toate sunt considerate cu calități medicinale, iată câteva dintre ele:

  • ghințura galbenă - gențiana lutea -,
  • ghințura pătată - gențiana punctată -,

                ghințura pătată sursă foto

Ghințura galbenă, este o plantă cu tulpină dreaptă, cilindrică, erectă, poate atinge 1-1,5 metri înălțime, frunzele sunt verzi - albăstrui, eliptice, mari, late, dispuse în perechi, florile sunt mari de culoare galbenă, sunt așezate în buchete dese la baza perechilor de frunze, ghințura, înflorește în vara în iulie și august.

În scop terapeutic se folosește rădăcina, care se recoltează de la sfârșitul lui august și până toamna târziu la finele lui octombrie.     

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Rădăcina este lungă și foarte groasă, este folosită în medicină, datorită substanțelor valoroase pe care le conține, este bogata în - substanțe amare, taninuri, uleiuri eterice, minerale, pectină, zaharuri, - aceste substanțe  îi conferă calități de - tonic amar, antitermic, antihelmintic, stomahic, colagog -.

Proprietățile medicinale ale acestei plante sunt deosebite, preparatele din ghințură - ceai la rece, pulbere, tinctură, decoct, vin - sunt benefice în

  • afecțiuni ale stomacului și intestinelor - gastrită hipoacidă, balonări, digestie lentă sau dificile, anorexie, diaree -.
  • stimulează pofta de mâncare, fiind recomandate în anemie,
  • afecțiuni ale ficatului, în dischinezie biliară,
  • ciroză hepatică,
  • afecțiuni ale rinichilor,
  • stimulează contracția vezicii urinare, și a vezicii biliare,
  • combat paraziți intestinali,
  • tratează răceala, gripa, guta, 
  • eficiente în convalescență,
  • depresie, nevroze, oboseală cronică.

Această specie este apreciată pentru

  • capacitatea deosebită de a marii numărul globulelor roșii, și de a scădea numărul globulelor albe, stimulând capacitatea organismului de a se apăra de microbi și infecții.

PREPARATE, RECOMANDARI

Preparatele din rădăcină de ghințură nu se prepara termic.

  • Ceai la rece din rădăcină de ghințură - 1/2 linguriță de rădăcină uscată și mărunțită, la 250 ml apă rece , se pune la macerat 8 ore, se bea de trei ori pe parcursul unei zile înainte de mesele principale - stimulează ficatul, ajută la tratarea bolilor hepatice și de inimă.
  • Pulbere din rădăcina de ghințură - rădăcina uscată se macină fin, din această pulbere se ia cate 1/2 linguriță, cu un pahar de apă, - combate frisoanele și împotriva viermilor intestinali.
  • Vin de rădăcina de ghințură - 50 gr de rădăcină uscată și mărunțită, la 1 litru de vin, se lasă la macerat o săptămână, se agită în fiecare zi, se filtrează, și se ia câte o linguriță înainte de mesele principale cu o jumătate de oră, se poate lua cu puțină miere de albine.
  • Tinctura din rădăcină de ghințură - 20-25 gr de rădăcină uscată și mărunțită, la 100 ml alcool alimentar de 70 de grade, se pune la macerat într-o sticlă închisă la culoare 14 zile, se agită zilnic, se filtrează și se păstrează în sticluțe mici închise la culoare în locuri reci, se iau 10-20 înainte de mese, - stimulează pofta de mâncare, ușurează digestia.

                 ghințura rădăcină sursă foto

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentul și prescripțiile medicale.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0