Plante medicinale

Trifoiul Rosu - are efect tonic si revitalizant

DESCRIERE, GENERALITATI

Trifoiul rosuTrifolium pratense - este o plantă ierboasă des întâlnită în flora spontană, a României, el crește prin fânețe, pășuni, margini de pădure, livezi. Trifoiul roșu este cunoscut și ca bujorul vițelului, capul dracului, canacei, ciucurul popii, ciucurul voinicului, luhăr, trifoi, trahoi, trifoi sălbatic, trifoi turcesc sau trifoiul calului.

Fructele Goji - ajuta sistemul endocrin

DESCRIERE, GENERALITATI

Goji este un arbust din Familia Solanaceae, cu frunze căzătoare cu dimensiunile de aproximativ 2 ×2,5 m, Goji înflorește începând din luna iunie și rodește, începând cu luna august având perioade când are și flori și fructe. 

Fructele sunt mici, de culoare portocalie, alungite, dulci. Fructele Goji au fost descoperite în China, Tibet și India, și sunt folosite pentru menținerea sănătății și încetinirea procesului de îmbătrânire.

Usturoiul - reduce colesterolul

Usturoiul  - Allium sativum - este o plantă comestibilă, folosită ca aliment și condiment. În medicina populară usturoiul alături de ceapă este un bun medicament, ca urmare a vitaminelor și mineralelor pe care le conțin.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Tonifiant și antiseptic, usturoiul este cunoscut încă din antichitate pentru calitățile sale miraculoase, este un - ANTIBIOTIC NATURAL- important în prevenirea și tratarea multor boli; dar și un leac excelent împotriva răcelilor și afecțiunilor respiratorii. De asemenea usturoiul încetinește sau chiar stopează evoluția tumorilor maligne sau chiar maladia SIDA.

Sunatoarea - recomandata in boli ale sistemului nervos

DESCRIERE,GENERALITATI

Sunătoarea este o plantă care înflorește la marginea drumului și în păduri, pe dealuri și câmpii, din luna iulie până în septembrie. În limbaj popular se mai numește și buruiana-de năduf, buruiana-de-pe-răzor, crucea-voinicului, drobișor, floarea-lui-Ioan etc.

Este o plantă erbacee, perenă, cu tulpină dreaptă, ramificată în partea superioară, lemnoasă în partea de jos, frunzele, sunt oval-eliptice și conțin  numeroase pungi secretoare.

Mararul - o sursa de minerale

Mararul este o plantă perenă, care face parte din grupul - Umbellifere - grup care include feniculul, chimenul, pătrunjelul etc., este unică între plante, în sensul ca atât frunzele cât și semințele se folosesc în bucătărie dar și în scopuri terapeutice.

UTILIZARE, GENERALITATI

Mararul este folosit foarte mult în bucătărie, pentru aromă deosebită pe care o are. Se folosește în ciorbe, salate, murături și la tot felul de preparate. Mărarul, are puterea tainică de a întineri trupul, mintea și spiritul.

Caprifoiul - parfum si sanatate

Caprifoiul  - LONICERA JAPONICA - popular se mai numește MÂNA MAICII DOMNULUI, este un arbust cățărător, face parte din familia Caprifoliaceae, este cea mai întâlnită varietate, crește spontan, sau este cultivat.

DESCRIERE

Este o plantă cățărătoare sau târâtoare care poate ajunge și la 5 metri înălțime, este o liană, rezistentă atât la ger cât și la secetă, nepretențioasă la sol, fiind cultivată ca specie decorativa prin frunze dar mai ales prin flori care au o mireasmă îmbătatoare mai ales noaptea, îmbracă balcoane, ziduri, diverse construcții, se poate planta și în ghivece sau jardiniere.

Hameiul - remediu naturist în combaterea insomniei cronice

Hameiul - Humulus lupulus - este o plantă perenă, cățărătoare ca o liană, cu tulpină groasă aspră, care poate să ajungă la 3-5 metri.

