Rapita - o planta cu proprietati curative

DESCRIERE, GENERALITATI

Rapita - BRASSICA RAPA OLEIFERA - denumirea populara rapiță, broajbe, brojbe de vite, colza, curechi de câmp, muștar negru, nap rotund, napi curechești, napi de miriște, face parte din familia cruciferelor Brassicaceae și este cultivată în Europa și Asia pentru semințele ei bogate în ulei, dar și pentru flori și rădăcină care sunt folosite în fitoterapie.

Este o plantă anuală, erbacee, cu o rădăcină pivotantă, tuberculoasă albicioasă, tulpina este lungă, subțire, ramificată la vârf unde se dezvoltă florile, aranjate în mănunchi, de culoare galben intens.

Este o plantă oleaginoasă, care se cultivă pentru semințele ei din care se obține uleiul de rapiță, utilizat atât în industrie pentru fabricarea de biodiesel cât și în alimentație.

În perioada de înflorire este o excelentă plantă meliferă, prin infloreșcența foarte bogată, albinele culegând mari cantități de polen și nectar, verde, planta este folosită ca și nutreț la animale, având un mare conținut de proteine.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Fructul se prezintă sub formă de păstaie, lungă de 3-5cm, în care se găsesc semințele bogate în ulei, care datorită compoziției, are calități nutritive, expectorante, cicatrizante, depurative, dezinfectante, diuretice, emoliente, vitaminizante .

                rapiță sursă foto

Rapița conține proteine, hidrați de carbon, substanțe minerale: calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, celuloză, glucide, grăsimi, grupul de vitamine B, vitamina A, C, E, D, betacaroten.

                semințe de rapiță sursă foto

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

Rădăcina de rapiță, în fitoterapie este folosită sub formă de infuzie sau decoct, fiind benefică în angine pectorale, afecțiuni renale, bronșite, gută, cancerul mamar și de piele, extern pentru degerături, răni, furuncule, abcese.

Uleiul de rapiță datorită proprietăților sale este un remediu relaxant recomandat în stres și depresie, persoanelor care suferă de boala Alzheimer, este benefic în tratarea afecțiunilor tubului digestiv, drenează ficatul, ajută în constipație și la eliminarea paraziților intestinali, este benefic în buna funcționare a creierului, datorita conținutul de acizi grași este un remediu eficient în disfuncțiile erectile.

                ulei de rapiță

Proprietățile uleiului de rapiță sunt distruse prin preparare termica la temperaturi înalte, de aceea, este recomandat să fie consumat în stare crudă în salate, pentru a asezona legume preparate termic, diverse garnituri din paste, orez, sparanghel, linte etc.

 

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0