Rostopasca - sau iarba de negi

DESCRIERE, GENERALITATI

Rostopasca - Chelidonium majus L.-, cunoscută și sub denumirea populară de iarbă de negi sau negelarița, este o plantă erbacee ușor de recunoscut după latexul de culoare galbenă care în contact cu aerul se închide la culoare.

Înflorește din aprilie până în septembrie și se culege numai în zilele însorite, pe timp frumos, în zile fără ploaie (pe vreme ploioasă, rostopasca se închide la culoare, iar principiile sale active se pierd). Se usucă într-un loc umbros și lipsit de umiditate.

rostopască sursă foto

 Frunzele sunt simple, alterne, iar florile au o simetrie radială sunt bisexuate, de culoare galbenă, grupate în umbele simple.

                rostopască sursă foto

De la rostopască se culege partea aeriana a plantei, tulpina, frunzele și florile, rădăcina va da apoi alte tulpini.

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

În medicina naturistă rostopasca se poate utiliza sub formă de pulbere, tinctură, infuzie și cataplasmă. Dacă sunt proaspete, tulpinile de rostopască au un suc galben - portocaliu, cu proprietăți medicinale însemnate, pe care nu le mai găsim la planta uscată.

                rostopască sursă foto

Rostopasca este recomandată ca remediu în peste 150 de afecțiuni, de la dermatoze banale, la cancer sau la infecțiile virale, încă greu de tratat cu medicamentele actuale.

Rostopasca este folosită și are rezultate bune dacă o folosim la tratarea hepatitelor, a colicilor hepato - biliare, a colecistitelor, a dischineziilor biliare, a tusei spastice, a negilor, în tratamentul fibromului uterin, în tumori beligne și maligne, pentru ciupercile fixate la nivelul unghiilor de la mâini și picioare.

Rostopasca este o plantă puternic activă, motiv pentru care se utilizează numai la recomandarea medicului.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0