Ginsengul - alunga batranetea

DESCRIERE, GENERALITATI

Ginseng - PANAX GINSENG - ginseng corean și ginseng chinezesc, este o plantă perenă care face parte din familia Araliaceelor, crește în flora spontană dar este cultivat în Japonia, Vietnam, Canada, S.U.A.

Ginsengul crește și se dezvoltă încet în munții din nord-estul Chinei și Coreei are frunzele lungi pețiolate, ascuțite la vârf, înflorește după cel puțin patru ani de la plantare.

Teiul - mireasma florilor de tei ne aduce pacea în suflet

DESCRIERE, GENERALITATI

Teiul creste în toate zonele țării, îl găsim de la câmpie până în zonele montane. Teiul este un arbore cu flori, în număr de 2-10 pe ram, sunt alb - gălbui, plăcut mirositoare, cu o mireasmă care te îmbată - sunt folosite în prepararea INFUZIILOR, având o acțiune ușor deprimantă asupra sistemului nervos central.

Piperul - cel mai cunoscut condiment

DESCRIERE, GENERALITATI

Fructul plantei de piper este piperul, planta este o viță lemnoasă, cățărătoare, care este veșnic verde, care poate atinge 10 m în înălțime în zonele tropicale și 4 metri daca este cultivata.

În primii 3-4 ani, piperul apare ca și o grupare de flori mici albe, apoi începe să se dezvolte în fructele cunoscute sub numele de boabe de piper. Planta de piper rodește timp de 20 de ani începând cu cel de-al 8 an de viață, iar fructele au culoare verde sau roșie, în funcție de cit de coapte sunt.

Ghimbirul - ajuta digestia

Ghimbirul - Zingiber officinale -, popular și ghimber sau gingiber, este o plantă erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat în uleiuri eterice. Este o specie perena care are nevoie de o temperatură ridicată și umiditate permanentă pentru a se dezvolta.

DESCRIERE

Rizomul de ghimbir are o formă neregulată, contorsionată, noduroasă, este lung de 5-6 cm. Ghimbirul e deosebit de apreciat în bucătăriile orientale.

Gentiana - elimina toxinele din organism

GENERALITATI

Gentiana este o plantă medicinală, erbacee, perenă, care crește la noi în zona alpină, pe stânci și în pășuni. După culoarea florilor, se disting doua specii: cea galbenăGențiana lutea - și cea vânată-albastrăGențiana cruciata -. Recoltarea sa din flora spontană este interzisă, în scopuri medicinale este cultivată și comercializată în magazinele naturiste specializate.

Paraluta - stimuleaza metabolismul

GENERALITATI

Paralute - BELLIS PERENNIS - popular se mai numesc banutei, năsturei, bumbișori, margarete pitice. Este o plantă ierboasă, perenă face parte din familia Asteraceelor, o întâlnim în flora spontană, prin fânețe, lunci însorite, este de înălțime medie, înflorește primăvara devreme, până toamna, în alb cu nuanțe de roz, roșiatice, galbene, multicolore dar se poate cultiva în ghivece și grădini ca plantă ornamentală.

Splinuta - cu efect calmat in tulburarile psihice

DESCRIERE, GENERALITATI

Splinuța este numită în popor și floare-boierească, floare-buiacă, varga - de - aur, smeoaică, crește la marginea pădurilor, în șanțuri cu apă, pe povârnișuri și locuri defrișate de pădure.

Tulpina este stufoasă și presărată cu lujeri cu flori galben-aurii, ajunge la o înălțime de 80 de centimetrii. Se recoltează lujerul, în timpul înfloririi preferabil de la plante care încă nu au înflorit, din luna iulie pana în octombrie. Se usucă în locuri uscate la umbra la temperaturi sub 40 grade.

Secara - trateaza constipatia

Secara este o cereală, foarte asemănătoare cu grâul, dar este puțin mai lungă și mai elastică, culoarea secarei poate sa fie maroniu - gălbui și verde - cenușiu. O găsim de cumpărat ca și spice, boabe, faină sau fulgi. Este considerată mai mult un furaj decât o plantă alimentară.