Plante medicinale

Coada Soricelului - o planta cu efecte terapeutice

GENRALITATI

Coada șoricelului - Achillea millefolium - popular se mai numește alunele, brădațel, ciureșică, coada-șoareci, coada hârcelui, stranutatoare, este o plantă medicinală foarte rezistentă la lipsa de apă și la căldură foarte mare, dar și la gerul iernii. Crește spontan prin fânețe, pe marginile râurilor, pe lângă drumuri și în locurile virane, la marginea pădurilor, fiind întâlnită din câmpie și până în zona montana înaltă. 

Rubarba - o sursa excelenta de vitamine

GENERALITATI

Rubarba este o plantă foarte veche, originara din China, care a fost cultivată și utilizată în scop medicinal. Părțile comestibile sunt tulpinile care pot creste până la 1m, în timp ce frunzele nu trtebuie consumate fiind toxice ca urmare a concentrației mare in acid oxalic pe care o conțin. Rădăcinile dupa uscare pot fi folosite pentru a prepara cataplasme pentru vindecarea rănilor și afecțiunilor pielii.

Ciubotica Cucului - un somnifer natural

GENERALITATI

Ciuboțica cucului este una dintre primele plante care înflorește la venirea primăverii. Florile galben-aurii ale acestei plante, răspândesc o mireasmă plăcută, asemănătoare mierii și formează o umbrelă dispusă pe o tulpină înaltă de 10-20 de centimetri.

Ea crește pe câmpiile din zonele deluroase și pre alpine, fiind cunoscută și sub denumiri populare: aglica, cinci-foi, cizma-cucului, talpa - gâștei, țâța - caprei, țâța-oii, în luna martie, când se produce înflorirea, se recoltează frunzele, florile și rădăcina.

Cuisoarele - farmacia si condimentul din casa

Cuisoarele - Eugenia caryophyllata - sunt bobocii uscați ai florii arborelui de cuișoare, originar din Insulele Moluce, din Indonezia, seamănă cu niște cuie mici, de aici și denumirea lor de "cuișoare".

GENERALITATI

Arborii maturi de cuișoare înfloresc rar, pentru ca mugurii, se culeg înainte de înflorire, pentru a fi folosiți drept cuișoare. Arborele produce cuișoarele, la vârsta de 20 de ani și rodește încă 50 de ani.

Nasturelul - are un gust placut

GENERALITATI

Nasturelul - Nasturtium officinale - este o plantă erbacee, perenă, care crește în mod spontan în locuri cu multă umezeală, pe lângă izvoare, râuri, mlaștini, pe malul bălților. Nasturelul este cunoscut drept măcriș de baltă, năsturaș sau creson de apă, se înrudește cu ridichea, se procură din flora spontană, fiind utilizat ca plantă, aliment și condiment.

Porumbul - bogat in acizi grasi nesaturati

GENERALITATI

Porumbul originar din America centrală si este o cereală cultivată cultivată azi în mai multe regiuni ca și plantă alimentară, industrială și furajeră, reprezentând alaturi de grâu 80% din producția de cereale. Porumbul  are o tulpina înaltă și groasă, neramificată, cu frunze lungi aspre și ascuțite la vârf.

Matraguna – delir si halucinatii

GENERALITATI

Matraguna - Atropa Belladona - este plantă erbacee, perenă, face parte din familia Solanaceae. Apare și sub denumirea de beladona, cireșele-morții, mutrea-diavolului, doamna-codrului, doamna-mare, cireasa-lupului, iarba-codrului, tilidonie crește în păduri umbroase, în poieni și în pădurile de fag din regiunile muntoase.

Menta - ceaiul de mentă stimulează digestia

GENERALITATI

Menta face parte din familia LAMIACEAE și este răspândită aproape în întreaga lume, alături de alte plante aromatice: levănțica, cimbrul, salvia, cimbrișorul etc.

