Pirul - diuretic si revitalizant

DESCRIERE, GENERALITATI

PirulAGROPYRON REPENS -se mai numește popular  chirău, grâul-mâței, ragalie, este o plantă ierboasă târâtoare, ramificată, netedă, este gălbuie-verde, ajunge la lungimi de câțiva metrii, cu frunzulițele, muguri și rădăcinile ca și niște mustăți, tulpinile aeriene sunt netede, verde - cenușiu, subțiri, frunzele sunt înguste, înconjoară tulpina, florile sunt așezate în spice, invadează culturile în special cele de grâu, din familia căruia face parte.

Pirul seamănă foarte mult cu grâul, în partea superioara a tulpinii are un spic asemănător cu cel de grâu, se întâlnește de la câmpie până la poalele munților, crește prin culturile care nu sunt prășite, prin pajiști, pe dealuri aride, îl întâlnim pe lângă garduri, pe la marginea pădurilor.

PIRUL sursă foto

Rădăcina este ramificată și foarte lungă invadează solul ajungând la adâncimi foarte mari, chiar daca este tăiată planta se reface din bucățile rămase, de aceea pirul este considerat un dușman al ogoarelor.

FACTORI CURATIVI, PRINCIPII ACTIVE

Prin conținutul lor rădăcinile de pir - rhizoma graminis - sunt cele care au proprietăți terapeutice, ele se recoltează primăvara și toamna.

Rizomii de pir au culoare galbenă, nu au miros, au gust dulceag și sunt bogați în principii active: triticina; mucilagii; inulina; ulei volatil; săruri minerale: potasiu, fier, siliciu; carotenoizi; grupul de vitamine B, vitamina A.

                pirul sursă foto

PREPARATE, PROPRIETATI

Preparatele din rădăcina de pir - ceaiuri, decocturi, infuzii -, au proprietății diuretice; sudorifice; depurative; antibacteriene; remineralizante; antifungice; antihipertensive; sudorifice; antireumatismale, febrifuge.

Tratamentul cu preparate de rizom de pir, are efecte benefice în afecțiuni ale cailor urinare; în afecțiuni ale tubului digestiv; în diverse boli de piele; infecții respiratorii; în reumatism; ajută la eliminarea toxinelor din sânge.

                rizom de pir sursă foto 

  • Ceaiul  - 1 lingură de rizom mărunțit se opărește cu 250 ml apă clocotită, se strecoară și se beau 2-3 căni de ceai pe zi.
  • Infuzia - 1 linguriță de rădăcină mărunțită, la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 15 min, se beau 3 căni de ceai pe zi.
  • Decoctul - 1 linguriță de rădăcină mărunțită, la o cană de apă care se fierbe cinci minute, se consumă 2-3 ceaiuri pe zi. Ceaiul este benefic în bronșite, răceli, pentru ca ajută organismul să transpire din abundență, favorizând scăderea febrei, dar și eliminarea toxinelor din organism.

 

 sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0