Ierburi tamaduitoare - Iarba neagra, Iarba soaldina

Plantele medicinale folosite ca si medicament, actioneaza mai fin si mai delicat decat in cazul tratamentului cu pastile, provoaca mai putine reactii negative si mai putine complicatii daca se respecta dozajul, modul si durata de folosire.

Administrarea haotica si la intimplare a preparatelor din plante, fara a respecta dozajul si durata tratamentului, care este bine sa se faca cu avizul si sub indrumarea medicului specialist, poate provoca dereglari in functionarea organismului si  intoxicatii dintre cele mai grave.

Iarba neagra

GENERALITATI

Iarba neagra - Erica cinerea -,- Calluna vulgaris -, face parte din familia Compozitelor, denumiri populare - coacaza, pernaj, taula, martaloaga, este un arbust scund, foarte rezistent care creste pe soluri parasite, terenuri aspre silicoase si acide, soluri dificile unde, vegeteaza foarte putine plante.

                iarba neagra sursa foto

DESCRIERE

Iarba neagra este un arbust de mica inaltime, nu depaseste inaltimea de 1 metru, tulpinile sunt lemnoase.

PRINCIPII ACTIVE

In scopuri terapeutice se recolteaza varfurile tinere ale ramurilor cu frunzulite si flori, acestea contin substante active benefice pentru sanatate - acid cafeic, galic, tanoizi, substante minerale, derivati flavonici -.

PROPRIETATI SI EFECTE TERAPEUTICE

Preparatele din iarba neagra sub forma de infuzie, decoct, cataplasme, ulei de iarba neagra au efecte depurative, antiseptice, astringente.

Iarba neagra este recomandata in tratarea      

  • afectiunilor renale si ale cailor urinare,
  • eficienta in dizolvarea si eliminarea unor calculi urinari,
  • benefica in inflamatii ale vezicii urinare,
  • are capacitatea de a mari diureza,
  • eficienta in afectiuni cardiace,- mareste capacitatea de contractie a muschiului cardiac,
  • este eficienta in - diaree, constipatie, cistita, colici abdominale, febra, hemoragii, reumatism, guta, blocaje musculare, pecingine, plagi, ulcere si ulceratii la nivelul pielii, celulita, obezitate.

PREPARARE

Infuzia din iarba neagra - 2 lingurite de planta uscata si maruntita, la 250 ml apa clocotita se lasa la infuzat 10-15 minute, se beau trei ceaiuri pe zi.

                ceai de iarba neagra sursa foto

Decoct din iarba neagra - 2 lingurite de planta uscata si maruntita se fierbe 10 minute in 250 ml apa, se beau2-3 ceaiuri pe zi.

RECOMANDARI

Tratamentul cu preparatele din iarba neagra este recomandat sa se faca cu acordul medicului specialist care va stabili dozajul si durata tratamentului in functie de afectiune.

 

Iarba de soaldina

GENERALITATI

Iarba de soaldina - Sedum acre -, denumiri populare - iarba tutunului, iarba ciutei, verzisoara -, face parte din familia Crasulaceelor, este o planta raspindita prin fanete, locuri aride si uscate, prin locuri mai putin calcate de om si de animale.

DESCRIERE

Iarba de soaldina este o planta care creste sub forma de tufa micuta care acopera solul, iubitoare de lumina si mult soare, foarte rezistenta la seceta, tulpinile prezinta ramificatii la varfuri, sunt netede, frunzele sunt ovale cu gust acrisor, infloreste in prima parte a verii.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

                iarba de soaldina sursa foto

In scopuri medicinale se recolteaza partea aeriana a plantei, bogata in alcaloizi, flavone, zaharuri, rezine.

Preparatele din iarba de soaldina,- cataplasme, decoct, infuzie -, au efecte 

  • antiepileptice,- antisudorifice,- antiulceroase.

EFECTE TERAPEUTICE

  • trateaza afectiuni la nivelul pielii - abcese pistrui, micoze, ulcere cutanate, ulceratii ale gurii, rani care se vindeca greu, bataturi,- sub forma de comprese,cataplasme, spalaturi cu infuzie sau se poate aplica planta proaspat zdrobita, direct pe zona afectata -,
  • benefice in tratarea sclerozei,
  • benefice pentru persoanele care sufera de epilepsie.

RECOMANDARI

Preparatele din iarba de soaldina nu sunt recomandate in sarcina si mamelor care alapteaza.

Inainte de a incepe tratamentul cu aceasta planta este recomandat sa se consulte medicul specialist care va stabili doza si durata tratamentului.

                iarba de soaldina sursa foto

In cantitati prea mari iarba de soaldina poate fi toxica.

Informatiile din acest site sunt in scop informativ si educativ ele nu inlocuiesc recomandarile si tratamentul prescris de medicul specialist.

 

sursa foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0