Menta este cunoscută și sub denumiri populare: izma, izmă creață, nintă, menta broaștei, iarb neagră, iarbă creață, are un gust mentolat mai puternic dacă planta este proaspătă decât dacă este uscată. Menta tămăduitoare, care se folosește în tratarea diferitelor afecțiuni, cunoscută în multe țari ale lumii mai ales pentru efectul sau răcoritor, nu crește spontan, ci doar în grădini, îngrijită de om, unde se înmulțește foarte ușor și repede.

Seminte de anason - o aroma benefica sanatatii

DESCRIERE, GENERALITATI

Anasonul - Pimpinella anisum - este o plantă anuală aromatică, erbacee, atinge o înălțime de 60 – 80 cm, perioada de înflorire este iunie – septembrie, florile sunt mici, albe, dispuse sub formă de umbrele, frunzele sunt mici și rare, fructele - semințele, sunt mici, verzui - cenuși ovale, au o aromă plăcută ușor dulceagă, se recoltează începând de la sfârșitul lui august până la sfârșitul lui septembrie.

Este una dintre cele mai aromate plante, alături de chimen, fenicul și coriandru, este apreciat în special pentru proprietățile sale gastro - intestinale.

Anasonul stelat - mirodenia cu o suta de miresme

DESCRIERE, GENERALITATI

Anasonul stelat - Illicum verum - cunoscut și sub numele de anason chinezesc este fructul unui arbore peren de dimensiuni mici până la medii, putând atinge 8 m, crește în China, Japonia etc.

Este dulceag, aromat, are o aromă mai puternică decât anasonul cultivat la noi. Configurația fructului este de stea, de unde-i vine și numele. Fructul contine semințe, semințele, au coaja groasă, sunt brun-roșcate, puternic aromate, le gasim în magazinele naturiste.

Aloe Vera - are efect antiseptic si dezinfectant

DESCRIERE, GENERALITATI

Aloe Vera este o plantă, cu frunze cărnoase în formă de lance care cresc direct din pământ, cu marginile zimțate, în formă de dinți de fierastrău, în mijloc crește o tulpină care se termină cu flori de culoare galben-roșie de formă cilindrică.

Frunzele de aloe vera se recoltează numai manual, în așa fel încât, întreaga cantitate de gel să rămână în frunze, prevenindu-se astfel procesul de oxidare.

Caltunasul - este considerat un antibiotic vegetal

PREZENTARE GENERALA

Caltunas - Tropacolum majus -, condurii doamnei sau nemțoaice, sunt plante care înfloresc aproape tot timpul anului și provin din America de sud.  Caltunasul este o planta decorativa, in cosuri suspendate sau în jardiniere, atât prin frunzele rotunde sau lobate, dar mai ales prin florile pintenate, care sunt viu și variat colorate - galben-auriu ,rosu, alb sau portocaliu. Înflorirea are loc în perioada iunie-iulie și ține până toamna târziu.

Frunzele de Senna - un laxativ usor

Senna sau siminichia este o plantă erbacee, care crește în zone tropicale, este folsită pentru tratarea constipatiei, fiind și un remediu natural împotriva kilogramelor în plus.

Factor curativ

În scop terapeutic se recoltează fructele și frunzele.

Bozul - este folosit in tratarea afectiunilor renale

Generalitati

Bozul este o plantă foarte utilizată pentru calitatile ei farmaceutice este rudă sălbatica a socului, bozul - Sambucus ebulus -, este o plantă perenă care poate atinge o înaltime de 1-1,20m. Crește în locuri necultivate, la marginea ogoarelor, de-a lungul drumurilor și șanturilor, pe lângă garduri, este o plantă robustă cu tulpină ierbace, cu frunze penat-sectate, care au un miros neplacut.   

Cicoarea - sursa de saruri minerale

Generalitati

Ciocoarea este o planta erbacee perena, fiind cultivata pentru radacinile sale din care se extrage surogatul de cafea. Cicoarea se intalneste frecvent, in locurile fara umbra, cu multa lumina, creste pe pasuni si fanete, pe marginea drumurilor, pe marginea apelor. Se recunoaște după florile albastre ca cerul, care țin toată vara, prinse de niște tulpini mlădioase înalte, ramificate, fibroase și golașe, aproape fără frunze.