Plante medicinale

Fragutele - sunt foarte nutritive

Fraguta - Fragaria grandiflora - popular: buruiană de fragi, căpșuni, fragi de câmp, fragă, frăgele, fragi de pădure, fragi iepurești, frăguță sălbatică, pomiță, pomniței, varguțe.

DESCRIERE

Este o plantă mică 10-20 cm ierboasă, cu frunze verzi, dințate și pe dos argintii, ele formează rozete de frunze în lungul unor tulpini târâtoare. Tulpina aeriana este purtătoare de flori albe, foarte parfumate, fructul este roșu asemănător cu căpșună, dar mult mai mic, este cărnos și foarte aromat. Planta crește prin păduri, poieni, din zonele de deal și până la munte. Se recoltează fructele deosebit de parfumate și frunzele tinere care se recoltează în timpul înfloriri.

Coacazul Rosu - stimuleaza apetitul

GENERALITATI

Coacăzul roșu sau coacăz de munte, merișor, păltinele, pomușoara, rozincă, strugurei, strugurel, etc. Coacăzul roșu este un arbust asemănător cu coacăzului negru, deosebindu-se prin culoarea fructelor, roșie, albă, roz sau gălbuie. El creste în mod natural sub forma de tufă cu mai multe tulpini înalte de 1- 1,5 m.

Coacazele Albe - fructe tonice

GENERALITATI

După culoarea pielitei fructelor, se deosebesc soiuri de coacăze albe, de coacăze roșii și coacăze negreCoacăzul alb este de fapt, o variantă a coacăzului roșu, este un arbust care necesită puține îngrijiri și nu este pretențios în privința tipului de sol, deci se poate cultiva în orice fel de gradină. Coacăzul alb este mai puțin răspândit decât cel roșu dar are fructe cu o savoare dulce delicioasă și deosebită.

Troscotul - o iarba medicinala

GENERALITATI

Troscotul - POLYGONUM AVICULARE - este cunoscută popular sub denumirea de sporis, tărsoacă, troscot, iarba găinilor, este o plantă ierboasă anuală care crește la marginea drumurilor și șanțurilor, pădurilor, pe dealuri, pe câmpii, în livezi, în grădini, pe lângă ape, pe poteci, pe terenurile cultivate, lângă terasamentele de cale ferată.

Sulfina - are efecte antiseptice

DESCRIERE, GENERALITATI

Sulfina - Melilotus officinalis - sau iarba de piatră, molotru galben, salcina, surcina, este o specie erbacee, anuală sau bienală, răspândită în Europa, Asia și Africa prin locuri uscate, aride, pietroase, crește prin pășuni și fânețe, livezi, la marginea drumurilor și a căilor ferate.

Sulfina are o radacină pivotantă, tulpina este dreapta si inalta de 30-90 cm ramificata, cu frunze dințate pe margini.

Maselarita - calmant si hipnotic

DESCRIERE, GENERALITATI

Maselarita  - HYOSCYAMUS NIGER - are miros neplăcut, care dispare după uscarea plantei, crește de la munte până la câmpie, se cunoaște și sub numele nebunarița, măselar buruiană de măsele, bob, bolunditoare, ciumască, masalari, face parte din familia Solanaceelor. Este o planta TOXICĂ.

Tulpina este groasă, frunzele sunt păroase, lungi, ovale, așezate împrejurul tulpini.

Volbura - o planta ierboasa

DESCRIERE, GENERALITATI

Volbura - Convolvulus arvensis - sau rochița rândunicii este o plantă ierboasă, perenă iubitoare de lumină care crește din abundență în lanurile de grâu, de ovăz și orz, de la câmpie până la deal, încolăcindu-se pe alte plante, pe garduri, pe ziduri, pe araci, în lipsa acestora, se întinde liber pe sol, până la o lungime de 20-100 de centimetri.

Volbura, deși pare o plantă fragilă și firavă, este o buruiană destul de greu de stârpit, sufocă plantele pe care se încolăcește și sărăcește solul pe care creste de azot, fosfor, potasiu.

Napraznicul - este un bun afrodisiac

DESCRIERE

Napaznic - Geranium robertianum - este o plantă anuală, înaltă de 30-40 cm, miros pătrunzător, respingător, care îi da și numele, tulpina roșiatică este acoperită cu peri fini, frunzele ca și tulpinile, sunt moi la pipăit și se rup ușor, florile sunt roz violacee, fructul are forma de cioc lung de 2 cm,  înflorește în perioada iulie-septembrie. Recoltarea se face la începutul înfloririi, se recoltează partea aeriana a plantei.

