Plante medicinale

Echinacea - tonic imunitar

DESCRIERE, GENERALITATI

Echinacea este o plantă medicinală perenă, care își are originea în America de Nord, crește la 1 - 1,50 cm, are frunzele dințate pe margini și ascuțite la vârf, florile sunt dispuse solitar la vârfurile ramurilor, au culoare roz pana la roșu intens - înflorește din iunie până în luna octombrie.

Sistemul imunitar asigura sănătatea organismului și ne apără de infecțiile provocare de virusuri, bacterii, ciuperci, paraziți.

Ridichea neagra - este recomandata in litiaza biliara

Ridichea neagră aparține familiei Cruciferelor, acesta este mai mare decât ridichea obișnuită, cu o coaja groasă, neagră și miez alb.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Ridichea neagră, este ușor iute, are în compoziția ei vitaminele B, E, C, fosfor, sodiu, potasiu, sulf, magneziu, fier și calciu, iod și o cantitate mare de fibre alimentare care reglează, tranzitul intestinal. Datorita conținutului mare de vitamina C și iod ridichea neagra are acțiune antiscorbutica și antirahitica, este și fluidizant al secrețiilor bronhice, datorită conținutului mare de substanțe active sulfurate, deci este recomandat consumul de ridiche la cei care suferă de bronșită cronica și de astm.

Leurda - are capacitatea de a curata sangele

DESCRIERE, GENERALITATI

Leurda - Allium Ursinum - denumită în popor ai de pădure sau ai ciorăsc este unul dintre primii vestitori ai primăverii. Ea apare încă din luna martie, imediat după ce răsar ghiocei, crește în pădurile umede și umbroase de foioase din zonele de deal și munte.

Leurda are mirosul specific de usturoi, frunzele cresc din bulb, sunt de un verde deschis, alungite și foarte asemănătoare cu cele ale lăcrimioarelor, floarea este albă.

Roinita - amelioreaza crampele la stomac

DESCRIERE

Roinița originară din Asia Mică și din țările mediteraneene, roinița era folosită de arabi ca întăritor pentru inimă. Este o plantă înaltă de aproape un metru, cu flori albe-liliachii și cu frunzele de un verde deschis, mireasma pe care o răspândește, seamănă cu cea de lămâie.

FACTOR CURATIV

Cunoscută în popor și sub numele de melisă, mătăciune sau iarba de alămâi, roinița crește mai ales în sudul și în vestul tarii, înflorește, la sfârșitul luni mai – începutul luni iunie; se recoltează tulpina, frunzele, florile

Trifoiul Rosu - are efect tonic si revitalizant

DESCRIERE, GENERALITATI

Trifoiul rosuTrifolium pratense - este o plantă ierboasă des întâlnită în flora spontană, a României, el crește prin fânețe, pășuni, margini de pădure, livezi. Trifoiul roșu este cunoscut și ca bujorul vițelului, capul dracului, canacei, ciucurul popii, ciucurul voinicului, luhăr, trifoi, trahoi, trifoi sălbatic, trifoi turcesc sau trifoiul calului.

Fructele Goji - ajuta sistemul endocrin

DESCRIERE, GENERALITATI

Goji este un arbust din Familia Solanaceae, cu frunze căzătoare cu dimensiunile de aproximativ 2 ×2,5 m, Goji înflorește începând din luna iunie și rodește, începând cu luna august având perioade când are și flori și fructe. 

Fructele sunt mici, de culoare portocalie, alungite, dulci. Fructele Goji au fost descoperite în China, Tibet și India, și sunt folosite pentru menținerea sănătății și încetinirea procesului de îmbătrânire.

Usturoiul - reduce colesterolul

Usturoiul  - Allium sativum - este o plantă comestibilă, folosită ca aliment și condiment. În medicina populară usturoiul alături de ceapă este un bun medicament, ca urmare a vitaminelor și mineralelor pe care le conțin.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Tonifiant și antiseptic, usturoiul este cunoscut încă din antichitate pentru calitățile sale miraculoase, este un - ANTIBIOTIC NATURAL- important în prevenirea și tratarea multor boli; dar și un leac excelent împotriva răcelilor și afecțiunilor respiratorii. De asemenea usturoiul încetinește sau chiar stopează evoluția tumorilor maligne sau chiar maladia SIDA.

