Lacrima Reginei - o planta exotica, epifita

DESCRIERE, GNERALITATI

Lacrima reginei - BILLBERGIA NUTANS - denumirea populară lacrima reginei, este originară din Brazilia, Uruguay, Argentina, face parte din familia Bromeliaceae. Nu este o plantă parazită, spre deosebire de acestea, epifitele folosesc plantele pe care se cațără doar ca suport, nu se hrănesc cu ele.

Frunzele sunt lungi și înguste, colorate în verde argintiu, au forma unor panglici, rigide cu spini mici pe margini și sunt dispuse în formă de rozetă.  

lacrima reginei sursă foto

Este o plantă EXOTICĂ, deosebit de decorativă prin flori, epifită, adică trăiește pe o altă plantă, sau crește și se dezvoltă pe stânci unde poate ajunge până la un metru înălțime și lățime, prezintă tufe în formă de rozete mari și voluminoase, compacte.

                lacrima reginei sursă foto

Din mijlocul rozetei pornește un lăstar lung, în vârful căruia apare inflorescența, care la început este acoperită toata de bractee roșii, și are formă de lacrimă, adevăratele petale ale florii, apar de sub aceste bractee colorate și au culoarea verde cu albastru pe margini.

                lacrima reginei sursă foto

Caracteristica principală a plantei, este inflorescența, foarte colorată, înflorește în orice perioadă a anului, iar florile pot să dureze și câteva săptămâni.

CULTIVARE

Înmulțirea se face prin separarea și plantarea separata a fiecărui lăstar care se formează la baza plantei-mama, aceștia se vor separa după ce au ajuns la cel puțin douăzeci de cm înălțime.

Planta iubește lumina intensă care-i impulsionează înflorirea însă nu suportă soarele direct, udarea se face o odată la o săptămâna sau la doua săptămâni în funcție de temperatura mediului ambiant și de anotimp, este foarte sensibilă la uscăciune și la aerul închis și sufocant, de aceea încăperea în care se găsește planta trebuie bine aerisită, iar frunzele trebuie pulverizate zilnic cu apă de ploaie în zilele caniculare.

Transplantarea se face primăvara numai dacă planta a devenit stufoasă, iar vasul este neîncăpător.

Este decorativă prin flori, care au diferite nuanțe, nu este pretențioasă, iar ritmul de creștere este rapid, dacă planta se lasă sub forma unei tufe stufoase și nu se îndepărtează primii lăstari, devine și mai spectaculoasă în momentul înfloririi, de asemenea poate fi crescută, pe scoarța unor arbuști de interior, sau în ghivece suspendate.

                lacrima reginei sursă foto

Alte specii din familia Bromeliaceae: Billbergia amoena;  Billbergia formosa;  Billbergia magnifica; Billbergia incarnata; Billbergia acreana; Billbergia violacea; Billbergia sanderiana etc.

 

sursă foto cover

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
Mihaela Miu
Cum pot achiziționa pun pui de Lacrima reginei