Lemn Dulce - radacina bogata in hormoni estrogeni

DESCRIERE, GENERALTIATI

Lemnul-dulce - Glycyrrhiza glabra - este o plantă care iubește soarele și lumina, crește în albiile secate ale râurilor și în luncile neîmpădurite, în popor i se mai spune și răculeț, dulcișor sau iarba dulce datorită gustului rădăcini sale.

Are frunzele închise la culoare, florile sunt mici și albe și o rădăcină foarte puternică. De la Lemnul dulce folosim doar rădăcina, ea având foarte multe substanțe zaharoase, și este mult mai dulce decât zaharul - de unde și denumirea de lemn dulce -, recoltarea se face primăvara și toamna.

lemnul dulce sursă foto

UTILIZARE, CALITATI MEDICIALE

Rizomul se scoate din pământ, se spală, apoi se despica în fășii și se pune la uscat în locuri uscate și aerisite, se depozitează în pungi de hârtie, în locuri reci și lipsite de umiditate, este considerat o veritabilă plantă-minune, ce acționează la nivel hormonal asupra femeilor trecute de prima tinerețe rădăcina este bogată în hormoni estrogeni.

Se poate folosi sub formă de - pulbere de lemn dulce - rădăcina uscata se macină, fin, pulberea astfel obținută, se poate administra în funcție de necesități, se păstrează în borcane închise ermetic, în locuri întunecoase și uscate.

                lemn dulce rădăcină 

Infuzia de lemn-dulce se obține prin macerarea a 3-4 lingurițe de rădăcina, într-o cană cu apă, de seara până dimineață, după care se filtrează. Extractul rezultat se pune deoparte, planta rămasă după filtrare se opărește cu o cană cu apă clocotită, după răcire, infuzia se filtrează, se combină cele două extracte, și se obține un preparat care se poate folosi atât intern cât și extern.

Tinctura de lemn-dulce se obține prin macerarea a 10 linguri de rădăcina mărunțită, în 500 ml alcool de 70 de grade, într-un borcan închis ermetic, timp de două săptămâni, se filtrează, iar tinctura obținută se păstrează în sticle închise la culoare, în loc uscat și rece, este benefică împotriva osteoporozei, tulburări de premenopauza, reumatism, infertilități, reacțiilor alergice, este foarte bogat în estrogeni naturali, substanțe hormonale care favorizează la femei asimilarea de calciu, importanța în menținerea densității osoase normale. Din tinctura de lemn-dulce, prin evaporarea alcoolului, se obține - extractul de lemn dulce -, este o pulbere fină, dulce și foarte concentrată în principii active.

Cataplasma se obține din pulberea plantei amestecată cu apă caldă, până când se formează o pastă care învelită în tifon se aplică pe zona afectată.

Lemnul-dulce este recomandat în artrite, reumatism, ulcer gastric, traheită, faringită, bronșită, constipație, calculoza renala și biliară, infertilitate, reacții alergice, mătreață.

                 lemn dulce 

CONTRAINDICATII

Administrarea de lemn-dulce nu se va face pe perioade lungi de timp, este contraindicată în hipertensiune, în sarcină, boli tumorale, persoanelor cardiace, este recomandat avizul medicului.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0