Rodia fructul lunii - are proprietati antioxidante

GENERALITATI

Având forma și mărimea unui măr mai ciudat, rodia este formată dintr-o pulpă roz, dulce-amăruie și răcoritoare, trei sferturi din masa rodiei o constituie semințele, într-o rodie poți găsi sute de semințe.

Câteva semințe din fruct, se păstrează, și primăvara se pun în apă o zi, după care se plantează în pământ sau vara se taie butași din ramuri care nu au înflorit, se pun în apă, până când fac rădăcini, plantarea se face toamna.

Rodia poate fi plantată și pe balcon sau terasă în ghivece, care să-i permită să se dezvolte armonios, se dezvoltă lent, are nevoie de apă și soare direct pe timpul verii. Iarna, însă, trebuie ținută lângă un perete exterior al casei, eventual acoperit, unde este la adăpost de frig, sau se poate duce în casă.

La fiecare doi-trei ani, rodia se replantează in alt ghiveci mai mare.

                 rodia pom  sursă foto

Frunzele rodiei cad toamna, și renasc primăvara, verzi și lucioase. În iunie-iulie înflorește flori albe, portocalii, roșii sau roz.

                  rodia

Rodia este o bacă plina cu sâmburii comestibili care sunt bine fixați intr-o membrană albă necomestibilă. Semințele sunt zemoase, roșii-purpurii, cu gust foarte plăcut, dulce - acrișor, foarte aromate. Se consuma proaspete, sub forma de suc, sau se prepara sub forma de jeleuri, peltea, diverse preparate dulci sau marinate, rodia se poate pastra și în congelator.  

Beneficiile consumului de rodie 

Rodia are proprietăți antioxidante, antivirale și antitumorale, fiind o sursă bogată de vitamine și minerale: vitamina A, C, E, K, complexul de B-uri - B2, B3, B5, B6 dar și acid folic, potasiu, cupru și fibre. Rodia este un fruct foarte hrănitor care ar trebui sa facă parte din dieta persoanelor aflate in convalescenta, a vârsnicilor, a persoanelor anemice și a copiilor.

Consumată în stare proaspăta, rodia crește fertilitatea, datorită conținutului bogat de vitamină B2, este benefică în alimentația copiilor care se afla in proces de creștere, îmbunătățește vederea, este tonic cardiac și este recomandată în caz de astenie.

Iată cum reușim sa extragem, bobițele rubinii din membrana  care ii protejează:

  • se taie rodia in jumătate, tăietura fiind paralela cu capetele fructului se ține jumătatea deasupra unui bol de sticlă în care se pune apă și se lovește coaja cu o lingură de lemn, boabele se adună în bol,
  • se taie la capete se secționează coaja rodiei împrejurul ei de câteva ori, fără a se tăia după care se introduce pentru câteva minute intr-un bol cu apa rece, coaja se va desface foarte ușor se scot boabele in bolul cu apă fără a ne păta. Cu o sită mică, se scot bucățelele de membrana care au acoperit boabele și care se ridică la suprafața apei, după care se scot boabele.

                 sâmburi de rodiesursă foto

Sezonul rodiilor este, in lunile septembrie-noiembrie, deci toamna este anotimpul perfect pentru a face cure cu rodii.

Sucul de rodie

Consumul regulat de suc de rodii menține o bună circulație a sângelui, ceea ce duce la scăderea riscului de infarct, antioxidanții din rodie acționează asupra colesterolul rău, deci arterele rămân curate și fără eventuale cheaguri de sânge, ajută la scăderea febrei, purifică organismul, regenerează țesuturile și accelerează diureza, este recomandat in hipertensiune, arterioscleroza, artrita, reumatism.

Sucul de rodii negru-violaceu grenadina este dulce-amărui, poate preveni îmbătrânirea prematura a pielii, deoarece  prelungește viața celulelor fibroblaste, responsabile cu producerea de elastina si colagen, în acest fel se menține elasticitatea și fermitatea pielii, și este întârziată apariția ridurilor este foarte eficient în afecțiuni urinare, calmează tusea și durerea de gât provocata de tuse, are proprietăți antibacteriene, prevenind apariția plachii dentare.

                 suc de rodie sursă foto

Rodia in curele de slabire

Datorita conținutului mic de calorii, rodiile sunt excelente în curele de slăbire, ele nu conțin colesterol și nici grăsimi saturate. Rodiile sunt bogate in fibre, nutrienti, care reduc riscul apariției unor boli cronice si care, ajuta la menținerea unei greutatea optime, sunt recomandate persoanelor obeze, celor care suferă de guta, probleme ale aparatului digestiv, ale aparatului respirator sau cu probleme hepatice. Rodiile sunt bogate în polifenoli, susbstanțe care pot reduce procesul biochimic asociat alergiilor.

Rodia este recomandata și persoanelor care suferă de diabet, spre deosebire de alte fructe care pot sa determine o creștere brusca a glicemiei, rodia nu cauzează acest efect.

O rodie bine coapta trebuie sa fie roșie integral, să nu aibă pete negre sau maronii, să fie tare și sa fie grea nu ușoară. Se pot păstra în frigider într-un borcan ermetic închis și se pot folosi în smoothie-uri, sucuri, budinci si salate.

Preparate cu rodie se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.

 

sursă cover foto

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0