Napraznicul - este un bun afrodisiac

DESCRIERE

Napaznic - Geranium robertianum - este o plantă anuală, înaltă de 30-40 cm, miros pătrunzător, respingător, care îi da și numele, tulpina roșiatică este acoperită cu peri fini, frunzele ca și tulpinile, sunt moi la pipăit și se rup ușor, florile sunt roz violacee, fructul are forma de cioc lung de 2 cm,  înflorește în perioada iulie-septembrie. Recoltarea se face la începutul înfloririi, se recoltează partea aeriana a plantei.

năpraznic sursă foto 

FACTOR CURATIV

Planta se poate folosi proaspătă, din frunze și tulpini se extrage sucul, sau uscată. Uscarea se face în locuri umbroase și foarte bine aerisite, se păstrează în pungi de hârtie sau săculeți de material, în locuri foarte uscate. Termenul de valabilitate al plantei uscate este de maximum doi ani.

                năpraznic sursă foto

Câteva modalități de preparare și de administrare ale năpraznicului:

  • Pulberea de năpraznic  - se obține prim, măcinarea plantei uscate, cu râșnița de cafea, se vor lua 1-2 lingurițe de 3 ori pe zi, în afecțiuni grave, o perioadă mai lungă fără efecte secundare. Este foarte benefic în special în afecțiuni cancerigene.

                năpraznic uscat sursă foto

  • Tinctura de năpraznic –  50g de planta mărunțită sau pulbere se pun într-o sticlă, peste care se va pune alcool de 70°. Se ține la macerat 15 zile, timp în care se va agita de câteva ori pe zi, pentru a se extrage principiile active din plante. Se ia cate o linguriță din tinctura de 3-4 ori pe zi diluată cu apă, înainte de mase.
  • Ceai de năpraznic -  o lingură de frunze și flori uscate, nemărunțite, la 250 ml de apă rece, se lasă la macerat de seara până dimineața, se filtrează maceratul obținut, iar planta rămasa se opărește cu 250 ml apă clocotită, se lasă la răcit o jumătate de oră, la temperatura camerei și se  filtrează. Se combină maceratul cu infuzia. Se beau 3-7 căni din acest ceai pe zi, pe stomacul gol. Ceaiul se bea înghițitură cu înghițitură, neîndulcit. Pentru prepararea ceaiului de năpraznic se folosește apă plată sau apa de izvor. Ceaiul de năpraznic poate fi preparat și ca o infuzie obișnuită de ceai.

BENEFICII, PROPRIETATI

Năpraznicul este afrodiziac, astringent, antidiareic, antihemoragic, antispastic, antitumoral, diuretic, hipotensiv, hipoglicemian, revigorant, depurativ, diuretic, tonic general.

Năpraznicul este benefic, în afecțiuni ale organelor genitale masculine și feminine, sterilitate, cancer uterin, afecțiuni renale, iritații oculare, herpes, acționează asupra virusului herpetic, este astringent.

  • iritații oculare, oboseală oculară se pune cataplasma pe ochi timp de jumătate de oră.
  • herpes cu diverse localizări – ceai de năpraznic, se fac spălături și se pun comprese.
  • adjuvant în cancerpulbere de năpraznic - se administrează o linguriță de 4 ori pe zi în cure de 6 luni. Efectele cele mai pregnante s-au observat în cancerul uterin, dar planta poate fi folosită ca adjuvant și în cazurile de cancer mamar, pulmonar, intestinal sau cu alte localizări.
  • sterilitate feminină, frigiditate – pulbere de năpraznic, se ia o linguriță de 4 ori pe zi, în asociere cu puțină scorțișoară pentru atenuarea mirosului.
  • hemoragii uterine - pulbere de năpraznic, se administrează câte o jumătate de linguriță de pulbere din 2 în 2 ore în primele 3 zile ale tratamentului,  după care se administrează de 4 ori pe zi.
  • sterilitate masculină, impotențăpulbere de năpraznic, se ia o linguriță de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, în cure de lungă durată.
  • pentru diaree, inflamații ale intestinului – ceai de năpraznic 2-3 lingurițe de plantă uscată la o cană de apă clocotită,se lasă la infuzat 15 minute, se beau 2-3 căni pe zi. Are un efect foarte rapid de diminuare a inflamatiei, este benefic și în nefrită, cistită (inclusiv cea însoțită de sângerări)

Ceaiul de năpraznic și merișor. Are efect cicatrizant și stimulent imunitar local.    

                 ceai de năpraznic sursă foto  

CONTRAINDICATII                                                                          

Se pare ca administrarea de năpraznic la bărbații cu probleme de prostata  poate duce la agravarea inflamatiei acesteia. Este contraindicat în sarcină și în cazul copiilor. Este indicat să nu se depășească doza recomandata deoarece se pot produce intoxicații grave.

 

sursă foto cover

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
naturasanat
https://www.naturasanat.ro/2454-promotie-napraznic-1-1-gratis-60-60-comprimate-dacia-plant.html
silvia vitelariu
multumesc mult pentru sfaturi ...si retete...ma bucur ca vam descoperit ...am gasit si planta ....maine ma apuc de recoltat.va multumesc cu drag....silvia