Nucul - este considerat regele pomilor

GENERALITATI

Nucul este numit popular și nucar sau nuc costelativ, se cultivă în primul rând pentru fructele sale care se consumă verzi dar mai ales coapte.

Nucul este considerat REGELE POMILOR, pentru că prefera zonele înalte din livezi. Datorită cantității mari de IOD pe care o degaja frunzele, nu este indicată relaxarea și odihna la umbra lui, iar plantele nu trăiesc în zona umbrită de nuc. Deși crește lent și intră târziu pe rod, comparativ cu alte specii de pomi, nucul este foarte longeviv trăind, in medie, 80-100 de ani, după 15 ani dă producții mari.

nucul 

Nucul înflorește în luna mai, frunzele proaspete se aduna în luna iunie, nucile verzi se adună la mijlocul lui iunie, atâta timp cât cojile verzi se mai pot înțepa ușor, înainte de a deveni maro, când sunt deja spre coacere sau coapte.

                flori de nuc sursă foto

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

Lemnul de nuc datorită calităților sale superioare este folosit la fabricarea mobilierului, în industria automobilelor și aeronautica. Aria de răspândire a nucului, este foarte mare și aduce mari foloase cultivatorilor, de aceea în țară noastră nucul a fost și este protejat de lege  - pentru fiecare nuc tăiat proprietarul este obligat sa planteze alți trei nuci tineri.

Umbra nucilor nu este prielnică înmulțirii muștelor, de aceea este indicată plantarea lângă saivane.

NUCA, fructul nucului este foarte folosită în alimentație, în numeroase preparate de patiserie - cozonaci, colaci, în compoziția cremelor pentru torturi și prăjituri, în alimente rituale cum este coliva, în anumite alimente de post - sau se poate consuma pur și simplu sâmburii de nuca care au o aromă deosebită datorită uleiului pe care îl conțin.

                nuci sursă foto

Din nucile verzi culese înainte de Sânziene, cam la mijlocul lunii iunie, se poate prepara o dulceață excelentă și aromată, folosită în alimentație, dar se pot folosi sub formă de tinctura în tratarea unor afecțiuni - curăță stomacul, ficatul. Se taie 20 de nuci verzi în sferturi și se introduc intr-o sticla cu gâtul larg peste care se toarnă 1 litru de rachiu de secară, în așa fel încât sa acopere nucile. Sticla se păstrează intre 14 zile și 4 săptămâni la soare sau la loc cald, se strecoară și se păstrează în sticle bine închise. Se ia câte 1 linguriță în funcție de necesitate.

                 dulceață de nuci verzi sursă foto

Ceaiul din frunze de nuc este un mijloc eficace în tulburări digestive - constipație, inapetență sau lipsa poftei de mâncare, se întrebuințează cu rezultate bune în tratarea diabetului și împotriva icterului.

O infuzie de frunze de nuc, adăugată în apa de baie, poate vindeca degerăturile, erupțiile purulente, transpirației picioarelor, masând pielea capului cu aceasta infuzie se obțin rezultate bune în cazul căderilor de păr, este și un produs natural excepțional împotriva păduchilor. Se opărește 1 linguriță de frunze de frunze de nuc tăiate mărunt cu 1/4 l apa fiartă. Pentru bai - 100 grame de frunze, pentru băile complete, iar pentru spălături 1 linguriță cu vârf de frunze mărunțite la 1/4 l apă clocotită.

Nucile constituie un aliment complet datorită conținutului se substanțe grase, proteice, hidrați de carbon, substanțe minerale, vitamine.

                  miez de nucă sursă foto

Nucul prezintă valoare ecologica - combate eroziunea solului și alunecările de teren. Valoarea alimentară deosebita a fructelor, calitatea superioara a lemnului, folosirea celorlalte organe ale pomului, frunze, scoarța și lăstari, în industria chimica și farmaceutică, dau nucului importanță economică și socială deosebită.

Preparate din nuci se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0