Ridichea neagra - este recomandata in litiaza biliara

Ridichea neagră aparține familiei Cruciferelor, acesta este mai mare decât ridichea obișnuită, cu o coaja groasă, neagră și miez alb.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Ridichea neagră, este ușor iute, are în compoziția ei vitaminele B, E, C, fosfor, sodiu, potasiu, sulf, magneziu, fier și calciu, iod și o cantitate mare de fibre alimentare care reglează, tranzitul intestinal. Datorita conținutului mare de vitamina C și iod ridichea neagra are acțiune antiscorbutica și antirahitica, este și fluidizant al secrețiilor bronhice, datorită conținutului mare de substanțe active sulfurate, deci este recomandat consumul de ridiche la cei care suferă de bronșită cronica și de astm.

ridiche neagră 

Este benefică în probleme biliare, hepatice, pulmonare, astm, tuse, reumatism, gută, artrită, alergii și boli de piele.

Ridichea neagra ușurează circulația sângelui, scade colesterolul și previne apariția bolilor de inimă, este benefică pentru tratare tusei, atunci când este consumată sub forma de suc - se  taie un căpăcel din ridiche, în locul unde au fost frunzele, se scobește în interior, se  pun câteva linguri de miere de albine sau zahar, se lasă peste noapte, la macerat, sucul format este siropul de ridiche - se ia cate o linguriță după masă.

                ridiche neagră sursă foto

Această legumă este benefică în constipație, datorită conținutului de fibre și apă, elimină toxinele dinorganism și este indicată în diaree și constipație, în dureri abdominale și în caz de balonare; o dietă cu ridiche neagră, te ajută să pierzi în greutate fără să aduci prejudicii sănătății tale.

Proprietățile, dezinfectante îi coferă beneficii în tratarea diverselor probleme ale pielii - erupții cutanate, piele uscată -.

UTILIZARE

O felie de ridiche, dată pe răzătoare se amestecă cu o linguriță de miere de albine, se aplică compoziția pe față, timp de 10 minute, se spală cu apa călduță. Este foarte benefică pentru un ten uscat, chiar daca vei simți o senzație de usturime și se va înroși puțin pielea, după spălare vei avea un ten revigorat, hidratat și mai ales curat.

Se poate consuma crudă, în salate sau dată pe răzătoare. Pentru diferite afecțiuni se poate consuma și sub formă de suc, doza recomandată este de la 100-400 ml de ridiche, însă, poate provoca tulburări digestive, în acest caz se întrerupe cura și se începe cu doze mai mici, care se măresc progresiv, pentru afecțiunile ficatului și bilei, se bea suc de ridiche pe stomacul gol.

               ridiche neagră sursă foto

O salată perfectă pentru un sezon rece, cu viroze și răceli se obține, dintr-o combinație de ridiche dată pe răzătoare sau fin feliată, cu ceapa tăiată și ea felii, se asezonează cu sare, piper, ulei, puțin oțet sau zeama de lămâie, se poate adaugă și un măr sau un morcov ras. Este perfectă la o friptură de carne de porc, sau vită, peste sau pasare, sau consumată cu cartofi, orez pentru vegetarieni.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0