Marul - aliment si medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Mărul - MALUS DOMESTICA -, acest fruct - aliment are o varietate foarte mare de soiuri în toată lumea, aproximativ 11000 de soiuri, din care doar un procent de 30% se cultivă în plantații comerciale.

La noi, se găsește o mare varietate de soiuri care se cultivă, în toate zonele începând de la șes și până în zonele deluroase, în culturi se găsesc doar 40 – 50 de soiuri, multe soiuri sunt cultivate sporadic în grădinile și curțile gospodarilor.

Mărul este un pom fructifer peren, familia Roscaceae, este unul dintre cei mai cunoscuți și cultivați pomi fructiferi din genul Malus, este originar din Asia Centrală, unde strămoșul lui Malus sieversii, se mai întâlnește și astăzi.

mărul 

Soiurile de mere se deosebesc după gradul de rodire, talia pomilor fructiferi atunci când ajung la vârsta maturității, mărimea, culoarea și aroma fructului, - cea mai extinsă formă a mărului este mărul de cultură, fructele proaspete se pot achiziționa, tot timpul anului, vara și toamna din piețe, sau direct din livezile de meri, iar iarna și primăvara din depozite, unde se păstrează soiurile de iarnă.

Mărul este un copac cu un trunchi de talie mică sau medie, prezintă o coroană stufoasă și largă, frunzele sunt ovale, simple, dispuse alternativ pe crengi, florile sunt albe-rozalii, formate din cinci petale, parfumate, fructele mărului ajung la maturitate vara sau toamna, în funcție de soi, în mijloc, merele au un cotor care conține semințe, care nu se consumă.

Soiurile vechi de mere sunt considerate mai gustoase decât unele dintre soiurile mai noi, însă soiurile mai vechi sunt mai puțin rezistente la boli și dăunători, nu se pot depozita pentru o perioadă mai lungă de timp, se transportă mai greu pentru că nu rezistă la lovituri.

Cele mai importante soiuri de mere care sunt cultivate la noi în țară sunt

Soiurile de vară:

  • soiul - Red Melba -, cu fructele mari, de nuanță roșu-violaceu, merele ajung la maturitate în prima parte a lunii august, pomul fructifer este de talie mare, coroana este rară și  producția de mere este mare,

                 red melba sursă foto

  • soiul - Stark Earliest -, fructele sunt mici, roz - roșiatic, ajung la maturitate la începutul lunii iulie, pomul este de talie mijlocie, productiv și foarte sensibil la - rapan - o boală periculoasă la măr, atacă frunzele, florile, fructele, pe frunze apar pete la început cafenii apoi devin cafenii - negricioase datorită fructificațiilor ciupercii, atacul de rapan, duce la căderea frunzelor și a fructelor prin instalarea ciupercii pe codița fructului, fiind compromisă întreaga recoltă -.

                 stark earliest 

Merele de vară au o perioadă de păstrare de circa 2 săptămâni, pulpa este afânată și în general se folosesc pentru consum.

Soiurile de toamnă:

  • soiul - ARDELEAN -, merele sunt mijlocii spre mari, rezistente la rapan și făinare, forma tronconică, culoare roșu - intens pe toata suprafața, pulpa alb - gălbuie, gust dulce - acrișor, aromă fină, caracteristică, sunt coapte la sfârșitul lunii septembrie, pomul fructifer, este de talie mijlocie, este foarte productiv.
  • soiul - PIONIER -, fructele sunt de mărime mijlocie sau mari, este rezistent la rapan, fructele ajung la maturitate în partea a doua a lunii septembrie, pomul fructifer este de talie submijlocie, este foarte productiv,

                 merele pionier 

Merele de toamnă au o perioadă de păstrare între 1 și 3 luni în funcție de soi, se folosesc pentru consum, pentru obținerea sucurilor de mere, și a cidrului - o băutură alcoolică care se obține prin fermentarea mustului de mere -.

Soiurile de iarnă:

  • soiul - GOLDEN DELICIOS -, fructele sunt de mărime mijlocie, gust dulce și aromă specifică, de nuanță verde gălbui la maturitate, este foarte sensibil la rapan, pomul fructifer este productiv,
  • soiul - JONATHAN -, fructul este mijlociu sau mare, forma tronconică, pielită este subțire, nuanța de roșu-viu, pulpa este alb - gălbuie, suculentă, dulce, aroma specifică foarte intensă, pomul fructifer este de talie medie, este autofertil și bun polenizator, rodește pe ramuri lungi, în condiții speciale merele se pot păstra până la 6 luni.      

                mere jonathan sursă foto

Merele de iarnă, se recoltează începând de la sfârșitul lui septembrie începutul de octombrie, ele sunt depozitate, și se maturizează pe toata perioada păstrării.

Chiar daca mărul este un aliment, calitățile lui terapeutice sunt cunoscute încă din timpuri străvechi - un măr pe zi ține doctorul la distanță -.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Mărul conține vitamine - A, B1, B12, C, E, K - o vitamină esențiala în coagularea sângelui -, proteine, apă, carbohidrați, în cantitate mica grăsimi bune Omega 3 și Omega 6, antioxidanți, fibre vegetale, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, coaja mărului conține pectină - o fibră solubilă care reglează tractul intestinal -, mărul nu conține sodiu, grăsimi și nici colesterol, fiind recomandat în toate curele și dietele alimentare, și este primul aliment care se introduce în alimentația bebelușului, când se trece pe diversificarea hranei.

Mărul are efecte:

  • tonice,
  • ajută la reglarea tranzitului intestinal, datorită conținutului de fibre,
  • reduce riscul de cancer de colon, de prostată și cancer pulmonar,
  • ajută la tratarea bolilor de inimă, și scade colesterolul,
  • scade riscul de diabet, fibre solubile, ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge,
  • efect laxativ, consumul regulat de mere previne și tratează constipația,
  • combate diareea,
  • reduce simptomele sindromulul colonului iritabil,
  • previne hemoroizii,
  • stimulează activitatea sistemului imunitar, în special consumul de mere roșii, care conțin un antioxidant - quercentina -, care ajută la îmbunătățirea și fortificarea sistemului imunitar.

                mere 

Este bine, ca merele să fie consumate proaspete, nedecojite, coapte, în compot, gem, dulceață, își pierd din proprietăți, sub formă de suc, se pierde o parte din cantitatea de fibre, coaja mărului este bogată în vitamine și antioxidanți.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0