Musetelul - este considerat un leac universal

GENERALITATI

Musetelul în limbajul popular se mai numește: mamorită, mărariul – câinelui, matricea, moruna, mușețel-de-câmp, roman, romaniță, romască. Îl găsim pe ogoare, soluri argiloase, luminișuri, câmpuri de porumb, de trifoi, de cartofi și câmpuri de sfeclă. Din cauza folosirii excesive a substanțelor și îngrășămintelor chimice, mușețelul se găsește tot mai rar. Mușețelul se recoltează din luna mai până în august, are un miros plăcut și aromat.

 mușețelul sursă foto

Mușețelul este considerat un LEAC UNIVERSAL mai ales pentru copii mici, calmează crampele și durerile abdominale - colici -.

                ceai de mușețel sursă foto

BENEFICIILE CONSUMULUI DE MUSETEL

Mușețelul este recunoscut ca benefic pentru balonări, diaree, tot felul de erupții, dureri de stomac, tulburări menstruale, amenoreea, și alte afecțiuni ale organelor pelviene, este recomandat în insomnii, febră, dureri de dinți. Are bune efecte sudorifice, calmante, antispasmodice, dezinfectante și antiinflamatore, este bun pentru inflamații, dar în special ale mucoaselor.

Extern, mușețelul se folosește sub formă de comprese și spălături în conjunctivite și alte inflamații ale ochilor, în erupții cutanate care provoacă mâncărimi sau supurații, ca gargara durerile de dinți, precum și la spălarea rănilor. Se opărește 1 linguriță de flori de mușețel cu 1/4 litru de apă și se lasă sa stea puțin.

Pentru - comprese - 1/4 litru de lapte în clocot este turnat peste 1 lingură de plantă se lasă sa stea puțin apoi se strecoară și se fac comprese calde. 

Băile și spălăturile cu mușețel au un efect calmant, cu o mare influență benefică asupra întregului SISTEM NERVOS. Pentru băile în cadă se iau câte 4 mâini de flori, pentru băile feței și spălatul părului câte o mână de flori de mușețel; cantitatea respectiva se opărește, se lasă să stea 10-15 minute.

                mușețel 

În cosmetică are efecte benefice la îngrijirea părului: infuzia de mușețel folosită mai ales la părul blond, face părul mai vaporos și îi aduce o strălucire frumoasă. Tenul înflorește și culoarea feței se împrospătează dacă o dată pe săptămână se face o baie a fetei cu infuzie de mușețel.

Mușețelul este indicat în tratamentul HEMOROIZILOR care pot fi tratați și extern cu alifie de mușețel; aceasta se poate folosi și pentru vindecarea rănilor.

Alifia de mușețel, 200 grame de grăsime de porc se înfierbântă și se adaugă 2 mâini de flori proaspete de mușețel, vor da în clocot, ridicându-se spumegând, se amestecă, se ia de pe foc și  se pune până a doua zi intr-un loc răcoros. Se încălzește, ușor și se strecoară, pasta alifioasă, se păstrează în borcane ermetic închise, la loc răcoros.

Guturaiul și sinuzită se ameliorează repede dacă se inhalează vapori de mușețel, 1 lingură de mușețel este opărită cu 1 litru de apă clocotită,- vaporii se inhalează știind cu capul sub un prosop.

Împotriva nevralgiilor și a reumatismului articular, se folosește - uleiul de mușețel - sub formă de frecție, - se umple o sticlă cu flori proaspete de mușețel fără a le îndesa, culese în soare peste ele se toarnă, ulei de măsline presat la rece, uleiul trebuie sa acopere florile. Sticla etanșată bine se lasă la soare 14 zile. Se păstrează la frigider.               

                ulei de mușețel sursă foto

 

sursă foto cover

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0