Nalba de padure - o planta cu efecte terapeutice

GENERALITATI, DESCRIERE

Nalba de padure - MALVA SILVESTRIS -, denumiri populare - colaceii babei, malaga, genul Malva, familia Malvaceae, din care fac parte mai multe specii, care poarta aceelasi nume nalba, au continut asemanator de principii active, au cam aceeleasi calitati terapeutice, insa se deosebesc prin aspect si port. - Nalba-mare,- Nalba de cultura, - Nalba-mica, - Nalba de gradina-.

Nalba este o planta ierboasa, robusta, puternica, care creste spontan, pe terenuri virane, la marginea padurilor, pe linga garduri si case, este raspanita in toata Europa.

Frunzele sunt dispuse in spirala, cu marginile dintate inegal, lung petiolate, paroase.

Florile sunt mari de culoare mov-violaceu, asezate la subsuoara petiolilor frunzelor de pe ramuri si in partea superioara a tulpinii, corola este formata din cinci petale, strabatute de firicele violete, planta infloreste din luna iunie si pina in septembrie.

               nalba de padure sursa foto

Fructele sunt asemanatoare cu niste mici turtite si contin seminte.

RECOLTARE SI PASTRARE

Din punct de vedere fitoterapeutic se recolteaza frunzele care se recolteaza inainte de inflorire si florile, care se culeg in timpul infloririi, se pun la uscat la umbra, in locuri uscate si aerisite, se pastreaza in saculeti de panza sau pungi de hartie, in locuri uscate si aerisite.

PRINCIPII ACTIVE

Frunzele contin mucilagii,ulei volatil, glucide

Florile contin flavonoide, mucilagii, ulei volatil, saponozide, taninuri, acid cafeic, acid cumaric, acid clorogenic, acizi grasi, glucidice, saruri minerale.

CALITATI TERAPEUTICE

Datorita substantelor pe care le contin preparatele - ceai, infuzie, decoctul, pulberea-, din nalba de padure au proprietati - antiinflamatorii,- emoliente,- decongestive,- expectorante, - antidiareice, sunt eficiente in

  • afectiuni ale aparatului respirator,- tuse, raceli, bronsita, dureri de gat -,
  • afectiuni ale aparatului digestiv,- gastrita, colite, constipatie, crampe intestinale -,
  • afectiuni ale rinichilor,- infectii renale, nefrite, uretrite, inflamatii ale vezicii urinare -,
  • afectiuni ale organelor genitale,- leucoree, vaginita-,
  • eficienta in vindecarea fisurilor anale si a hemoroizilor,
  • afectiuni oculare,- hiposecretia glandelor lacrimare -, se aplica comprese cu infuzie concentrata, care se tin 30-45 de minute.

Nalba de padure, este ingredient in numeroase produse cosmetice naturiste, folosite pentru tratarea a numeroase afectiuni ale pielii:

  • dermatoze, iritatii ale pielii, eczeme, rani, inflamatii, tesuturi tumefiate, ulceratii si rani la nivelul pielii care se vindeca greu, umflaturi ale picioarelor si mainilor.

PREPARATE SI ADMINISTRARE

   INFUZIE - o lingurita de planta uscata si maruntita, la 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat 10-15 minute, se adauga sau nu miere de albine.

   INFUZIE CONCENTRATA - o lingura de planta uscata si maruntita, la 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat 10-15 minute, se bea cate o lingurita, are efecte antihemoragice,- extern, este benefica in afectiuni oculare, afectiuni la nivelul pielii, furunculoza,- se aplica cataplasme in zona cu probleme, are efecte antiinflamatoare si calmante -.

             ceai de nalbasursa foto

    DECOCTUL -2-3 maini de frunze si flori uscate la doi litri de apa clocotita, se filtreaza si se fac spalaturi vaginale, sau anale pentru vindecarea hemoroizilor si fisurilor anale.

Informatiile din acest site sunt in scop informativ si educativ, ele nu inlocuiesc tratamentul si recomandarile medicale.

 

sursa foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
Handmade Luxdesign28 ro
Am în grădina din fața blocului. Bine de știut! 🙂👍
Maneanu varvara Magdalena
Nu stiam🤔🙂mulțumesc pentru informaie🥰😉