Prunele - alunga oboseala

GENERALITATI

Prunul - Prunus domestica - este un pom fructifer care face din familia rozaceelor. Fructele sale, prunele, sunt rotunde sau ovale, albastre închis, gălbui sau roșu-violaceu, sunt fruncte cărnoase și în interior se găsește un sâmbure lunguieț și ascuțit.

Prunele se regăsesc în mai multe soiuri și culori, prunus domesticus fiind specia cea mai răspândită la noi în țară. Aceste fructe se folosesc foarte mult în industria alimentară, din ele se prepară gemuri, compoturi, si se consumă și proaspete fiind foarte delicoase. Dar cea mai cunoscuta utilizare este pentru fabricarea rachiului, uneori acesta fiind și depozitat în butoaie fabricate din lemn de prun.

prune sursă foto

Prunele se consumă proaspete, uscate, preparate sub formă de compot, gem, dulceață, marmeladă, salate de fructe, sosuri, creme, budinci, prăjituri și iaurturi cu fructe. Soiurile care se coc la începutul verii sunt folosite in producerea țuici de prune sau  fructe zaharisite etc.; cele târzii, bogate în zaharuri, sunt bune pentru a fi uscate, prunele  sunt folosite în industria conservelor și în ceea a băuturilor alcoolice.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Prunele sunt o importantă sursă de vitamine C, A, K, B1, B2, B3, B6, E și D, conțin apă, glucoză, fructoză și zaharoză, fibre alimentare, acizi organici care favorizează eliminarea acidului uric, potasiu; - coaja conține antociani; - în frunze și în scoarță prunului, se regăsesc tanini și substanțe amare.

Atât proaspete, cât și uscate prunele conțin doi fitonutrienți, denumiți - neoclorogenic și acid clorogenic -, care au calități antioxidante puternice, distrug radicalii liberi care atacă celulele din organism, fenolii și alți compuși benefici din prune, protejează stratul natural de grăsimi care compun neuronii creierului uman.

                prune uscate sursă foto

Prunele alungă oboseala sau senzația de stres, prin vitamina C, pe care o conțin, prunele au capacitatea de absorbție a fierului, sunt energizante datorită conținutului natural de zahăr.

Coaja prunelor conține resveratrol – un antioxidant foarte puternic, este un colorant polifenolic care intră în compoziția prunelor închise la culoare, între indigo și negru și vișiniul cel mai închis, este de patru ori mai puternic decât betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decât vitamina E și de 20 de ori mai puternic ca vitamina C.

Sezonul prunelor este mijlocul lui august sfârșitul lui octombrie. Nutriționiștii recomandă o cură de 8-10 prune proaspete, dimineața, înainte de micul dejun, mai ales persoanelor care suferă de constipație, stimulează și reglează tranzitul intestinal, având proprietăți laxative și depurative, stimulează ficatul și ajută la detoxifierea organismului, sunt benefice în stările febrile, întărește sistemului nervos la persoane surmenate, previne cancerului de colon.

Prunele, fiind foarte concentrate în zaharuri, se digeră destul greu de aceea se recomandă să fie bine mestecate.

Sucul de prune băut înaintea mesele principale, energizează este diuretic, laxativ are un gust foarte bun.

                suc de prune sursă foto

RECOMANDARE

Cura de prune de două sau trei săptămâni este una din cele mai recomandate surse naturale de vitamine și de minerale, prunele ajută la eliminarea toxinelor din organism și la curățirea ficatului, este recomandată ca un remediu natural în cazul problemelor de fertilitate, sunt benefice femeilor însărcinate, pentru conținutul de calciu, fiind indicate în ultima perioada a sarcinii pentru a evita afecțiunile stomatologice, hipertensiunea sau osteoporoza.

Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care suferă deja de diabet zaharat pentru ca au o concentrație ridicată de glucide. De asemenea, consumul de prune este contraindicat în boala diareică acută sau cronică și în caz de suferințe renale, cum sunt pietrele la rinichi.

Putem achizitiona prune uscate de la magazinele naturiste sau online AICI.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0