Sunatoarea - recomandata in boli ale sistemului nervos

DESCRIERE,GENERALITATI

Sunătoarea este o plantă care înflorește la marginea drumului și în păduri, pe dealuri și câmpii, din luna iulie până în septembrie. În limbaj popular se mai numește și buruiana-de năduf, buruiana-de-pe-răzor, crucea-voinicului, drobișor, floarea-lui-Ioan etc.

Este o plantă erbacee, perenă, cu tulpină dreaptă, ramificată în partea superioară, lemnoasă în partea de jos, frunzele, sunt oval-eliptice și conțin  numeroase pungi secretoare.

Mararul - o sursa de minerale

Mararul este o plantă perenă, care face parte din grupul - Umbellifere - grup care include feniculul, chimenul, pătrunjelul etc., este unică între plante, în sensul ca atât frunzele cât și semințele se folosesc în bucătărie dar și în scopuri terapeutice.

UTILIZARE, GENERALITATI

Mararul este folosit foarte mult în bucătărie, pentru aromă deosebită pe care o are. Se folosește în ciorbe, salate, murături și la tot felul de preparate. Mărarul, are puterea tainică de a întineri trupul, mintea și spiritul.

Caprifoiul - parfum si sanatate

Caprifoiul  - LONICERA JAPONICA - popular se mai numește MÂNA MAICII DOMNULUI, este un arbust cățărător, face parte din familia Caprifoliaceae, este cea mai întâlnită varietate, crește spontan, sau este cultivat.

DESCRIERE

Este o plantă cățărătoare sau târâtoare care poate ajunge și la 5 metri înălțime, este o liană, rezistentă atât la ger cât și la secetă, nepretențioasă la sol, fiind cultivată ca specie decorativa prin frunze dar mai ales prin flori care au o mireasmă îmbătatoare mai ales noaptea, îmbracă balcoane, ziduri, diverse construcții, se poate planta și în ghivece sau jardiniere.

Hameiul - remediu naturist în combaterea insomniei cronice

Hameiul - Humulus lupulus - este o plantă perenă, cățărătoare ca o liană, cu tulpină groasă aspră, care poate să ajungă la 3-5 metri.

Ginsengul - alunga batranetea

DESCRIERE, GENERALITATI

Ginseng - PANAX GINSENG - ginseng corean și ginseng chinezesc, este o plantă perenă care face parte din familia Araliaceelor, crește în flora spontană dar este cultivat în Japonia, Vietnam, Canada, S.U.A.

Ginsengul crește și se dezvoltă încet în munții din nord-estul Chinei și Coreei are frunzele lungi pețiolate, ascuțite la vârf, înflorește după cel puțin patru ani de la plantare.

Teiul - mireasma florilor de tei ne aduce pacea în suflet

DESCRIERE, GENERALITATI

Teiul creste în toate zonele țării, îl găsim de la câmpie până în zonele montane. Teiul este un arbore cu flori, în număr de 2-10 pe ram, sunt alb - gălbui, plăcut mirositoare, cu o mireasmă care te îmbată - sunt folosite în prepararea INFUZIILOR, având o acțiune ușor deprimantă asupra sistemului nervos central.

Piperul - cel mai cunoscut condiment

DESCRIERE, GENERALITATI

Fructul plantei de piper este piperul, planta este o viță lemnoasă, cățărătoare, care este veșnic verde, care poate atinge 10 m în înălțime în zonele tropicale și 4 metri daca este cultivata.

În primii 3-4 ani, piperul apare ca și o grupare de flori mici albe, apoi începe să se dezvolte în fructele cunoscute sub numele de boabe de piper. Planta de piper rodește timp de 20 de ani începând cu cel de-al 8 an de viață, iar fructele au culoare verde sau roșie, în funcție de cit de coapte sunt.

Ghimbirul - ajuta digestia

Ghimbirul - Zingiber officinale -, popular și ghimber sau gingiber, este o plantă erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat în uleiuri eterice. Este o specie perena care are nevoie de o temperatură ridicată și umiditate permanentă pentru a se dezvolta.

DESCRIERE

Rizomul de ghimbir are o formă neregulată, contorsionată, noduroasă, este lung de 5-6 cm. Ghimbirul e deosebit de apreciat în bucătăriile orientale.