Untisorul - considerat o planta medicinala

DESCRIERE, GENERALTIATI

Untișorul este o plantă de dimensiuni moderate, cu frunze rotunde, verzi, lucioase și cărnoase, crește prin locuri umede și umbroase, la marginea pădurilor, pe lângă tufișuri, în livezi și pășuni.

Untișorul, cunoscut și sub numele de sălățica, grăușor, apare în același timp cu păpădia și se culege ca și aceasta, în lunile martie-aprilie și are aceleași precauții la recoltare - nu se culeg frunzele de la plantele înflorite deoarece sunt toxice -.

Rozmarinul - o planta tot timpul verde

Rozmarinul este o plantă tot timpul verde, iubitoare de soare, are nevoie de puțină apă, este foarte sensibilă la frig, este originar din zona Marii Mediterane, unde creste sălbatic.  

UTILIZARE

Rozmarinul se folosește atât proaspăt cât și uscat, el are numeroase întrebuințări fitoterapeutice, fiind atât un condiment, cât si o plantă meliferă, mierea de rozmarin, dar și un produs des folosit în parfumerie.

Crusinul - laxativ sau purgativ

Crusinul este un arbust care crește în zone cu umiditate, prin luminișuri, pe malurile râurilor, se mai numește lemn câinesc, patachină și a fost folosit încă din vechime la vopsirea țesăturilor din bumbac și in.

DESCRIERE

Scoarța este lucioasă galben-maronie la interior și brun - cenușie la exterior și prezintă pete mici, reliefate albicioase, frunzele sunt de culoare verde închis, sunt eliptice, ovale, ascuțite la vârf, florile sunt de culoare alb-verzuie, apar în luna mai-iunie și cresc în buchete mici; fructele sunt niște bace roșiatice, care se înnegresc pe măsură ce ajung la maturitate.

Coada Soricelului - o planta cu efecte terapeutice

GENRALITATI

Coada șoricelului - Achillea millefolium - popular se mai numește alunele, brădațel, ciureșică, coada-șoareci, coada hârcelui, stranutatoare, este o plantă medicinală foarte rezistentă la lipsa de apă și la căldură foarte mare, dar și la gerul iernii. Crește spontan prin fânețe, pe marginile râurilor, pe lângă drumuri și în locurile virane, la marginea pădurilor, fiind întâlnită din câmpie și până în zona montana înaltă. 

Rubarba - o sursa excelenta de vitamine

GENERALITATI

Rubarba este o plantă foarte veche, originara din China, care a fost cultivată și utilizată în scop medicinal. Părțile comestibile sunt tulpinile care pot creste până la 1m, în timp ce frunzele nu trtebuie consumate fiind toxice ca urmare a concentrației mare in acid oxalic pe care o conțin. Rădăcinile dupa uscare pot fi folosite pentru a prepara cataplasme pentru vindecarea rănilor și afecțiunilor pielii.

Ciubotica Cucului - un somnifer natural

GENERALITATI

Ciuboțica cucului este una dintre primele plante care înflorește la venirea primăverii. Florile galben-aurii ale acestei plante, răspândesc o mireasmă plăcută, asemănătoare mierii și formează o umbrelă dispusă pe o tulpină înaltă de 10-20 de centimetri.

Ea crește pe câmpiile din zonele deluroase și pre alpine, fiind cunoscută și sub denumiri populare: aglica, cinci-foi, cizma-cucului, talpa - gâștei, țâța - caprei, țâța-oii, în luna martie, când se produce înflorirea, se recoltează frunzele, florile și rădăcina.

Cuisoarele - farmacia si condimentul din casa

Cuisoarele - Eugenia caryophyllata - sunt bobocii uscați ai florii arborelui de cuișoare, originar din Insulele Moluce, din Indonezia, seamănă cu niște cuie mici, de aici și denumirea lor de "cuișoare".

GENERALITATI

Arborii maturi de cuișoare înfloresc rar, pentru ca mugurii, se culeg înainte de înflorire, pentru a fi folosiți drept cuișoare. Arborele produce cuișoarele, la vârsta de 20 de ani și rodește încă 50 de ani.